Κυριακή 7 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Παζάρια με ενέχυρο τα λαϊκά δικαιώματα

Φανερά και κρυφά ανταλλάγματα, ενόψει και της συνάντησης με τον Ομπάμα μεθαύριο Τρίτη

«Οι αγορές δεν κοιτούν μόνο τη σημερινή ημέρα. Κοιτούν αν η διαδικασία, την οποία ξεκινάμε, είναι μια διαδικασία η οποία θα κινηθεί σε βάθος χρόνου ή είναι μόνο μια χρονική στιγμή την οποία αντικατοπτρίζει. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η συνεργασία μας με τον κ. πρωθυπουργό δεν αρχίζει και τελειώνει σήμερα, αλλά είναι μια πολύ πιο σφαιρική προσπάθεια, η οποία θα οδηγήσει ακριβώς στο να μειωθεί το χρέος το οποίο υπάρχει».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επέλαση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά αποτελεί και στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας της ΕΕ, τμήμα της οποίας είναι και η ελληνική αστική τάξη.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα «δείχνοντας την αλληλεγγύη», ενώ στάθηκε στις «δυσκολίες που περνάνε όλα τα κράτη και στις θυσίες που υποβάλλονται όλοι οι λαοί» (απαρίθμησε Ιρλανδία, Ουγγαρία και Λετονία). Είπε όμως και κάτι άλλο. Οτι «η Γερμανία με έλλειμμα 5% αποφάσισε να παγώσει για φέτος τις συντάξεις». Αυτή η τοποθέτηση είναι δηλωτική του ενιαίου μετώπου της «λυκοσυμμαχίας» απέναντι στα δικαιώματα των λαών.

Λαμπρό πεδίο (επιχειρηματικής) δράσης

Τα «συγχαρητήρια» που έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Ελληνα πρωθυπουργό για το «πακέτο» των βάρβαρων μέτρων, σε συνδυασμό με τη συμφωνία ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για «στενή συνεργασία» στην προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αλλά και οι συμφωνίες που κλείστηκαν για διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων αποτελούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα η επίθεση στο λαό.

Τα φανερά ανταλλάγματα (διεύρυνση του πεδίου δράσης των γερμανικών πολυεθνικών στην Ελλάδα, κύρια στην ενέργεια και στην υψηλή τεχνολογία) που απέσπασε η γερμανική κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα βγάλουν ενισχυμένα τα μονοπώλια και χαμένο το λαό.

Η ελληνική αστική τάξη θα πάρει το μερτικό της από τις επιχειρηματικές συμφωνίες, δυσανάλογο με αυτό των γερμανικών κολοσσών, λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης. Ο λαός από την άλλη θα βρεθεί να μετράει σμπραλιασμένα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά του δικαιώματα για να αυξηθεί το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων.

Φυσικά, υπάρχουν και τα κρυφά ανταλλάγματα για την πολιτική υποστήριξη της αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία μένει να αποδειχτούν. Καθοριστική ως προς αυτό θα είναι η συνάντηση την Τρίτη μεταξύ Ομπάμα και Παπανδρέου.

«Μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία για τις διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία», σημείωσε η Αν. Μέρκελ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως η κυβέρνηση πήρε «δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα».

Η σύμπνοια, με την οποία οι δυο ηγέτες προέταξαν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτεί ακριβώς την εξέλιξη σε σχέση με την πολιτική έντασης των «ανατροπών» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεδομένες οι ανατροπές

Την ικανοποίησή τους είχαν ήδη εκφράσει όλες τις προηγούμενες μέρες οικονομικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε δυο κατευθύνσεις: Πρώτο, στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει το ένα αντιλαϊκό πακέτο μετά το άλλο, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στην ευρωένωση.

Δεύτερο, στη μεθαυριανή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίες δεν παύουν να βλέπουν την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας σαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δημιουργήσουν ρήγματα στο αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Παρασκευής διέρρευσε ότι στις συνομιλίες Μέρκελ - Παπανδρέου τέθηκε και το ζήτημα της ενδεχόμενης προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαρτί που έπαιξαν και το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων υπουργών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου που κατέληξε τα αντιδραστικά μέτρα την περασμένη Τετάρτη.

Προς επίρρωση των παραπάνω, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τη συνάντηση της Τρίτης, η υπεύθυνη του Λευκού Οίκου για τα θέματα της Ελλάδας είπε την Παρασκευή ότι «το ισχυρό πακέτο μέτρων που πήρε η Ελλάδα έχει εγκριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να φέρει το πακέτο των σαρωτικών αλλαγών στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις και την Παιδεία, που θα γκρεμίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Τα «ευχολόγια» ανάμεσα τον Ελληνα πρωθυπουργό και την Γερμανίδα καγκελάριο για την αντιμετώπιση, από κοινού των χωρών της ευρωζώνης, της κερδοσκοπίας των διεθνών αγορών - αν και η Αν. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος λειτουργίας τους» - ήταν το προπέτασμα καπνού που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα.

Αν και η Αν. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν «τίθεται ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης από τη Γερμανία προς την Ελλάδα» γιατί όπως είπε δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για να χειραγωγήσει τον ελληνικό λαό. Ηδη από τις πρώτες του δηλώσεις ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κάνει σημαία την «πολιτική στήριξη» της Γερμανίας, ισχυριζόμενος ότι μπήκαν οι βάσεις για να εξασφαλίσει η Ελλάδα «φτηνό δανεισμό», κάνοντας φανερό ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση σαν «όχημα» για να υποταχθούν οι εργαζόμενοι στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, με τον ισχυρισμό ότι οι «θυσίες» τους δε θα πάνε χαμένες.


Π. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για το βρώμικο ρόλο στα Βαλκάνια και τα μνημόνια διαρκείας(2019-01-12 00:00:00.0)
Διμερής συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών(2018-08-14 00:00:00.0)
Στην Κίνα μαζί με επιχειρηματίες(2014-07-08 00:00:00.0)
Παζαρεύει για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας(2011-10-11 00:00:00.0)
Η Σκύλλα και η Χάρυβδη για το λαό(2010-02-27 00:00:00.0)
Συνομιλίες για εξοπλισμούς και «μπίζνες»(2007-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ