Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Εκατομμύρια οι πληγέντες, ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Στους 700 έχουν φτάσει οι καταγεγραμμένοι νεκροί μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου των 8,8 της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι

Τεράστια η καταστροφή από τον ισχυρότατο σεισμό

Associated Press

Τεράστια η καταστροφή από τον ισχυρότατο σεισμό
Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται, δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια οι πληγέντες από το σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε την κεντρική Χιλή στις 03.34 του Σαββάτου (τοπική ώρα).

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο υποθαλάσσιο χώρο κοντά, ωστόσο, στην πόλη Κονσεπτιόν και εστιακό βάθος 55 χλμ. Η δόνηση, της οποίας η έκκληση ενέργειας ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε πυρηνική βόμβα σύμφωνα με ειδικούς, προκάλεσε όπως ήταν απολύτως φυσικό πανικό στους κατοίκους, καθώς έγινε αισθητή όχι μόνο στις έξι περιφέρειες που επλήγησαν αλλά και σε όλη τη χώρα, στη γειτονική Αργεντινή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε αισθητή και στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας σε απόσταση 3.000 χλμ! Επίσης, για περισσότερες από 24 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, τσουνάμι βρισκόταν σε εξέλιξη σε όλο τον Ειρηνικό ωκεανό, χτυπώντας τελικά την ίδια τη Χιλή αλλά και την Ιαπωνία και τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι νεκροί - 541 κατά τον επίσημο απολογισμό - βρίσκονται στην παραλιακή πόλη Μαουλέ, στην παράκτια ζώνη που επλήγη από το τσουνάμι εξαιτίας του «αρχικού διαγνωστικού λάθους» του πολεμικού Ναυτικού να «μην προειδοποιήσει και να ανακοινώσει το παλιρροϊκό κύμα» όπως ανέφερε ο υπουργός Αμυνας Φρανσίσκο Βιντάλ. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και πολεμική ειδικά υπό το σκεπτικό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Χιλής παραμένουν «ισχυρός παράγοντας», αφού διακυβέρνησαν τη χώρα - επισήμως - από το 1973 έως το 1991 υπό το δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Εντούτοις, χτες, ο στρατός «ανάκτησε» μέρος του κύρους του καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ταραχές και τις λεηλασίες που ακολούθησαν μετά το σεισμό, ειδικά στις πόλεις Κονσεπτιόν και το λιμάνι Κονστιτουσιόν. Στην Κονσεπτιόν μάλιστα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Χιλής, επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας και όπως ανακοίνωσε ο στρατός όποιος θα βρίσκεται κατά τη χρονική περίοδο αυτή αδικαιολόγητα στους δρόμους θα συλλαμβάνεται, θα παραδίδεται στην αστυνομία και θα κρατείται. Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της Κονσεπσιόν, ενώ στα περίχωρα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας παρέμενε κλειστό για 24 ώρες εξαιτίας των ζημιών. Επίσης, έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ για πολλές ώρες δεν ήταν δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Μεγάλες ζημιές στις υποδομές

Βοήθεια 3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η ΕΕ για τη Χιλή, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για βοήθεια, μόλις υπάρξει αποτίμηση των ζημιών. Η χιλιανή κυβέρνηση ζήτησε, ωστόσο, να μην αποσταλεί αρωγή προτού οι χιλιανές υπηρεσίες εκτιμήσουν τις προτεραιότητες για να μην «εκτραπεί» βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία τόνισε ότι η Χιλή γνωρίζει από σεισμούς και είναι καλά προετοιμασμένη για την αντιμετώπισή τους - το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων - ενώ ανακοίνωσε και τον επίσημο απολογισμό: 708 νεκροί, 300 αγνοούμενοι, 2 εκατομμύρια πληγέντες και 1,5 εκατομμύρια σπίτια και κτίρια που έχουν ισοπεδωθεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο σεισμός θα αποτελέσει την πρώτη πρόκληση για τον εκλεγμένο πρόεδρο, τον Μπερλουσκόνι της Λατινικής Αμερικής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, που θα αναλάβει καθήκοντα σε δύο βδομάδες ειδικά καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία, καθώς στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σημαντικές υποδομές του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα, οι ζημιές στις υποδομές σε όλη τη χώρα είναι σημαντικές και εκτιμάται ότι το κόστος της ανοικοδόμησης θα φτάσει τα 30 δισ. δολάρια (22 δισ. ευρώ) ή το 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Η κρατική εταιρεία Codelco διέκοψε τη λειτουργία των μεταλλείων Ελ Τενιέντε και Ανδίνα και ο υπουργός Ορυχείων Σαντιάγο Γκονσάλες δήλωσε ότι η επανέναρξη της δραστηριότητάς τους θα γίνει σε δύο ημέρες. Πάντως, άλλα κρατικά όσο και ιδιωτικά μεταλλεία συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η βιομηχανία χαλκού έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της παρά τη διακοπή της παραγωγής.

  • Ενας άντρας και ένα μωρό σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στη Σάλτα στη βόρεια Αργεντινή μερικές ώρες μετά το σεισμό στη Χιλή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ