Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυμένα τα πνεύματα σε Δυτική Οχθη και Ιερουσαλήμ

Από την κηδεία Παλαιστίνιου μαχητή, που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό
Από την κηδεία Παλαιστίνιου μαχητή, που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εντάξει σε λίστα «ισραηλινών μνημείων προς αναστήλωση», δύο θρησκευτικά μνημεία, τον Τάφο των Πατριαρχών ή τέμενος Ιμπραχίμι στη Χεβρώνα και τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ. Μετά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις στη Δ. Οχθη, την Κυριακή επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία των Τεμένων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο τέμενος αλ Ακσα, τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.

Η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στην πλατεία των Τεμένων (όπου δεν εισέρχονται Εβραίοι) με το πρόσχημα «ν' απομακρύνει ομάδα νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες». Η ένταση, για κάποια ώρα, μεταφέρθηκε στους γύρω δρόμους μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία. Η κίνηση της ισραηλινής αστυνομίας προκάλεσε εντονότατες παλαιστινιακές και αραβικές αντιδράσεις.

Η σαουδαραβική ηγεσία χαρακτήρισε, χθες, «εξαιρετικά προκλητική» τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγορώντας την «για εισβολή σε ιερό μουσουλμανικό τόπο» και για «απόπειρα προσάρτησης μουσουλμανικών τόπων στη Δ. Οχθη». Κάλεσε, δε, τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει για να μην υπάρξουν χειρότερα». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, κατήγγειλε το Ισραήλ για «προσπάθεια πρόκλησης γενικευμένου θρησκευτικού πολέμου στην περιοχή». Τη δυσφορία τους επαναδιατύπωσαν η ΕΕ, αλλά και η Ουάσιγκτον, ενώ το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας συνεδρίασε, χθες, στη Χεβρώνα.

  • Στο Ισραήλ βρίσκονται όλοι οι ύποπτοι για εμπλοκή στη δολοφονία του στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Μάμπχουχ, στο Ντουμπάι στις 20 Γενάρη, υποστήριξε, χθες, με βεβαιότητα ο αρχηγός της αστυνομίας του εμιράτου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ