Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Συνέχεια με αυτοϋπεράσπιση

XAΓΗ.--

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, ανέλαβε χτες την αυτοϋπεράσπισή του στο Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία υποστηρίζοντας ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν κάθεται στην πραγματικότητα ο ίδιος αλλά ο λαός του.

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι για να υπερασπισθώ τον απλό θνητό που είμαι εγώ, αλλά για να υπερασπισθώ το μεγαλείο ενός μικρού έθνους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που βασανίσθηκε επί 500 χρόνια... Ο,τι έκαναν οι Σέρβοι αντιμετωπίζεται ως έγκλημα» δήλωσε στο δικαστήριο ο Κάρατζιτς, υποσχόμενος να υπερασπιστεί «το έθνος μας και την υπόθεσή του που είναι δίκαιη και ιερή».

Σε άλλο σημείο είπε ότι ο λαός του στον πόλεμο του 1992-95 «υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατά των ισλαμιστών μουτζαχεντίν και της ακραίας ηγεσίας των μουσουλμάνων που ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Βοσνία». Δεν παρέλειψε έτσι να μνημονεύσει τον (εκλεκτό σύμμαχο τότε - κυρίως - των Αμερικανών) Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς που ως ηγέτης των Μουσουλμάνων της Βοσνίας «υπαναχωρούσε ή απέρριπτε κάθε ειρηνευτική πρόταση σε κάθε ειρηνευτική συνδιάσκεψη». Θύμισε δε, ότι αντίθετα, εκείνος, ως Πρόεδρος των Σερβοβόσνιων αποδεχόταν και στήριζε τις διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, αφού όπως είπε, «οι Σέρβοι θέλαμε να ζήσουμε με τους Μουσουλμάνους»

Κατήγγειλε την ενάγουσα αρχή πως επιχειρεί να τον παρουσιάσει σαν ανθρωπόμορφο τέρας «γιατί δεν έχει καθόλου στοιχεία πως διέπραξα έγκλημα».

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βαρύνεται με κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνους, πολιτικές και εθνοτικές διώξεις. Η δίκη του είχε πρωταρχίσει τον Οκτώβρη του 2009 αλλά αναβλήθηκε τρεις φορές καθώς ο ίδιος απείχε καταγγέλλοντας το παράνομο δικαστήριο (και πρόθυμο όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) πως επιδίωκε δίκη - εξπρές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ