Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμεσολαβητική σκυτάλη στη Μόσχα
  •   Δέσμευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων να εξετάσουν τις ρωσικές προτάσεις και να αποκαταστήσουν ένα πρώτο επίπεδο συντονισμού ασφαλείας
  • Μαίνονται, χωρίς σταματημό, οι συγκρούσεις

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΜΟΣΧΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Την παρουσία της στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων στη Μέση Ανατολή έκανε, χθες, δυναμικά η Μόσχα, εξερχόμενη από τη σκιά όπου την είχε αφήσει η διαμεσολαβητική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν συνεγγυήτρια της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Μετά από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένει, την επόμενη εβδομάδα, στο Κρεμλίνο τον Ισραηλινό εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, ενώ πέτυχε την πρώτη, έστω και τηλεφωνική, συνομιλία ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στον Εχούντ Μπάρακ. Παρά την εκατέρωθεν προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αφεθεί χώρος στη νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια, οι συγκρούσεις και η ένταση δεν έλειψαν, ούτε χθες, από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Δίωρη συνομιλία είχαν, χτες, στο Κρεμλίνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η αποκλιμάκωση της βίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της οποιασδήποτε διαμεσολαβητικής προσπάθειας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Αβντέγιεφ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνάντησης και μετά από συνεννόηση, συνομίλησε, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, με τον Γιάσερ Αραφάτ. Οπως δήλωσε ο Αβντέγιεφ, οι Μπάρακ και Αραφάτ συμφώνησαν να αποκατασταθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή συνεργασία ασφαλείας, έστω και σε συμβολικό επίπεδο και δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν σοβαρά τις ρωσικές προτάσεις.


Associated Press

Η αποκατάσταση της συνεργασίας ασφαλείας συνεπάγεται ότι δε θα διακοπεί η λειτουργία των 10 Περιφερειακών Γραφείων Συντονισμού, τα οποία είχε δώσει εντολή να κλείσουν ο ισραηλινός στρατός, την Πέμπτη, μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε σε ένα από αυτά στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθεί η βία.

«Η Ρωσία είναι φίλη χώρα και η κάθε πρόταση και προσπάθειά της είναι καλοδεχούμενη», τόνιζε, κατά την αναχώρηση της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας από τη Μόσχα, αργά χθες το βράδυ, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ρωσική ηγεσία έχει αποδεχτεί τα παλαιστινιακά αιτήματα και υποστηρίζει την ικανοποίησή τους μέσω του διαλόγου, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ουάσιγκτον για τη, μέχρι σήμερα, αποτυχημένη πορεία της «ειρηνευτικής διαδικασίας», εκτιμώντας ότι οφείλεται κατά πολύ στη μεροληπτική στάση που επέμεινε να τηρεί υπέρ του Ισραήλ.

Σχολιάζοντας τη δυναμική επανεμφάνιση της Μόσχας στο προσκήνιο, ο διευθυντής του ρωσικού ανεξάρτητου Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, Σεργκέι Μαρκόφ, τόνισε ότι η ρωσική διαμεσολάβηση, πλέον, κρίνεται περισσότερο αναγκαία, καθώς, στην παρούσα φάση, τόσο η ισραηλινή ηγεσία και, πολύ περισσότερο, η παλαιστινιακή δείχνουν να μην ελέγχουν εντελώς την κατάσταση, που τείνει να εξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο. «Κατά συνέπεια, και οι δύο πλευρές αναζητούν εναγωνίως διαμεσολαβητή και η Ρωσία προσφέρεται, αφού διατηρεί αρκετά καλές σχέσεις και με τους δύο», κατέληξε ο Μαρκόφ.

Ελιγμοί τακτικής της ισραηλινής ηγεσίας


Associated Press

Την απόφαση να εγκαταλείψει, προς το παρόν τουλάχιστον, την τακτική της άμεσης στρατιωτικής απάντησης σε κάθε παλαιστινιακό πλήγμα, έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Οπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, στα πρόσφατα πλήγματα, όπως η βομβιστική επίθεση στη Χαντέρα, το Ισραήλ «θα απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο, φροντίζοντας να υπάρχουν οι λιγότερες ζημιές». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η στάση αυτή υιοθετήθηκε, καθώς αρκετοί από τους 11 υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Εχούντ Μπαράκ, εκτιμούν ότι οι σκληρές στρατιωτικές «απαντήσεις» έχουν πλήξει σοβαρά την εικόνα του Ισραήλ διεθνώς και δεν ωφελούν την προώθηση των απόψεών του. Εκτός από αυτήν την αλλαγή τακτικής, το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε τους χειρισμούς της κατάστασης εν λευκώ στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Εφρέμ Σνεχ είχε, την Πέμπτη το βράδυ, μυστική, εκτός προγράμματος συνάντηση, με τον στενό συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμπ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα άρει τον αποκλεισμό των αυτόνομων εδαφών, με την αρχή του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, την επόμενη βδομάδα, σε περίπτωση που έχει, όντως, μειωθεί η βία στα αυτόνομα εδάφη. Τόσο Ισραηλινοί, όσο και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, που εκτιμάται ότι, μαζί με την τηλεφωνική χθεσινή συνομιλία, μέσω Μόσχας, των Μπαράκ - Αραφάτ, οδήγησε και στην επανέναρξη της συνεργασίας ασφαλείας.

Από τη συνάντηση Γ. Αραφάτ με τον Βλ. Πούτιν

Associated Press

Από τη συνάντηση Γ. Αραφάτ με τον Βλ. Πούτιν
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, μεταβαίνει, την επόμενη βδομάδα, στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εντείνοντας, μάλιστα, την προσπάθειά να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της χώρας, η ισραηλινή κυβέρνηση αποστέλλει, την Κυριακή, τον Ντάνι Γιατόμ, στενό συνεργάτη του Εχούντ Μπαράκ, στην Αίγυπτο, προκειμένου να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο το θέμα της ανάκλησης του Αιγύπτιου πρεσβευτή.

Σταθερά τεταμένη η κατάσταση στα αυτόνομα

Ο διπλωματικός «κλάδος ελαίας», όμως, δε φαίνεται να βρήκε, χθες τουλάχιστον, ανταπόκριση και στην πράξη. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Νάμπλους, στη Ραμάλα, στη Βηθλεέμ, στην Τζενίν, στην Καλκιλία, στο μεθοριακό εμπορικό φυλάκιο Κάρνι, της Γάζας, αλλά και κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Κχαν Γιουνίς, επίσης, στη Γάζα. Στη Νάμπλους, Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν ένα διερχόμενο Εβραίο έποικο. Λίγες ώρες αργότερα, πλήθος κόσμου συμμετείχε στην κηδεία του στελέχους της «Χαμάς» Ιμπραχίμ Μπάνι Οντέχ, ορκιζόμενο «εκδίκηση». Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, στις εισόδους της πόλης με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του, από δύο σφαίρες στην καρδιά, μέλος της «Φατάχ».

Με πέντε ρουκέτες εναντίον παλαιστινιακού αστυνομικού τμήματος, αποπειράθηκε να δώσει τέλος στις πολύωρες ανταλλαγές πυρών ο ισραηλινός στρατός στο Κχαν Γιουνίς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 5 Παλαιστίνιοι. Με ρουκέτες από τεθωρακισμένα αντιμετώπισε και τους ενόπλους, που ισχυρίζεται ότι έβαλλαν εναντίον του, ο ισραηλινός στρατός και στη Βηθλεέμ, καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα παλαιστινιακού ξενοδοχείου. Ενας διαδηλωτής έπεσε νεκρός στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Τζενίν και άλλος ένας στην Καλκιλία.

Σύμφωνα, επίσης, με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν 120 συλλήψεις Παλαιστινίων στις περιοχές που βρίσκονται εκτός των αυτόνομων περιοχών. Οπως δήλωνε, χθες, ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα, συνταγματάρχης Πίνι Λεβί, «ο ισραηλινός στρατός θα κυνηγήσει μέχρι την τελική σύλληψη ή εξολόθρευσή τους όλους όσοι πυροβολούν εναντίον του», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το κυνήγι αυτό να επεκταθεί και εντός των αυτόνομων περιοχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση και αλληλοκατηγορίες(2001-02-16 00:00:00.0)
Νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις μετά από πολύωρη συνάντηση Αραφάτ - Μπεν Αμί(2000-12-16 00:00:00.0)
Αραφάτ: Ναι σε μια δίκαιη και ισότιμη ειρήνη(2000-12-08 00:00:00.0)
Ελιγμοί αγωνίας από τον κλυδωνιζόμενο Μπαράκ(2000-11-29 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις πριν τη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ(2000-11-09 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις στη Χεβρώνα(1998-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ