Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σερβικό τελεσίγραφο και ΝΑΤΟική «ψυχραιμία» για τις συγκρούσεις στο Πρέσεβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα δόντια σε ΚΦΟΡ και στην οργάνωση - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, επιχείρησε να τρίξει χτες το Βελιγράδι, αποστέλλοντας στο ΝΑΤΟ τελεσίγραφο 72 ωρών με την ακόλουθη προειδοποίηση: εάν μέχρι τότε δεν κατασταλούν οι επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών, τότε οι σερβικές δυνάμεις θα αναγκαστούν «να εισέλθουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με όλα τα μέσα που κρίνονται απαραίτητα».

Ο ένας από τους τρεις υπουργούς Εσωτερικών της Σερβίας, ο Μπόζο Πρέλεβιτς, γνωστοποίησε το παραπάνω τελεσίγραφο, αφ' ενός διευκρινίζοντας πως ο χρόνος... μετρά από τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Σερβίας), αφ' ετέρου εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα υλοποιηθούν οι σταθερές διαβεβαιώσεις της ΚΦΟΡ για αποτροπή των επιθέσεων, αναχαίτιση των διεισδύσεων τρομοκρατών από το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία, αφοπλισμό και σύλληψη των εξτρεμιστών από το Κοσσυφοπέδιο»! Μετά από όλα αυτά, ο Πρέλεβιτς έκανε και την ακόλουθη διευκρίνιση σε σχέση με τα «απαραίτητα μέσα που θα έχει στη διάθεσή του ο σερβικός στρατός εάν το τελεσίγραφο εκπνεύσει δίχως αποτέλεσμα...». Οπως είπε, οι στρατιώτες θα φέρουν μόνον ελαφρύ οπλισμό, δε θα κάνουν χρήση βαριών όπλων και θα καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια για να μην παραβιάσουν την ειδική στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και ΝΑΤΟ.

Η ΚΦΟΡ από την πλευρά της απέφυγε επισήμως να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στο τελεσίγραφο του Βελιγραδίου, καλώντας αμφότερες τις πλευρές «να ενεργήσουν με προσοχή και σύνεση». Στην ίδια ολιγόλογη ανακοίνωση της ΚΦΟΡ, ο επίλογος δεν ήταν παρά μία φράση - σαφής ένδειξη πως το «μήνυμα ελήφθη»... «Είμαστε ενθαρρημένοι», κατέληγε η ανακοίνωση της ΚΦΟΡ «από τη διακήρυξη της προσωρινής εκεχειρίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελιγραδίου»...

Στο μεταξύ, η ένταση στα μέτωπα των συγκρούσεων, και ιδιαίτερα στο Μπουγένοβατς, φάνηκε να περιορίζεται στη ρίψη ριπών από Αλβανούς αυτονομιστές. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι σερβικές δυνάμεις εμφανίστηκαν ψύχραιμες και απέφυγαν να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε προκλήσεις, ενώ δεν έγιναν γνωστές ειδήσεις για τραυματισμό ατόμων.

Πάντως, η Αστριντ Βαν Γκέντερεν Στορτ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στο Κοσσυφοπέδιο, συντήρησε ειδησεογραφικά την ανάφλεξη της βίας στο Πρέσεβο, ανακοινώνοντας πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Κοσσοβάρους Αλβανούς και Σέρβους στρατιώτες που σημειώθηκαν από την περασμένη Τρίτη έως και Πέμπτη, είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα «την πρόκληση περίπου 600 προσφύγων που έφυγαν από το σερβικό νότο για να αποφύγουν τα πυρά των δύο πλευρών». Η Στορτ δήλωσε πως «ορισμένοι άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους με βιασύνη, φθάνοντας στο Κοσσυφοπέδιο ορισμένοι με λίγα υπάρχοντα και άλλοι δίχως καν πανωφόρια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ