Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων

Μαζική η απεργία. Ολόκληρη η Αργεντινή παρέλυσε, καθώς οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην άγρια πολιτική «λιτότητας»

Associated Press

Μαζική η απεργία. Ολόκληρη η Αργεντινή παρέλυσε, καθώς οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην άγρια πολιτική «λιτότητας»
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Οι μεταφορές παρέλυσαν, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, και η απεργία, που συνεχιζόταν χτες για δεύτερη ημέρα, εξαπλωνόταν σαν φωτιά σε ξερά σπαρτά - αναγκάζοντας ακόμη και παραδοσιακά εχθρικά προς το εργατικό κίνημα ΜΜΕ, όπως π.χ. η συντηρητική εφημερίδα «Buenos Aires Herald» και το «Associated Press», να μιλήσουν για «τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χτες έλεγαν ότι σκέπτονταν να κηρύξουν «παράνομη» την απεργία, επειδή «φοβούνταν» ένα πιθανό «ξέσπασμα βίας». Ο Πρόεδρος Φερδινάνδ δε λα Ρουά, προφανώς... ενοχλημένος που οι εργαζόμενοι αντιστέκονται μαζικά και δυναμικά στο πρόγραμμα λιτότητας που εισηγήθηκε, καλώντας για νέες «θυσίες» το λαό, έκανε λόγο για «απόπειρα ταπείνωσης που η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί».

Η προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών Φεδερίκο Στοράνι να διασπάσει τις γραμμές των απεργών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «θα εξασφαλίσει μεταφορά» για όσους εργαζόμενους ήθελαν να μεταβούν στις εργασίες τους έδειξε να αποτυγχάνει. Ταυτόχρονα, προσπαθώντας να δυναμιτίσουν το κλίμα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρικάρδο Οστούνι και η υπουργός Εργασίας Πατρίσια Μπουλρίτς δήλωναν με μία φωνή πως τα συνδικάτα «θα φέρουν ακέραια την ευθύνη» αν υπάρξουν επεισόδια.

Από την πλευρά του ο Ούγο Μογιάνο, ηγέτης μιας συνδικαλιστικής ομάδας που έχει αποσκιρτήσει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων, έκανε λόγο για «απόλυτη υποστήριξη» στην απεργία, παρά «την εκστρατεία τρόμου που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση». Ο Μογιάνι μάλιστα είπε ότι η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στους απεργούς τού θύμισε αντίστοιχες «μιας δικτατορίας»...

Η απεργία έγινε, πέρα από την αντίθεση στο «φιλικό για τους επενδυτές» πρόγραμμα λιτότητας του δε λα Ρουά, και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός διαδηλωτή δύο εβδομάδες πριν, όταν η αστυνομία επενέβη βίαια για να διαλύσει πικετοφορία. Οργανωτικό ρόλο είχαν το Κογκρέσο των Εργαζομένων της Αργεντινής (CTA) όσο και η οργάνωση Κίνημα Ταξικής Πάλης (CCC). Πρόκειται για την τρίτη, και κατά γενική ομολογία μεγαλύτερη, απεργία από την ανάληψη καθηκόντων του δε λα Ρουά τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ανάμεσα στα μέτρα του προγράμματος που εισηγείται ο Πρόεδρος είναι το πάγωμα των δαπανών του δημοσίου για πέντε χρόνια, η κατάργηση των συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους (!) και η αύξηση της ηλικίας για τις συντάξεις από τα 60 στα 65... Η πολιτική αυτή έρχεται να επιβληθεί ως συνέπεια των όρων δανειοδότησης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Και όλα αυτά τη στιγμή που η ανεργία επισήμως αγγίζει το ιλιγγιώδες 15,4% και το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας φθάνει το 30%...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενική απεργία ενάντια στη λιτότητα(2013-06-28 00:00:00.0)
Απεργία στις μεταφορές και λαϊκές διαμαρτυρίες(2012-02-03 00:00:00.0)
Απεργία των εργαζομένων στο μετρό(2010-07-01 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι(2010-05-28 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική(2010-03-05 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά κυβέρνησης - ΔΝΤ(2001-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ