Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
Σε επικίνδυνα μονοπάτια

Σ' επικίνδυνες και ολισθηρές ατραπούς μπαίνει η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των φαινομένων βίας. Με υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε χτες, αναθέτει την «τήρηση της τάξης» στους αθλητικούς χώρους στις εταιρίες ασφαλείας (σεκιούριτι), αλλιώς ιδιωτικούς στρατούς. Μέσω ενός δηλαδή ακόμα δρόμου θεσμοθετεί και νομιμοποιεί την ύπαρξη και το ρόλο των παρα-αστυνομικών ομάδων. Ετσι κρατάει επίσημες δυνάμεις για να τις χρησιμοποιεί ως κατασταλτικούς μηχανισμούς κατά του λαϊκού κινήματος, αφού τις αποδεσμεύει όταν τον έλεγχο άλλων τομέων αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι οι αστυνομικοί παραμένουν υπό τον (όποιο) έλεγχο της πολιτείας, σε αντίθεση με τους ιδιώτες...

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2, «η ανάθεση γίνεται με γραπτή σύμβαση, της οποίας η διάρκεια είναι ως δύο χρόνια. Στη σύμβαση περιγράφονται επακριβώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κάθε συμβαλλομένου μέρους». Θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι», στο εδάφιο β αναφέρεται ότι η εταιρία σεκιούριτι «κατά την εκτέλεση των συμβατικών της υποχρεώσεων ακολουθεί τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) και τελεί υπό τις εντολές της αστυνομικής αρχής.

Στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι η σύμβαση «ελέγχεται ως προς την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα όρια δικαιοδοσίας και το ρόλο της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό, εγκρίνεται δε με κοινή υπουργική απόφαση». Μάλιστα, επιβάλλει για την τρέχουσα περίοδο η κατάρτιση της σύμβασης να γίνει εντός δύο μηνών.

Κατά τ' άλλα, αναβαθμίζει πολύ το ρόλο της ΔΕΑΒ, αν και ακόμα δεν έχει καταρτιστεί ο κανονισμός λειτουργίας της... Η επιτροπή αποχτάει ουσιαστική δικαιοδοσία και σε κάποιους τομείς υποκαθιστά τη διοργανώτρια. Θα 'χει, μεταξύ άλλων, πρωτεύοντα λόγο στον αριθμό και τρόπο διανομής των εισιτηρίων, στη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών, ενώ μετά από εισήγησή της απαγορεύεται πλέον η μετακίνηση οργανωμένων από πόλη σε πόλη πλην εξαιρέσεων (π.χ. τελικός Κυπέλλου) και ονομαστικοποιούνται τα εισιτήρια. Ετσι, τόσο ο κάτοχος όσο και η ομάδα αποκτούν αστικές ευθύνες. Εισιτήρια θα παίρνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι (βάσει του νόμου) σύνδεσμοι και δημιουργείται Εθελοντικό Σώμα Περιφρούρησης (ΕΣΩΠ) που θα το αποτελούν στελέχη των ομάδων ή φίλαθλοι. Οι ποινές για τους παραβάτες, κατά περίπτωση, ξεκινούν από τριήμερη απαγόρευση συμμετοχής (αθλητές) ή εισόδου (προπονητές, διοίκηση) και φτάνουν σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ