Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη και κοινωνική πραγματικότητα

Εργο του Τάκη Βαρελά
Εργο του Τάκη Βαρελά
Ποια η σχέση της τέχνης με το λαϊκό κίνημα; Η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να είναι αλληλέγγυα στους εργατικούς αγώνες; Ποιος ο ρόλος των εργαζομένων στη στήριξη του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου; Πώς διαμορφώνεται ο ψυχικός κόσμος του παιδιού μέσα από την τέχνη; Πόσο σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευση είναι η καλλιτεχνική πράξη, ώστε το παιδί να είναι δημιουργός και όχι παρατηρητής;.. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά. Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Τέχνη και κοινωνία» και εισηγητές τους: Χαράλαμπο Δαραδήμο (εικαστικός, Πρόεδρος του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Εργων Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους»), Εύα Μελά (Ζωγράφος - χαράκτρια, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ) και συντονίστρια την εκπαιδευτικό Τασία Κοντογιάννη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση έργων του Παναγιώτη Βαρελά με τίτλο «ΜετΑΛΛΩΝ ανθρώπων έργο», στην οποία παρουσιάστηκαν 84 έργα (λάδι, ακρυλικά, ακουαρέλες, τέμπερες, σινική και μεικτές τεχνικές), σε τρεις θεματικές ενότητες: «άνθρωπος - χρώμα - σίδερο», που αποτελούσε και το μεγαλύτερο μέρος, «Λαϊκό πάλκο» και «Πατριδογνωσία».

Στις ομιλίες τους οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο ρόλο της τέχνης στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, στη σχέση της ως αντανάκλαση της κοινωνικής πραγματικότητας και στο σημαντικό ρόλο της στη εκπαίδευση. Επίσης, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος, για τις πολιτικές θέσεις του συστήματος και το πώς αντιμετωπίζει τα θέματα του πολιτισμού, της τέχνης και των δημιουργών, τόσο όσον αφορά στην παραγωγή, όσο και στη διανομή και την προβολή. Ακόμη, οι ομιλητές στάθηκαν στην κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι της τέχνης, οι οποίοι, οργανικό κομμάτι του εργαζόμενου λαού και αυτοί, αντιμετωπίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, στις συντάξεις και στην ασφάλιση, στην υγεία και στον πολιτισμό. Στη συνέχεια, παραθέτουμε αποσπάσματα από τις ομιλίες της Εύας Μελά και του Χαράλαμπου Δαραδήμου.


Από αριστερά: Τάκης Βαρελάς, Τασία Κοντογιάννη, Εύα Μελά, Χαράλαμπος Δαραδήμος
Από αριστερά: Τάκης Βαρελάς, Τασία Κοντογιάννη, Εύα Μελά, Χαράλαμπος Δαραδήμος

Γεμάτη η αίθουσα του συνεδριακού Κέντρου της Κρύας στη Λιβαδειά
Γεμάτη η αίθουσα του συνεδριακού Κέντρου της Κρύας στη Λιβαδειά

Η.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσυνέδριο Εικαστικών Τεχνών(2014-05-29 00:00:00.0)
Αθρόα συμμετοχή, δημιουργικός προβληματισμός(2012-10-30 00:00:00.0)
Προετοιμασία της 5ης Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών(2011-03-30 00:00:00.0)
«Το απρόοπτο της δημιουργίας»(2001-11-10 00:00:00.0)
Για έναν δημιουργικό, κοινωνικό άνθρωπο(1998-05-03 00:00:00.0)
Καλλιτεχνική παιδεία και κοινωνία(1998-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ