Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο η προστασία της

Τα «μαύρα μαντάτα» και τις ανησυχίες των αρχαιολόγων - και όχι μόνο - για την τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιβεβαίωσε χθες στο 4ο Συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ο υπουργός Πολιτισμού Ε.Βενιζέλος.

Μεταξύ πολλών και εντέχνως διατυπωμένων υπουργικών ανακοινώσεων, ξεχωρίζουν όσες αφορούν στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 17 του Συντάγματος (για την προστασία των δασών και τις απαλλοτριώσεις). Αρθρα, που θα επιδράσουν άμεσα και προς το χειρότερο στις χρήσεις γης, στην προστασία των μνημείων και στις απαλλοτριώσεις. Δηλαδή, στο κυριότερο τρίπτυχο, με το οποίο παλεύουν καθημερινά οι αρχαιολόγοι.

Ο υπουργός επέμεινε στην κυβερνητική αδιαλλαξία για καταστροφή των δασών με την αναθεώρηση του άρθρου 24, που, αν τελικά περάσει, θα ανοίξει το δρόμο για μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δημόσιων και ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων και επιπλέον θα συμπαρασύρει κάθε κεκτημένο, όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, παρότι παραμένει ως έχει η παράγραφος 6 του άρθρου 24 που αφορά στα μνημεία. (Η παράγραφος αυτή λέει: «Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος. Νόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών»).

Υπάρχουν πλήθος γνωστοί, αλλά ακήρυχτοι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι προστατεύονται ακριβώς επειδή βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Τυχόν αποχαρακτηρισμός τέτοιων εκτάσεων σημαίνει αυτόματα και καταστροφή αυτών των ακήρυχτων αρχαιολογικών χώρων.

Ο υπουργός έκανε και μια «περίεργη» σύνδεση των παραγράφων του άρθρου που αναθεωρούνται με την παράγραφο 6, λέγοντας ότι δεν αποκλείει την επέμβαση σε περιοχές - μνημεία, «εάν η επέμβαση αυτή επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση κάποιου ζωτικού δημοσίου συμφέροντος, για την εκτέλεση έργου, μάλιστα, που είναι ενταγμένο στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας ή εξυπηρετεί ζωτική ανάγκη της εθνικής οικονομίας ή του κοινωνικού συνόλου». Γεγονός, που οδηγεί στην υποψία μήπως επίκειται και αλλαγή του νόμου που προβλέπει η παράγραφος 6.

Ο υπουργός απέκρυψε την ουσία της αναθεώρησης του άρθρου 24, και, βέβαια, λοιδόρησε το μεγάλο κύμα αντίστασης στην καταστροφική αναθεώρηση, ισχυριζόμενος ότι «ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός γίνεται με τους κανόνες της επιστήμης» και παρέστησε ότι «καταλαβαίνει» το «επιστημονικό έρεισμα» των διαφωνούντων.

Η υπουργική παρέμβαση στις εργασίες του συνεδρίου έγινε λίγο πριν το μεσημέρι, όταν ήδη το ακροατήριο είχε πάρει μια πικρή «γεύση» των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τη δομή και λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και που αναπτύχθηκαν στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου. Προκύπτει, λοιπόν, ότι ο υφιστάμενος (από το '77) Οργανισμός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτείται συμπλήρωση έως και ριζική αλλαγή του. Αν η κυβέρνηση θέλει επιστημονική επάρκεια στην προστασία, ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιοτήτων, οφείλει να πολλαπλασιάσει το μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να αυξήσει τα κονδύλια και την υλικοτεχνική υποδομή. Ειδικά στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, όπου δεν προβλέπεται καν χρηματοδότηση κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ