Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει το λαό στα 11 μέτρα

Τα προαποφασισμένα μέτρα και η προπαγάνδα που τα συνοδεύει πρέπει να πυροδοτήσουν ισχυρές μαζικές ταξικές αντιδράσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Κλιμακούμενος και χωρίς ανακωχή είναι ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επιβολή πρόσθετων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, αξιοποιώντας στο έπακρο τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ που συνεδρίασε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο προσυπέγραψε τη νέα σφοδρή επέλαση.

«Τα επιπρόσθετα μέτρα είναι αναπόφευκτα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας παράλληλα από τους υπουργούς την «απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης» και «μηνιαίο έλεγχο» των αποτελεσμάτων του.

Η «βούληση» της κυβέρνησης να επιταχύνει τους ρυθμούς της σαρωτικής επίθεσης στα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά και τα άλλα λαϊκά δικαιώματα, στο όνομα της «διάσωσης» δήθεν της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν μια «τιτάνια εθνική προσπάθεια», δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προώθηση και εφαρμογή προαποφασισμένων μέτρων, στη ρότα της ευρωενωσιακής, φιλομονοπωλιακής στρατηγικής.

Η κυβέρνηση, με το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», αλλά και τη λήψη «ενισχυτικών και επιπρόσθετων μέτρων» που - όπως έχει ξεκαθαρίσει - θα λάβει μέχρι και το 2012, επιδιώκει να προωθήσει τις «ανατροπές» που προβλέπονται από τη «στρατηγική της Λισαβόνας» και τις άλλες συνθήκες που έχουν συνυπογράψει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μέσα στα πλαίσια της ΕΕ.

Διακηρυγμένος στόχος είναι να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου και να διαφυλαχθεί η κερδοφορία του σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. «Η κρίση πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές», τόνισε την Παρασκευή από το Λονδίνο ο Γ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα που παίρνονται έχουν μόνιμο και σαρωτικό χαρακτήρα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα στηρίζεται στο ψευτοεπιχείρημα ότι η «επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας», θα αποτρέψει δήθεν τη λήψη νέων μέτρων. Πρόκειται για φενάκη ολκής, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει το λαό. Πρώτον γιατί η επιβολή και μόνο των «ανατροπών» που προβλέπει το Σύμφωνο, θα σηματοδοτήσει τη ραγδαία χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων. Και δεύτερον γιατί μέσα από την «πιστή εφαρμογή» του ανοίγει ο δρόμος για τη γενίκευση της αντιδραστικής επιδρομής.

Ενταση της αντιλαϊκής θύελλας

Αυτό αποδεικνύει η ίδια η κυβερνητική τακτική, άρρηκτα δεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της. Μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος σταθερότητας, ακολούθησαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού που προέβλεπαν περικοπές μισθών, κοινωνικών δαπανών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, νέα φορολογική καταιγίδα. Αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι αν «χρειαστεί θα αναθεωρηθεί ακόμα και ο κρατικός προϋπολογισμός» και θα «υπάρξουν νέα μέτρα».

Την προηγούμενη Τετάρτη, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισαν για το αμέσως επόμενο διάστημα να επιβληθούν:

  • Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, στο ΦΠΑ και στα καύσιμα. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι για κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ, τα πρόσθετα χαράτσια που θα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία φτάνουν περίπου σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο προσανατολισμός τους είναι να αυξήσουν το ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 19% σε 21% για υπηρεσίες και εμπορεύματα και από 9% σε 11% για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης) για να εξασφαλίσουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Στις επεξεργασίες της κυβέρνησης είναι ακόμη η εκτίναξη στο 15% του συντελεστή ΦΠΑ (9%) που ισχύει στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης λαϊκής ανάγκης, το οποίο είναι και η «πρόταση» του ΔΝΤ.
  • Νέες περικοπές των μισθών. Ηδη, με επίσημο κείμενο, η κυβέρνηση γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο (πάγωμα μισθών, καρατόμηση 10% στα επιδόματα) μεταφράζεται σε μείωση των ονομαστικών μισθών 4% κατά μέσο όρο. Παραπέρα, εξετάζεται η κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων (13ος μισθός), του Πάσχα και του επιδόματος αδείας (14ος μισθός), ενώ αντίστοιχα σενάρια αρχίζουν να διαρρέονται και για τον ιδιωτικό τομέα.
Τα χειρότερα δεν έχουν τέλος

Τα παραπάνω μέτρα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ μπήκαν οι βάσεις για την επιβολή και επιπρόσθετων μέτρων όπως:

  • Μαζικές απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο (κρατικές υπηρεσίες, ΟΤΑ κ.ά.). Συμπληρωματικά προωθείται η μη ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν (ισοδυναμεί με απόλυση), όπως και η μείωση της εποχικής απασχόλησης. Και τα τρία μέτρα θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην πραγματική ανεργία.
  • Νέες ανατροπές στο σύστημα ασφάλισης και στις συντάξεις.
  • Παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.
  • Νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, «απελευθέρωση» των απολύσεων). Επίσημο κείμενο που στάλθηκε στην Κομισιόν από το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί την απόφαση για επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, με στόχο την εξασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο και γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες το νέο αναπτυξιακό νόμο που προβλέπει τη χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω του ΕΣΠΑ. Παράλληλα μέσω του Επενδυτικού Νόμου θα δοθούν άλλα 7,2 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ περισσότερα από 6 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση του κεφαλαίου μέσω των «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα». Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μείωση κατά μια μονάδα του συντελεστή φορολόγησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου στο 24%, από 25% που είναι σήμερα, μέσα στο 2010, με τη δέσμευση μέχρι το τέλος της 4ετίας να φτάσει στο 20%!
Εμπαίζουν, τρομοκρατούν και εκβιάζουν

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η προώθηση της αντιδραστικής λαίλαπας θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και λαϊκή αγανάκτηση. Γι' αυτό και έχει ήδη εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού του λαού.

Αυτή η ενιαία επιχείρηση συντονίζεται από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και κινείται σε δυο επίπεδα. Από τη μια, κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού «διαρρέουν» ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ώστε να αποφύγει την απευθείας επιβολή τους και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους από την ΕΕ. Από την άλλη κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκβιάζοντας ουσιαστικά το λαό ότι υπάρχει και πιο «εφιαλτικό σενάριο».

Τα ψευτοδίλημμα που εναλλάξ χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τα επιτελεία της άρχουσας τάξης είναι: α)«'Η τα μέτρα που ζητάει η ΕΕ, ή κάτω από την επιτήρηση του ΔΝΤ»β)«Μέτρα τώρα άμεσα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή στις 16 του Μάρτη από την ΕΕ, ερήμην της κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο «Ρόιτερ»: «Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει την ιδέα του ΔΝΤ. Την παρούσα στιγμή την απορρίπτουμε γιατί είναι εκτός κανόνων της Ευρωζώνης, αλλά προφανώς είναι μια πιθανότητα η οποία υπάρχει».

Την ίδια μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωνε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της ως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεσμεύεται και από την υπόσχεσή της και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το μόνο που ζητάμε είναι να δοθεί απαραίτητος χρόνος από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υλοποίηση αυτού του Προγράμματος».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αντικατοπτρίζουν τον πυρήνα των κυβερνητικών ψευτοδιλημμάτων περί «μικρότερου κακού». Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντίσταση. Να δημιουργήσει την εντύπωση στο λαό ότι η ίδια δίνει μια «πατριωτική μάχη» και σ' αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνεισφέρουν «όλοι», να αποδεχτούν σαν τετελεσμένο το πετσόκομμα δικαιωμάτων τους, τις «θυσίες», ώστε η Ελλάδα να μην πέσει στα «νύχια» είτε των Ευρωπαίων εταίρων είτε του ΔΝΤ.

Πίσω από το «νόθο» πατριωτισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να κρύψει ότι τα μέτρα που προτείνουν σήμερα η ΕΕ και το ΔΝΤ όχι μόνο έχουν την ίδια «κοψιά», αλλά φέρουν και την έγκριση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αποτελούν την άγρια συνέχεια της διαχρονικής φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ακολούθησαν «πράσινοι» και «γαλάζιοι», με αποτέλεσμα το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων (με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης) και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και ανταγωνισμοί, με φόντο την επίθεση στο λαό που δυναμώνει(2018-04-24 00:00:00.0)
Νέος ορυμαγδός αντιλαϊκών μέτρων(2010-12-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-07-04 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκή αφαίμαξη ύψους 5 δισ. ευρώ(2010-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ