Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Νέα αντιλαϊκή αφαίμαξη ύψους 5 δισ. ευρώ

Οι επισκέψεις τεχνοκρατών στην Ελλάδα στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τα πρόσθετα αντιδραστικά μέτρα που ανακοινώνονται μέσα στη βδομάδα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται άμεσα να ανακοινώσει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, επιδιώκοντας την ενεργότερη πολιτική στήριξη από την πλευρά της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), χωρίς, ωστόσο, να κλείνει την πόρτα στην εναλλακτική του ΔΝΤ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την άτυπη ενημέρωση, που έκανε χτες, προς τους οικονομικούς συντάκτες, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης του μεικτού κλιμάκιο των ελεγκτών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, οι τεχνοκράτες της ΕΕ εκτίμησαν ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης εμπεριέχει «ρίσκα υλοποίησης», ενώ το μακροοικονομικό σενάριο του ίδιου Προγράμματος κρίνεται «φιλόδοξο». Με δεδομένες αυτές τις εκτιμήσεις, έδωσαν το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε πετσόκομμα πόρων που αντιστοιχούν στο 1,5 - 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Δηλαδή, μέτρα ύψους από 3,6 έως 4,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο στο σκέλος των δαπανών (νέες περικοπές μισθών, επιδομάτων κλπ.), όσο και το σκέλος των εσόδων, μέσω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κλπ. Κατηγορηματική εμφανίζεται η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά την απόφαση για περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και όχι πρόσκαιρη.

Σε μια προκλητική συμπαιγνία με την κυβέρνηση, η ΕΚΤ έθεσε στις διμερείς επαφές θέμα «χαμηλής ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο μάλιστα συνέδεσε με τις «μεγάλες αυξήσεις» - όπως τις χαρακτήρισε - στους μισθούς! Η συγκεκριμένη παρέμβαση έδωσε στα κυβερνητικά στελέχη την ευκαιρία να ανοίξουν στα γεμάτα το ζήτημα για την παραπέρα μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς παρατήρησαν ότι η εξέλιξη των μισθών και της παραγωγικότητας αποτελεί κομμάτι της συζήτησης που γίνεται σήμερα.

Με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και της ΕΚΤ συναντήθηκε και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, η οποία ενημέρωσε για το σύνολο των μέτρων που προωθεί στον τομέα της αρμοδιότητάς της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των ελεγκτών φέρεται να εκτίμησε ότι γίνεται «πολύ καλή δουλειά στο αναπτυξιακό σκέλος», στο μπούκωμα, δηλαδή, του κεφαλαίου με νέα κονδύλια και με έμφαση στην έγκαιρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, μέσα στο 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ