Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δουλειά για λογαριασμό του «Καλλικράτη»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δουλειά για να θολώσουν τα νερά και να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι πρόκειται να ενταθεί ακόμα περισσότερο με τον «Καλλικράτη» η αντιλαϊκή πολιτική έχουν πιάσει οι τοπικοί άρχοντες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ετσι, την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δομές Πρόνοιας (π.χ. τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι) μένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, η Περιφέρεια Κρήτης κάλεσε σε σύσκεψη για - όπως λένε - την εξεύρεση λύσης. Ενώ εκατοντάδες οικογένειες έχουν να βάλουν στο σπίτι μεροκάματο εδώ και μήνες (κάποιες ακόμα και από το 2008).

Οι δήμαρχοι νίπτουν τας χείρας τους πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης αποκλειστικά στην κεντρική διοίκηση που αργεί - λένε - να τους καταβάλει τα λεφτά και δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Κανείς τους, όμως, δε λέει, γιατί τέτοιοι εργαζόμενοι πρέπει να είναι όμηροι των ελαστικών σχέσεων εργασίας; Αφού οι υπηρεσίες στις οποίες δουλεύουν είναι απαραίτητες για τη λαϊκή οικογένεια. Αρα, απαραίτητη είναι και η σταθερή εργασία τους. Κανείς τους δε λέει, γιατί να μην είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους η πρόνοια, να εξασφαλίζεται η δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες που χρειάζεται κάθε οικογένεια για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, ΑμΕΑ κτλ.

... και εκβιασμός των εργαζομένων

Γιατί, πολύ απλά, οι τοπικοί άρχοντες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και των ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την εμπορευματοποίηση Πρόνοιας - Υγείας. Αντίθετα. Την εμφανίζουν και ως λύση για τη βελτίωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας! Κι αυτό που κάνουν τώρα είναι να διαγκωνίζονται για το φιλεργατικό τους προφίλ, μαζεύοντας από σήμερα ψηφαλάκια, αλλά μην ξεχνώντας ούτε λεπτό ποια τάξη υπηρετούν. Γι' αυτό και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δέχονται πιέσεις για να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πιέσεις που κινούνται στη λογική ότι όποιος συμμετέχει στις κινητοποιήσεις θα μπει στη μαύρη λίστα του δήμου και δεν πρόκειται να μονιμοποιηθεί ποτέ...

Εργατικές διαδηλώσεις στη Ζιμπάμπουε

«Ζιμπάμπουε γίναμε!», ακούμε συχνά στα κανάλια να αναφωνούν διάφοροι «αγανακτισμένοι πολίτες», όταν τίποτε δε πάει καλά... Ισως, θα έπρεπε να ξανασκεφθούν προτού επαναλάβουν τη γνωστή φράση. Γιατί στη Ζιμπάμπουε τουλάχιστον οι εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας την επαναφορά αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή και ασφάλιση...

Προχτές, σε μια τεράστια διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, που τόσα έχει υποφέρει από τις κατά καιρούς συγκαλυμμένες επεμβάσεις και κυρώσεις Αμερικανών, Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων, οι εργάτες ύψωσαν φωνή. Απαίτησαν δυνατά και καθαρά τετραπλασιασμό των μισθών τους, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και του βιοτικού επιπέδου.

Τα συνθήματα στα πανό τους εύγλωττα: «Μόνον με ψίχουλα ζουν οι κότες». «Εμείς είμαστε εργαζόμενοι, όχι δούλοι»!

Και μπορεί μεν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ζιμπάμπουε και Ελλάδας, ωστόσο η αναγκαιότητα να σταματήσει η καπιταλιστική εκμετάλλευση για να δουν προκοπή οι εργαζόμενοι είναι κοινή. Η μαζική ενιαία αντίδραση των εκμεταλλευόμενων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στο κεφάλαιο για τη δική τους εξουσία είναι μονόδρομος σε κάθε χώρα.

Σκοτώνουν και τους δικούς τους

Καθημερινά σχεδόν επιβεβαιώνεται πως όπου βρίσκονται και δρουν ΝΑΤΟικές δυνάμεις, στην κυριολεξία δολοφονούν ασύδοτα ό,τι κινείται. Αυτό μάθαμε από την βάρβαρη επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, αυτό μαθαίνουμε από τόσους αθώους που δολοφονούνται στο Αφγανιστάν. Πάντως αυτή τη φορά φαίνεται πως την έπαθαν για τα καλά αφού προχτές επτά Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους επλήγη κατά λάθος από ένα ΝΑΤΟικό μαχητικό αεροπλάνο.

Αφγανικές και δυνάμεις υπό ΝΑΤΟική διοίκηση ξεκίνησαν μία κοινή επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην περιοχή Εμάμ Σαχέμπ στην βόρεια επαρχία Κουντούζ, ανέφερε ο τοπικός αστυνομικός διοικητής. «Κατά την διάρκεια της επιχείρησης ένα μαχητικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ έπληξε ένα αστυνομικό όχημα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά αστυνομικοί», είπε ο αστυνομικός προς το Γερμανικό Πρακτορείο. Με άλλα λόγια με την δολοφονική φόρα που έχουν πάρει οι ΝΑΤΟικοί, σκοτώνουν τώρα και τους δικούς τους. Και να σκεφτεί κανείς πως σ' αυτό το ιμπεριαλιστικό καθημερινό έγκλημα έχουν φροντίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να βρίσκονται και Ελληνες στρατιώτες.

Β. Ι. ΛΕΝΙΝ
Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

(ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ)

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη έκδοση. Αποτελεί συλλογή κειμένων του Β. Ι. Λένιν που γράφτηκαν σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, από τις πρώτες μέρες επικράτησης της Σοβιετικής Εξουσίας μέχρι το θάνατό του. Στα κείμενα περιλαμβάνονται ομιλίες σε συνέδρια του Κόμματος των Μπολσεβίκων και των Σοβιέτ, μπροσούρες και άρθρα που αφορούν ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αποτυπώνουν την επαναστατική γραμμή του Λένιν και του Κόμματος των Μπολσεβίκων, σε μια εποχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο αναγνώστης, μέσα από τα έργα του μεγάλου επαναστάτη, μπορεί να παρακολουθήσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Σοβιετική Εξουσία, το διάλογο που γινόταν και τις λύσεις που επιλέγονταν. Η παράθεση των κειμένων με χρονολογική σειρά βοηθάει τον αναγνώστη στην παρακολούθηση της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης της περιόδου, της εξέλιξης των επεξεργασιών του Β. Ι. Λένιν και της πολιτικής του Κόμματος των Μπολσεβίκων. Η γνώση των προβλημάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και ο τρόπος που τα επεξεργαζόταν ο Β. Ι. Λένιν και το Κόμμα των Μπολσεβίκων είναι χρήσιμο εφόδιο σε οποιονδήποτε αγωνιστή οραματίζεται το κτίσιμο ενός άλλου κόσμου χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η συλλογή αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του έργου του Β. Ι. Λένιν εκείνης της περιόδου. Το σύνολό του μπορεί να το βρει ο αναγνώστης στην έκδοση των «Απάντων» του Λένιν από τη «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαστάσεις κατασκοπικού θρίλερ χολιγουντιανών προδιαγραφών λαμβάνει πλέον η υπόθεση της δολοφονίας του υψηλόβαθμου στελέχους της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ, στο Ντουμπάι, πριν από ένα μήνα. Οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν, ολοκληρώνοντας την πρωταρχική τους έρευνα, ότι κατά 99% πίσω από τη δολοφονία κρύβεται η ισραηλινή Μοσάντ.

Το γεγονός, ότι οι βασικοί 11 ύποπτοι χρησιμοποίησαν ευρωπαϊκά διαβατήρια έδωσε αμέσως διεθνείς διαστάσεις στο ζήτημα και προκάλεσε διπλωματικές αναταράξεις, υπόγειες επαφές και πιέσεις. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν ξένα διαβατήρια. Εντούτοις, πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται διαβατήρια υπαρκτών προσώπων, εκ των οποίων, μάλιστα, οι επτά είναι Ισραηλινοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα, κάτι που έχει γεννήσει κύμα αντιδράσεων και επικρίσεων κατά της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών (σημ.: όχι για τη δολοφονία αλλά για την έκθεση Ισραηλινών πολιτών σε κίνδυνο..)

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό υπεύθυνο αυτής της δολοφονίας. Το πιθανότερο, επίσης, είναι να μη μάθουμε ούτε τον πραγματικό ρόλο και τη δραστηριότητα του θύματος. Το βέβαιο είναι ότι η πρακτική της δολοφονίας πολιτικών προσώπων (η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων) έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με διάφορες σκοπιμότητες στη γεωστρατηγική «σκακιέρα».


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ