Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, που ετοιμάζεται να αφήσει αυτό το αξίωμα, κατέθεσε Ερώτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με το αίτημα της διευκρίνισης των διατάξεων του Συντάγματος σχετικά με τις ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.

Στο Σύνταγμα της Ουκρανίας υπάρχουν δύο διαφορετικά σημεία που αφορούν την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία. Στο τμήμα «Μεταβατικοί κανονισμοί» αναφέρεται πως οι ξένες βάσεις που υπήρχαν στο έδαφος της χώρας πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, μπορούν να παραμένουν προσωρινά, στη βάση ενοικίου.

Ετσι στη βάση αυτής της διάταξης ο ρωσικός στόλος παραμένει στην Κριμαία, αφού η σχετική διακρατική συμφωνία έχει ημερομηνία λήξης το Μάη του 2017.

Η άλλη διάταξη του ουκρανικού Συντάγματος αναφέρει πως «στο έδαφος της Ουκρανίας δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων».

Προσφεύγοντας στο δικαστήριο ο απερχόμενος Πρόεδρος, Β. Γιούστσενκο, στην ουσία αμφισβητεί τη δυνατότητα ανανέωσης της διακρατικής συμφωνίας για τον ελλιμενισμό του ρωσικού στόλου στις ναυτικές βάσεις της Ουκρανίας στην περιοχή της Κριμαίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Β. Γιούστσενκο δεν έχει απλά το χαρακτήρα μιας ακόμη αντιρωσικής κίνησης, αλλά μπορεί να προετοιμάζει τη βάση για ένα ακόμη «παζάρι» του νέου Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στις σχέσεις που θα επιδιώξει να διαμορφώσει με τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι πως την ημέρα που ο «αντιρώσος» απερχόμενος Πρόεδρος απευθύνθηκε στο δικαστήριο, ο νέος «φιλορώσος», Β. Γιανουκόβιτς, σε συνέντευξή του στο CNN, υπογράμμισε πως δεν είναι «ανδρείκελο του Κρεμλίνου» και υποσχέθηκε να εφαρμόζει πολιτική «αμοιβαίου συμφέροντος και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την ΕΕ».

Πάντως ένας ένας οι ηγέτες των ιμπεριαλιστών στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα στον Γιανουκόβιτς. Μετά τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο αντίστοιχα, τον συνεχάρησαν και σημείωσαν πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιανουκόβιτς είχε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ενώ επιστολή απέστειλε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. Ο τελευταίος μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει ...πως το ΝΑΤΟ «δεσμεύεται να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ουκρανία, συμπεριλαμβάνοντας τη βοήθεια, εκεί που είναι εφικτό, στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ