Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «δίκαιη» αγροτική πολιτική

Είναι γνωστό ότι πολλοί είναι οι φτωχοί αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν δεύτερο και τρίτο μεροκάματο για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους. Η κυβέρνηση αυτούς τους αγρότες, τους χαρακτηρίζει «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», τους μειώνει ακόμα περισσότερο το πενιχρό τους εισόδημα, τους αποκλείει από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, με σκοπό να τους πετάξει εκτός αγροτικής παραγωγής.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών μεγάλων εκτάσεων που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τεράστια ποσά ως επιδοτήσεις για αγροτικές δραστηριότητες. Αυτοί χαρακτηρίζονται «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες και τυγχάνουν όλων των οικονομικών προνομίων είτε είναι επιδοτήσεις είτε αποζημιώσεις.

Η περίπτωση - δεν είναι η μοναδική - της μονής Αγ. Διονυσίου στο Λιτόχωρο είναι χαρακτηριστική. Πρόσφατα, για τις αγροτικές δραστηριότητές της, η συγκεκριμένη μονή ενισχύθηκε με 850.000 ευρώ από το πακέτο των αγροτικών ενισχύσεων που προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επιπλέον, ήδη, σε χώρο ιδιοκτησίας της μονής, λειτουργούν τυροκομείο, κηροποιείο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο, ενώ τώρα διεκδικεί έκταση 6.000 στρεμμάτων για να χτίσει συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο, σφαγείο και μονάδα τυποποίησης κρεάτων. Γι' αυτό το γεγονός κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν έντονα.

Το παραπάνω είναι ένα μόνο παράδειγμα τού πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, τη «δίκαιη αγροτική πολιτική» που στην πραγματικότητα, στέλνει στην εξαθλίωση τους φτωχούς αγρότες και μοιράζει δισεκατομμύρια ευρώ σε κάθε λογής καπιταλιστές «αγρότες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ