Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Δυναμώνει η λεηλασία

Τράπεζες και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας είναι οι μοναδικοί ωφελημένοι και από το περιβάλλον των χαμηλών βασικών επιτοκίων του ευρωσυστήματος και της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής. Οι κρουνοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ανοίξει διάπλατα προκειμένου να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες με τζάμπα κρατικό χρήμα, το οποίο οι τραπεζίτες μοσχοπουλάνε στην πελατεία τους. Εκτός από τα πανωτόκια στο κρατικό χρέος, αντίστοιχη πολιτική εφαρμόζουν και απέναντι στα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στο Δεκέμβρη 2009 :

  • Το μέσο επιτόκιο για τα νέα καταναλωτικά δάνεια φτάνει σε 14,08%, κοντά στο επίπεδο δηλαδή που κυμαινόταν το Δεκέμβρη του 2007, όταν το βασικό επιτόκιο βρισκόταν στο 4,25% και το οποίο σήμερα έχει πέσει - για τους τραπεζίτες - στο 1%!
  • Στα νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου μέχρι 5 έτη διαμορφώνεται σε 4,60% και είναι ψηλότερο σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2007 (4,21%).
  • Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια (μέσο επιτόκιο τραπεζών) φτάνουν σε 5,81%, σχεδόν 6 φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ