Ανησυχούν για το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική οπότε θα τεθεί σε αμφισβήτηση η κρατική υπόσταση της ΠΔΓΜ
Η Αθήνα, όπως είναι γνωστό, δεν κρύβει πως θέλει να παίξει ρόλο προαγωγού των υπόλοιπων Βαλκάνιων γειτόνων, προσφέροντάς τους στους Ευρωπαίους Εταίρους. Βέβαια, από την πλευρά τους τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά, έχουν κατανοήσει ότι μπορούν από μόνα τους να (ξε)πουληθούν χωρίς τη διαμεσολάβηση του χαμογελαστού Ελληνα υπουργού Εξωτερικών. Αλλωστε, στις δοκιμαζόμενες κοινωνίες των χωρών της χερσονήσου, κοινό είναι το σύνθημα «έξω οι Ελληνες». Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί εξαίρεση και το εν λόγω σύνθημα δε διατυπώνεται με ένταση, μόνο και μόνο γιατί αυτή η γειτονική χώρα, σχεδόν δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει αν προχωρήσει η υλοποίηση των σχεδιασμών για ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου.
Ετσι, λοιπόν, καθώς Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι οι μόνες χώρες της περιοχής που πράγματι εννοούν ότι είναι υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων συνόρων, οι σχέσεις τους αναγκαστικά είναι «καλές» όπως υπαγορεύει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Αυτό το γεγονός, ωστόσο, δεν εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση από την επιδίωξη να «πατρονάρει» αυτή τη μικρή χώρα. Στην παρούσα φάση, καθώς η ΠΓΔΜ προεδρεύει της Βαλκανικής Διάσκεψης, η Αθήνα προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του συνόλου των βαλκανικών κρατών στην επικείμενη σύνοδο της ΕΕ, με τις χώρες των δυτικών βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ στο τέλος της βδομάδας.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Γ. Παπανδρέου πίεσε χτες τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, ως προεδρεύοντα της Βαλκανικής Διάσκεψης να προσπαθήσει, ώστε να διατυπωθεί μια κοινή δήλωση αρχών υπογραμμένη από το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής, την οποία θα προσκομίσει στη διάσκεψη του Ζάγκρεμπ ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προφανώς για να επιβεβαιώσει τον «ιδιαίτερο ρόλο του» στην περιοχή.
Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Α. Ντιμιτρόφ στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα, επιβεβαίωσαν τη στενή τους συνεργασία, υπογραμμίζοντας τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο χώρες.
Στις δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την κοινή και πάγια θέση τους περί του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Πρόκειται για μια θέση που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιθυμεί να επαναλαμβάνει και να ακούει, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή - μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο - έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία, ακόμη και για την ύπαρξη αυτού του νέου κράτους.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Αθήνας για την πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών προς την ΕΕ, και σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια, ώστε στο Ζάγκρεμπ, στη Σύνοδο των χωρών της ΕΕ, με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, να εμφανιστεί κείμενο αρχών που θα έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες της περιοχής, οι οποίες απαρτίζουν τη Βαλκανική Διάσκεψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ζάγκρεμπ δε θα παρευρεθούν η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Τέλος, οι κ. Παπανδρέου και Ντιμιτρόφ, γευματίζοντας το μεσημέρι, συζήτησαν για τα διμερή θέματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο, και αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.