Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΣΩΠΟΥ
Η στάση τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία

Η ασύδοτη δράση των βιομηχάνων, με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετέτρεψε τον Ασωπό σε οχετό

Eurokinissi

Η ασύδοτη δράση των βιομηχάνων, με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετέτρεψε τον Ασωπό σε οχετό
Η ασύδοτη δράση των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν τον Ασωπό και μολύνουν κατ' επέκταση τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά οι επιχειρήσεις αυτές, εξαιτίας της ανοχής που επέδειξαν απέναντί τους όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γράφουν «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους», ακόμη και τα πρόστιμα που κατά καιρούς ανακοινώνεται με... υπερηφάνεια από τους αρμοδίους ότι τους επιβάλλονται!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους ίδιους τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από τα 200 πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τρία τελευταία χρόνια σε διάφορες βιομηχανίες για ρύπανση σε όλη την Ελλάδα, έχουν εισπραχτεί μόλις τα... 6! Τα περισσότερα από τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν ύστερα από ελέγχους σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στις περιοχές της Αθήνας, του Ασωπού, της Κορώνειας, του Βόλου κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην περιοχή του Ασωπού έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ σε 43 εταιρείες.

Αποδεικνύεται επομένως περίτρανα το πόσο αναποτελεσματικά είναι τα πρόστιμα, που επιβάλλονται με βάση την περιβόητη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και πόσο εύκολο είναι στους παραβάτες να τα αγνοήσουν. Ακόμη όμως και αν τα πληρώσουν, εξίσου πανεύκολο είναι να μετακυλίσουν το κόστος αυτό στα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να τα πληρώνει, τελικά ο ρυπαινόμενος.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, με βάση έκθεση ελέγχου που έχει συντάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, τουλάχιστον 17 εταιρείες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης Βιομηχανικής Ζώνης των Οινοφύτων και ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες, εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να έχουν νόμιμες άδειες, αλλά και χωρίς να έχει απαιτηθεί από τις υπεύθυνες υπηρεσίες ελέγχου και αδειοδότησης να εφαρμοστεί, έστω και αυτή η ατελής περιβαλλοντική νομοθεσία που υπάρχει!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης και διάθεσης τοξικών αποβλήτων, το οποίο διερευνάται τόσο από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όσο και από την Αστυνομία. Η διακίνηση γίνεται με φορτηγά που παραλαμβάνουν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες (μεταξύ αυτών και του Ασωπού) και τα εναποθέτουν ακόμη και σε λάκκους που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Μεσσαπίας Εύβοιας.

Η τραγωδία του Ασωπού και της Μεσσαπίας απαιτεί σειρά ιεραρχημένων ενεργειών σε τέσσερις στρατηγικούς άξονες, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο υπόμνημά του το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΑΠ).

  • Ο 1ος άξονας είναι αυτός της Υγείας που απαιτεί μέτρα για τη διασφάλιση καθαρού εγγυημένης ποιότητας νερού, αλλά και για τη διακρίβωση της κατάστασης της υγείας των κατοίκων των περιοχών αυτών.
  • Ο 2ος άξονας έχει να κάνει με μέτρα για το σταμάτημα της ανεξέλεγκτης παραγωγής και διακίνησης ειδικών επικίνδυνων ρύπων από τις επιχειρήσεις.
  • Ο 3ος άξονας έχει να κάνει με μέτρα χωροταξίας, οργάνωσης και εξοπλισμού χώρου για αξιοβίωτη ανάπτυξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων, που θα συνοδεύεται με έργα αποκατάστασης και απορρύπανσης της περιοχής.
  • Ο 4ος άξονας έχει να κάνει με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των μέτρων μέσα από κατάλληλα όργανα λειτουργίας και ελέγχου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ