Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι εντατικές συνομιλίες

Εμπρηστική στάση κρατά το ψευδοκράτος. Στην Ελλάδα το Σάββατο ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Συνεχίστηκε χτες στη Λευκωσία στην οικία του Ειδικού Απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο πρώτος κύκλος των εντατικών συνομιλιών, ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με κεντρικό ζήτημα τη διακυβέρνηση. Ο Δ. Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση κατέθεσε έγγραφο με τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τη διακυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν οι θέσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή το ψευδοκράτος εξακολουθεί την εμπρηστική πολιτική γραμμή της Αγκυρας, με τον Εκπρόσωπο του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζάν, να υποστηρίζει ότι οι εντατικές συνομιλίες ξεκίνησαν «υπό τη σκιά των προσπαθειών να εξουδετερωθούν οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς», παραδεχόμενος ανοιχτά ότι οι τουρκοκυπριακές θέσεις προετοιμάστηκαν σε στενή συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, χαρακτήρισε «θετική» την ομόθυμη αντιμετώπιση και τοποθέτηση όλων των κομμάτων απέναντι στις προτάσεις του Μ. Ταλάτ και της Αγκυρας, προσθέτοντας ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές το Κόμμα συστήνει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, τονίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα Ηνωμένα Εθνη αφού «βρίσκονται εκτός πλαισίου των συμφωνημένων».

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ, Τούρκος υπουργός Εγκμέν Μπαγίς, σε δηλώσεις του χτες ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό «δε θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως δεν αποτέλεσε και για την υποψηφιότητα και την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς». Σε άλλο σημείο, είπε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό και δεν είμαστε σε θέση να περιμένουμε τους Ελληνοκύπριους. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Κύπρο, μόνο και μόνο για να γίνουμε μέλη της ΕΕ».

Ο νέος επίτροπος που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης της ΕΕ, Τσέχος διπλωμάτης, Στέφαν Φούλε, δήλωσε χτες ότι η ΕΕ θα προωθήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, παρά τις αντιθέσεις. Αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο της Αγκυρας που αφορά το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τσέχος Επίτροπος υποστήριξε ότι «δε θα γίνει η συνηθισμένη δουλειά», προσθέτοντας ότι προτίθεται να συζητήσει τις «αποκλίνουσες» απόψεις που υπάρχουν στο θέμα.

Επαφές στην Ελλάδα

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ολοκληρώνεται σήμερα με συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, η επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, στην Ελλάδα, με θέμα το Κυπριακό και το συντονισμό Αθήνας - Λευκωσίας, στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση, που διαμορφώνεται.

Χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ είχε συναντήσεις με το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξινίδη και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα. Το Σάββατο αναμένεται στην Ελλάδα για συνομιλίες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ