Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Απόλυτη σύμπνοια στην αντιλαϊκή επέλαση

Το σύνολο των προωθούμενων αντιδραστικών ανατροπών, βάση των οποίων είναι η «Στρατηγική της Λισαβόνας», συζήτησαν χτες ο Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το σύνολο των ανατροπών, οι οποίες, αν δεν αποκρουστούν αποφασιστικά, θα πλήξουν το σύνολο της ζωής των εργαζόμενων, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το σύνολο των ανατροπών, οι οποίες, αν δεν αποκρουστούν αποφασιστικά, θα πλήξουν το σύνολο της ζωής των εργαζόμενων, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Τις σαφέστατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για άμεση προώθηση σαρωτικών αντιλαϊκών ανατροπών σε όλα τα μέτωπα επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώπιον του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Bαν Ρομπάι.

Στο όνομα της ενίσχυσης της υπερκερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και του περιορισμού των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, παρουσίασε για ακόμα μια φορά τον πυρήνα των ταξικών ανατροπών και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το πρόγραμμά της, τονίζοντας ότι αυτές θα αποτυπωθούν στο «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης». Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Το στίγμα της ενιαίας αντιλαϊκής επέλασης κυβέρνησης - ΕΕ φρόντισε να δώσει και ο Χ. Ρομπάι, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε ότι «απαιτείται κατεπειγόντως το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να βελτιωθεί η κατάσταση» και ζήτησε «περαιτέρω μέτρα» που θα εναρμονίζονται με «τη στρατηγική της Λισαβόνας, για την εργασία, την απασχόληση και την ανάπτυξη».

Στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επιδίωξε αρχικά να αθωώσει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων, με σημαντικότερο την αναξιοπιστία». Στη συνέχεια «εγγυήθηκε» ότι η κυβέρνηση θα «κατακτήσει και πάλι την αξιοπιστία έναντι των Ευρωπαίων εταίρων».

Σαρωτικές ανατροπές

Σαν «εγγύηση» για την εφαρμογή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών ανατροπών, ο πρωθυπουργός πρόταξε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην ΕΕ, για το οποίο σημείωσε: «Είναι ένα Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του δημόσιου τομέα, των λειτουργιών του κράτους. Είναι ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα δε θα «περιλαμβάνονται μόνο οι στενά οικονομικές αλλαγές,αλλά και όλες οι βασικές θεσμικές αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση «προσβλέπει στη στενή συνεργασία» με την ΕΕ.

Παρουσιάζοντας τη σφοδρότητα της επίθεσης που θα εκφραστεί με μπαράζ νέων φόρων και άγριων περικοπών στις κοινωνικές παροχές, ανέφερε ότι «έχουμε βάλει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε μία τριετία», με περικοπές δικαιωμάτων και στοιχειωδών παροχών που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη σύμπνοια με τις ευρωενωσιακές πολιτικές δεσμεύτηκε για «σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων για τη στροφή της χώρας μας σε ένα νέο ανταγωνιστικό μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης», που τα κέρδη της θα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αντιδραστικό «Καλλικράτη» που έρχεται να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου, ανοίγοντας κερδοφόρες «επιδοτούμενες» πύλες για τη διείσδυση των μεγάλων επιχειρήσεων σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, αλλά και η «πράσινη ανάπτυξη».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση «θα συμβάλει πολύ σημαντικά στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων υπέρ της μείωσης του ελλείμματος, αλλά και υπέρ της σωστής χρήσης των χρημάτων για την ανάπτυξη της χώρας».

Οδηγός η «Στρατηγική της Λισαβόνας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού επαίνεσε τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού, τόνισε ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα».

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε «πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη λαμβάνει τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα, για να μπορέσει να καταπολεμήσει τα προβλήματα» και επικαλέστηκε τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα έχει ουσιαστικές προκλήσεις, οικονομικές, φορολογικές και δημοσιονομικές, και είναι θέμα κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος για όλη την Ευρώπη και κυρίως για τα μέλη της ευρωζώνης. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει ν' ανταποκριθεί σ' αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες οφείλουν να κινηθούν οι ανατροπές, ο Χέρμαν Bαν Ρομπάι σημείωσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ είναι η προώθηση μιας «νέας στρατηγικής για το 2020 με βάση τη στρατηγική της Λισαβόνας».

Εξάλλου, στις δηλώσεις του τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκαν και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, επιδιώκοντας και οι δυο να εξωραΐσουν την πολιτική της ΕΕ που στο όνομα της προστασίας δήθεν του περιβάλλοντος, ενισχύει με νέα οικονομικά πακέτα το μεγάλο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ