Από τη Δευτέρα απλώνονται σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις
Σύσκεψη σήμερα των αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας με πρόταση για μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας στις 18 Γενάρη
Από προηγούμενη αγροτική κινητοποίηση στον κόμβο της Νίκαιας
Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες έτοιμοι να στήσουν, με τα τρακτέρ τους, αγωνιστικά μπλόκα σε όλη τη χώρα. Η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση που συντονίζεται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) είναι η συνέχεια και η κορύφωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς που εκδηλώθηκαν σε τοπικό επίπεδο και δεν έπαψαν καθόλου στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας, ενώ, χτες, αμπελουργοί βγήκαν, με δεκάδες τρακτέρ, στο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, έξω από το χωριά Δαμάσι. Σύμφωνα, δε, με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής, για τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται:
Στη Θεσσαλία, σήμερα γίνεται σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Η «Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας» κατέθεσε πρόταση - για να αποφασιστεί σήμερα - να στηθεί μπλόκο με τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στις 18 Γενάρη.
Στην Αρτα, στις 11 Γενάρη, στις 10 το πρωί, στη γέφυρα της πόλης.
Στα Χανιά, στις 12 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Στη Βοιωτία, στις 14 Γενάρη, στο Κάστρο, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.
Στον Εβρο, στις 11 Γενάρη, στις 6 μμ, θα γίνει ευρεία αγροτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.
Αγώνες ουσίας και προοπτικής
Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες:
Αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε απούλητη, οι επιδοτήσεις «πετσοκόφτηκαν» και η ενιαία ενίσχυση περικόπηκε, το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, που, πλέον, δε φτάνει για να καλύψει ούτε καν τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.
Διεκδικούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, απαιτώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων, να μη διαχωρίζονται οι αγρότες σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων, μείωση του κόστους παραγωγής (με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κλπ.), διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες κ.ά.
Στρέφονται κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Αυτή την πολιτική, που εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια και η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παλεύουν ν' ανατρέψουν, καθώς τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.
Προβάλλουν τη μόνη διέξοδο από τα πλήρη αδιέξοδα που προκαλεί στη φτωχή αγροτιά αυτή η αντιαγροτική πολιτική και η οποία βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μια αγροτική ανάπτυξη έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.