Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Για προχωρημένους και αρχάριους...

Εκτός από τους προχωρημένους και τους αρχάριους σκακιστές, το σημερινό μας σημείωμα απευθύνεται και στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς - ενόψει και των προκριματικών των Πανελλήνιων Σχολικών Σκακιστικών Αγώνων - και γενικά σε όλους τους σκακιστικούς φορείς.

Για την ωφελιμότητα του σκακιού, έχουν μιλήσει πολλοί επιστήμονες και διανοούμενοι, τι γίνεται όμως με την ανάπτυξή του, την προβολή του από την τηλεόραση, την υλική και οικονομική στήριξη από το κράτος; Η «Σκακιέρα» της Ν. Φιλαδέλφειας αναφέρει ότι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης στον 20ό αιώνα, ο ζωγράφος Ανρί Μαρσέλ Ντισάν, θεωρούσε το σκάκι ως μια αυτοτελή μορφή τέχνης. Μάλιστα σημείωνε ότι η ομορφιά στο σκάκι είναι πιο κοντά στην ομορφιά της ποίησης παρά της ζωγραφικής και διαμαρτυρόταν ότι η αγωνιστική πλευρά του σκακιού, το οποίο χαρακτήριζε «βίαιο σπορ», σκίαζε την αισθητική του.

Στο βιβλίο του χημικού και συγγραφέα Χρήστου Κεφαλή «Σκάκι και Κουλτούρα» (το 2008 εξέδωσε και τη «Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια») αναφέρεται ότι «εκτός από την κοινωνική του διάσταση το σκάκι έχει επίσης μία επιστημονική διάσταση που συνδέεται στενά με το διαλεκτικό του χαρακτήρα. Ως συγκεκριμένο αντικείμενο, το σκάκι συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα οι παρτίδες και οι θεωρητικές αναλύσεις. Επιστήμη αποτελεί ακριβώς η θεωρία του σκακιού, που αναπτύσσεται μέσα από την έρευνα της πράξης και της ιστορίας του».

Η θέση στο διάγραμμα έχει προκύψει από παγίδα στο άνοιγμα «Αμυνα Ουγγαρίας». Ας δούμε την παρτίδα από την αρχή: 1. ε4 ε5 2. Ιζ3 Ιγ6 3. Αγ4 Αε7 4. δ4 ε6 5. γ3 δγ3; Αυτό το λάθος οδηγεί στην ήττα. Ο μαύρος μπορούσε να παίξει 5... Ιζ6 και αν 6. ε5 Ιε5 με ικανοποιητικό παιχνίδι. 6. Βδ5! Ιθ6 7. Αθ6 0-0 8. Αγ1; Αυτή η άτακτη (ανώφελη) υποχώρηση δίνει στα μαύρα μια πολύ καλή ευκαιρία επίθεσης. Τα λευκά έπρεπε να παίξουν 8. Αη7 Ρη7 9. Ιγ3 με εξαιρετικό παιχνίδι. 8...Ιβ4! 9. Βθ5 δ5! 10. εδ5 Ιγ2+ 11. Ρδ1 Ια1 12. Ιγ3 γ6. Τα μαύρα έχουν εξαιρετικές ευκαιρίες να σώσουν τον Ια1, ενώ ο λευκός βασιλιάς δεν είναι και τόσο ασφαλής. Τα μαύρα έχουν καλύτερες ευκαιρίες νίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ