«Ενα από τα κίνητρα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να μπλεχτούν σ' αυτή τη διαδικασία είναι ενδεχομένως ότι θα έχουν μία ολόκληρη ομάδα νέων πελατών, πελατών που πληρώνουν» δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC τον Ιούνιο του 2009. Αυτή είναι λοιπόν η «επαναστατική» αλλαγή...
Με τη «μεταρρύθμιση» Ομπάμα, πράγματι, καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση για όλους του Αμερικανούς πολίτες. Ομως, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει για ασφάλιση δεν εννοεί τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση από την οποία καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.
Ετσι, το κόστος της «μεταρρύθμισης» που υπολογίζεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την επόμενη δεκαετία θα πληρωθεί κατά ένας μέρος από την περικοπή των κονδυλίων που προορίζονται για τα συστήματα «Medicare» και «Medicaid» (συστήματα που καλύπτουν τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους και τους άπορους) και κατά το υπόλοιπο από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η ασφάλιση θα παρέχεται από τους ιδιωτικούς φορείς υγείας και από τα επιχειρηματικά ταμεία, τα ταμεία που λειτουργούν σε επίπεδο επιχείρησης και τα αποθεματικά των οποίων χρησιμοποιούνται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις...
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών υπολογίζεται σε 45,7 εκατομμύρια. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία με ρυθμούς διπλάσιους σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού.
Ενδεικτικό των προθέσεων του Ομπάμα είναι το γεγονός ότι δε δίστασε να προτείνει τον περασμένο μήνα πρόσθετη περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 313 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα «Medicare», εκτός από τις περικοπές 635 δισ. δολαρίων που είχε προτείνει νωρίτερα αυτό το χρόνο (οι μισές από τις οποίες αφορούσαν περικοπές στα προγράμματα «Medicaid» και «Medicare»), δηλαδή των μοναδικών προγραμμάτων που κάλυπταν κάποιες ανάγκες των ηλικιωμένων, των ανάπηρων και των φτωχών που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.
Θύματα της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» του Ομπάμα θα είναι οι υπερήλικες και οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες. Ιδού η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου στο περιοδικό των «New York Times» σχετικά με το κόστος περίθαλψης αυτών των δύο κατηγοριών και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν: «Οι χρόνια άρρωστοι και αυτοί που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους καταναλώνουν ενδεχομένως το 80% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή, στον... Καιάδα.