Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΠΑΤΡΑ
«Πιστά στο δρόμο του αγώνα»

Είκοσι επτά χρόνια μετά, το σύνθημα της πύλης του Πολυτεχνείου οδήγησε και χτες εκατοντάδες Πατρινούς στους δρόμους της πόλης. Με τη συμμετοχή όλων των γενιών πορεύτηκαν αγωνιστικά βροντοφωνάζοντας τα συνθήματα «ψωμί παιδεία ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «οι φοιτητές με το λαό μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό» με τη νεολαία να βρίσκεται στην πρωτοπορία. Τη χτεσινή κινητοποίηση διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, Σύλλογος μαθηματικού, οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, ο σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος. Χτες το πρωί έγινε κατάθεση στεφανιών στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου και στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας όπου είχαν βασανιστεί αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου και κατέληξε στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στις ομιλίες που προηγήθηκαν πρώτη μίλησε η Ειρήνη Βουκελάτου εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Πάτρας λέγοντας πως «27 χρόνια μετά, εμείς οι μαθητές συνεχίζουμε πιστά στο δρόμο του αγώνα απαιτώντας δημόσια δωρεάν παιδεία για όλο το λαό, ολόπλευρη μόρφωση για όλους, δημοκρατία στα σχολεία». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Πάτρας, Δ. Θεοφιλάτος, που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τονίζοντας ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί συνέχεια του δικού μας αγώνα. Η νεολαία εκείνης της εποχής δε δίστασε να ορθώσει τα στήθη της απέναντι στα τανκς για να μην περάσει η νέα τάξη πραγμάτων». Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, Β. Ασπρούλιας, σημείωσε πως «ο αγώνας να απομακρυνθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τότε, συνεχίζεται και σήμερα. Αυτοί που αιματοκυλούν τα Βαλκάνια, στηρίζουν τη σφαγή των Παλαιστινίων, νομιμοποιούν την κατοχή της Κύπρου και επιδιώκουν την υποδούλωση των λαών, πρέπει να νικηθούν. Και για να γίνει αυτό, η μόνη λύση είναι ο αγώνας. Γιατί οι λαοί όταν αγωνίζονται μπορούν να νικήσουν». Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Ανδρ. Αντωνόπουλος, και απευθυνόμενος στο πλήθος είπε: «Τιμάμε σήμερα και συνεχίζουμε ταυτόχρονα τους αγώνες και τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Τιμάμε την ενωμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού που μαζί με την αδούλωτη νεολαία παραμέρισαν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση που έντεχνα έσπερναν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της εποχής». Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «ο αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού συνεχίζεται, δυναμώνει, έχει προοπτική».

Ο λαός της Πελοποννήσου τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με πορείες στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τον Πύργο, τη Ζάκυνθο, το Αργοστόλι, το Αίγιο, την Κόρινθο. Στο Ναύπλιο έγινε εκδήλωση από μαθητές, ενώ στη Σπάρτη η ΚΝΕ πραγματοποίησε εξόρμηση για το Πολυτεχνείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ