Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κρατούν άσβεστη τη φλόγα της λαϊκής εξέγερσης

Στο δρόμο που χάραξε η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" βάδισαν χτες οι εργαζόμενοι, οι νέοι και άλλοι αγωνιστές της Θεσσαλίας. Συμμετέχοντας στις αγωνιστικές εκδηλώσεις που έγιναν το απόγευμα σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα έδωσαν την υπόσχεση ότι θα κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της αντίστασης και της πάλης ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα η επέτειος του λαϊκού ξεσηκωμού τιμήθηκε με αγωνιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Επιτροπή Ειρήνης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών κ.ά.

Στη δυναμική συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, έδωσαν το «παρών» τους πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, κρατώντας τη "σημαία" των οραμάτων και των ιδανικών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μπροστάρηδες ήταν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες που κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης με πορεία, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και στέλνοντας μήνυμα αντίστασης όπως και τότε. «27 χρόνια μετά, με την ίδια φωνή, λέμε έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί» αναγράφονταν σε ένα από τα πανό τους.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομαρχίας Λάρισας, της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, του ΔΗΚΚΙ και πολλών άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Λάρισας, ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και ο Διονύσης Σοφός, εκπρόσωπος των σπουδαστικών συλλόγων. Μιλώντας ο Μιχάλης Βαγενάς, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «η εξέγερση του Νοέμβρη του '73 αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη και πηγή διδαγμάτων, όχι μόνο για το χτες, αλλά και για το σήμερα και το αύριο του λαού και του τόπου».

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Νομαρχίας. Εκεί οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των Σπουδαστικών Συλλόγων και των άλλων μαζικών φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου.

Στο Βόλο

Με μαχητική συγκέντρωση και πορεία κορυφώθηκαν χτες στο Βόλο οι διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις για τον γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, η Πρωτοβουλία "Πράγα 2000", ο Δημοκρατικός Συλλόγου Γυναικών, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου.

Στην αγωνιστική συγκέντρωση που έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας συμμετείχαν δυναμικά εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές του Βόλου, διαδηλώνοντας την απόφασή τους ν' αγωνιστούν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για εθνική ανεξαρτησία, για το ειρηνικό μέλλον των λαών. Και δήλωσαν ότι τα μηνύματα της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν «φάρο» και «οδηγό» σ' αυτό τον αγώνα. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Νομαρχίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και πολλών άλλων μαζικών φορέων του νομού.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Αθηνά Ρούσση, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα των Μαθητών, ο Απ. Μούσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και ο Φώντας Κωνσταντής, εκπρόσωπος των φοιτητικών Συλλόγων.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Βόλου, η οποία κατέληξε στο Αγαλμα Ηρώων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στην Καρδίτσα

Με αγωνιστική συγκέντρωση, πορεία και άλλες εκδηλώσεις τιμήθηκε η επέτειος της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην Καρδίτσα. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας και συμμετείχαν πολλοί φορείς του νομού, όπως η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, σπουδαστικοί και φοιτητικές σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών κ.ά.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης μίλησε ο Αποστόλης Πίτσαβος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης με πορεία.

Το βράδυ, στο "Παυσίλυπον", με πρωτοβουλία της "Λαϊκής Βιβλιοθήκης", του Δήμου Καρδίτσας και άλλων φορέων έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Μεταξύ των άλλων, μίλησε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης και έγινε αφιέρωμα στον ποιητή της Ειρήνης Γιάννη Ρίτσο.

Στα Τρίκαλα

Και στα Τρίκαλα τιμήθηκε αγωνιστικά η εξέγερση του Πολυτεχνείου, με συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ και άλλοι φορείς της περιοχής. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου οι εργαζόμενοι, οι νέοι και όλοι όσοι συμμετείχαν βροντοφώναζαν συνθήματα κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ομιλητές ήταν ο Νίκος Λάζος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, η Γιώτα Πολάτου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου στο ΤΕΦΦΑ, η Ελεάνα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος της ΚΝΕ, ενώ ποίημα προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου απήγγειλε ο μαθητής Βασίλης Σιδέρης. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις(2021-11-18 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη(2014-11-18 00:00:00.0)
Με μπροστάρηδες τους νέους(2006-11-18 00:00:00.0)
Ολοι αύριο στις αγωνιστικές εκδηλώσεις!(2000-11-16 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις για αγώνα(1998-11-18 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα(1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ