«Το Πολυτεχνείο ζει». Το μήνυμα το έστειλαν ο λαός και η ανυπότακτη νεολαία που τίμησαν και τιμούν με τους καθημερινούς αγώνες τους την εξέγερση του Νοέμβρη. Χιλιάδες λαού κατέκλυσαν από το πρωί χτες το χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την 27η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα «ψωμί - παιδεία - ελευθερία» επαναδιατυπώνονταν συνεχώς μέσα από τα ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις των μαζικών φορέων που διαβάζονταν από τα μεγάφωνα και καλούσαν σε αγώνες για να ικανοποιηθούν τα οράματα του Πολυτεχνείου ενώ Αθηναίοι όλων των ηλικιών άφηναν ένα λουλούδι στο μνημείο των αγωνιστών.
Εντονη ήταν και χτες η παρουσία της νεολαίας. Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, μαθητές λυκείου αλλά και δημοτικών με τους δασκάλους τους, άφησαν ένα λουλούδι στο μαρτυρικό χώρο του Πολυτεχνείου. Με το σύνθημα «θέλουμε στρατό δημοκρατικό και όχι εξαρτημένο και μισθοφορικό» επιδοκίμασαν τους στρατευμένους που φορώντας τις στολές τους ήρθαν να καταθέσουν στεφάνι. Στο χώρο του Πολυτεχνείου από το πρωί χτες, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι κομμάτων, της κυβέρνησης, σωματεία των εργαζομένων και οργανώσεις νεολαίας. Η ατμόσφαιρα δονήθηκε από τα συνθήματα όταν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτασαν στο χώρο για να καταθέσουν στεφάνι. Στεφάνια κατέθεσαν χτες ανάμεσα σε άλλους αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο Απ. Κακλαμάνη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής το βουλευτή Γ. Καλό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ. Τσοβόλας, η ΟΛΜΕ, ο Σπ. Κυπριανού και άλλοι.
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ
Θ. Ξανθόπουλος, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μήνυμα που σήμερα μεταδίδει το Πολυτεχνείο. «Στη σημερινή πραγματικότητα και στο όνομα της λεγόμενης "παγκοσμιοποίησης" και της νέας τάξης πραγμάτων, επιβάλλεται με όλα τα μέσα, σε παγκόσμια, εθνική και τοπική κλίμακα, μια ανελέητη και αδίστακτη ζούγκλα. Με ένα θεό - ίνδαλμα το κέρδος, και μία μέθοδο, την εξοντωτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού και όλων των άλλων φυσικών πόρων», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια που προωθούνται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λέγοντας ότι «η Ευρώπη πιέζεται από τα "πανεπιστήμια της αγοράς" για τη συρρίκνωση της Γενικής Παιδείας, την υποβάθμιση των θεμελιωδών επιστημών, τον πολλαπλασιασμό των "ευέλικτων επιλογών", δηλαδή των σπουδών χωρίς ουσιαστικό διαχρονικό περιεχόμενο».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973, Μιχ. Βαρδάνης, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο 3ήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να είναι απλά ένα ξόδι στους νεκρούς του και μια στιγμιαία έκρηξη μνήμης για τις γενιές που το έζησαν. Είναι η ανάγκη ενός ολόκληρου λαού να διαμορφώνει όραμα και ελπίδα για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη».