Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις

 Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ενίσχυσε τις δυνάμεις στη νέα διοίκηση του ΕΚΒ, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς

Ενισχυμένο σε ψήφους και σε έδρες αναδείχτηκε το ταξικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στις εκλογές που διεξήχθησαν για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Στις εκλογές, που έγιναν λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή του 16ου Απολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ψήφισαν 108 αντιπρόσωποι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΔΑΣ έλαβε 19 ψήφους και 4 έδρες, από 3 που είχε. Χαμένη κατά μία έδρα βγήκε η ΠΑΣΚΕ, η οποία έλαβε 43 ψήφους και 8 έδρες από 9 που είχε. Η ΔΑΚΕ έλαβε 29 ψήφους και 6 έδρες, όσες δηλαδή είχε και η ΑΤΕ (Αυτόνομη Παρέμβαση) που έλαβε 17 ψήφους και 3 έδρες, όπως και πριν.

Επίσης, αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου στη ΓΣΕΕ αναδείχτηκαν ένας από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ και ένας από την παράταξη της ΑΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόσωπος της ΑΤΕ εκλέχτηκε χάρη στη στήριξη που της προσέφερε η ΠΑΣΚΕ.

Η ΔΑΣ

Σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των εκλογών η ΔΑΣ επισημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης ενισχύθηκε «παρά τις ισχυρές πιέσεις και τους εκβιασμούς συνειδήσεων που ασκήθηκαν σε αντιπροσώπους και με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ στην ΑΤΕ για την ανάδειξη του αντιπροσώπου στη ΓΣΕΕ».

Και τονίζει: «Η ενίσχυση της ΔΑΣ επιβεβαιώνει τη συνεπή αγωνιστική στάση της όλα τα προηγούμενα χρόνια στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα και αποδεικνύει ότι παρ' όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στη δράση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συνειδητοποιούν την ανάγκη αλλαγής της άσχημης κατάστασης που υπάρχει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΤΕ, που βαδίζουν στο δρόμο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Βλέπουν ότι οι ταξικές δυνάμεις που εκφράστηκαν με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, αποτελούν την ελπίδα και την προοπτική για την ταξική ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Βεβαίως, αυτό δε φτάνει. Χρειάζεται η προσπάθεια για ριζική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος να συνεχιστεί σε κάθε σωματείο το επόμενο διάστημα, γιατί όσο θα κυριαρχούν οι δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής, ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος δε θα υπάρχει».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ υπογραμμίζει: «Η ΔΑΣ δεσμεύεται στους αντιπροσώπους που τη στήριξαν, αλλά και απέναντι στην εργατική τάξη του Βόλου, ότι θα συνεχίσει, με περισσότερες δυνάμεις, τις προσπάθειες για την ταξική αναζωογόνηση των σωματείων, για την οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης, για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου, που σαρώνει το σύνολο των εργασιακών κατακτήσεων.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους του Βόλου να συσπειρωθούν μαζικά στα σωματεία τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα απ' αυτά ή όπου αυτά δεν ανταποκρίνονται, μέσα από Επιτροπές Αγώνα, για να μην περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και των καπιταλιστών που καταργούν το 8ωρο-7ωρο, την πλήρη απασχόληση, το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τους καλεί να διεκδικήσουν γενικευμένη νομοθετική εφαρμογή του 7ωρου - 35ωρου - 5ήμερου με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την οικονομική ανακούφιση των ανέργων, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλο το λαό, ν' αλλάξουν τους συσχετισμούς στις διοικήσεις υπέρ των ταξικών δυνάμεων».

Και καταλήγει: «Η ΔΑΣ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους να οργανώσουν την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας την πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχεδίου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την απαίτηση να αποσυρθεί από την κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ