Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πυγμή και αποφασιστικότητα να γκρεμίσουν τα πάντα

Ολα τα στοιχεία συνηγορούν ότι τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα είναι η αρχή και όχι το τέλος της κλιμακούμενης επίθεσης

Κάθε πόντος που κερδίζει το κεφάλαιο και τα κόμματά του στο πεδίο της ταξικής πάλης, βάζει σε μεγαλύτερους κινδύνους τα εναπομείναντα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό και η αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ αποτελεί επιτακτική ανάγκη
Κάθε πόντος που κερδίζει το κεφάλαιο και τα κόμματά του στο πεδίο της ταξικής πάλης, βάζει σε μεγαλύτερους κινδύνους τα εναπομείναντα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό και η αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ αποτελεί επιτακτική ανάγκη
Την επιβολή «επώδυνων» - κατά δήλωσή του - διαρθρωτικών αλλαγών και σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μέσα στο 2010 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, καλώντας προκλητικά τον ελληνικό λαό να προσφέρει «συναίνεση» για την προώθηση και εφαρμογή τους.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, σε παραπέρα αντιδραστικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, στη θέσπιση νέου φορολογικού συστήματος, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρήσεων και στην επέκταση της λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που πρότεινε αποτελούν το «προγραμματικό πλαίσιο» του ΠΑΣΟΚ, είναι «επώδυνα» και ότι «κάποιοι από την εφαρμογή τους θα πονέσουν», φανερώνοντας ότι ήταν προαποφασισμένα από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο και της ενιαίας στρατηγικής που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Οι πολύ μεγάλες αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να «μπορέσουμε να μειώσουμε τέσσερις μονάδες το έλλειμμα». Αξιοποιώντας το κλίμα που διαμόρφωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι με τις βολικές πιέσεις τους, αλλά και οι εκπρόσωποι των αγορών, που κινδυνολογούσαν περί «πτώχευσης» της χώρας, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που πρότεινε σαν το μικρότερο κακό, προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα.

Μιλώντας για την Κοινωνική Ασφάλιση, είπε ότι «είναι ένα πεδίο στο οποίο θα επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές (...) μέσα από τον κοινωνικό διάλογο που θα συνεχιστεί και ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα καταλήξει». Αυτές οι αλλαγές είναι που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και θα οδηγήσουν σε ένα καθαρά ανταποδοτικό σύστημα.

Η κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνδυασμό με τη περικοπή των κοινωνικών δαπανών (για «μείωση κατά 10% κάποιων από τις καταναλωτικές δαπάνες της δημόσιας Διοίκησης», έκανε λόγο χτες ο πρωθυπουργός), την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας θα οδηγήσουν ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων σε συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας και εξαθλίωσης.

Φτιάχνουν κλίμα και περικοπές μισθών

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα φέρει νέο «φορολογικό σύστημα», με προσχηματικό στόχο να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά επί της ουσίας στο στόχαστρό του μπαίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, αφού έχει απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε θα πάρει μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα, είπε γενικόλογα πως δε θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών. Πίσω από τέτοιες ανέξοδους ισχυρισμούς (ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας), προσπάθησε να κρύψει τις «αυξήσεις» ψίχουλα που έδωσε σε μισθούς και συντάξεις για το 2010 και κυρίως να δικαιολογήσει τη σφικτή εισοδηματική πολιτική, η οποία ήταν, είναι και θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, παρά τις κούφιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα «διαρκέσει δυο ή τρία χρόνια».

Το «πάγωμα» ή και οι μειώσεις των μισθών παραμένουν ανοιχτό ενδεχόμενο. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα με διαπιστώσεις όπως «αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού και η μόνη λύση ήταν να παγώσουμε, θα κόβαμε και στο μισό τους μισθούς». Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος δήλωνε ότι η οικονομία «είναι στην εντατική».

Στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και με στόχο την καλύτερη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε «τη μείωση των επίπεδων διοίκησης από πέντε σε τρία», σημειώνοντας ότι θα καταργηθούν νομαρχίες και επαρχίες και θα συμπτυχθούν δήμοι βάσει του «νέου Καποδίστρια». Δεν ξέχασε φυσικά να σημειώσει ότι κορωνίδα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ θα είναι η «πράσινη ανάπτυξη», γιατί μόνο μέσα από αυτή θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

Ανοιχτός ο δρόμος για νέα μέτρα

Τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ικανοποίησαν τους αξιωματούχους της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο τα χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά» και «στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων». Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αν. Μέρκελ τόνισε ότι η «Ελλάδα αποφάσισε να αναλάβει τις ευθύνες της», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι τα μέτρα «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Αυτό πάντως που αφήνει να διαφανεί η ΕΕ, είναι ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση άμεσα και πρόσθετα μέτρα με μειώσεις μισθών, νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χτες ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση πως «η χώρα έχει μπει σε διαδικασία επιτήρησης» και ότι «κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ έχει το «δικαίωμα ακόμα και να προτείνει μέτρα». Ουσιαστικά, αποκάλυψε ότι για την κατάρτιση του συμφώνου σταθερότητας είναι σε απευθείας επαφές με τους εταίρους, οι οποίοι σημείωναν χτες μακριά από τις κάμερες ότι οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρκετές για να «μειώσει το έλλειμμα κατά τέσσερις μονάδες», όπως δεσμεύτηκε!

Για την προώθηση αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε το λαό να συναινέσει και να προσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο», αναγορεύοντας την υποταγή σε «πατριωτικό καθήκον»! Ακόμα, επιχείρησε και χτες να συνδέσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας με τη διαφθορά, ώστε να αφήσει στο απυρόβλητο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αποδίδοντας την οικονομική κρίση και τα υψηλά ελλείμματα στην έλλειψη «διαφάνειας». Εντείνοντας τον αποπροσανατολισμό του λαού, ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Σιγή ασυρμάτου» για Τουρκία και ΠΓΔΜ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου χτες στο θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ και στην ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ, τα οποία η Σύνοδος Κορυφής, με συνοπτικές διαδικασίες, παρέπεμψε για τον ερχόμενο Μάρτη. Υιοθετώντας απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, ενώ απέφυγε να θέσει και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Επιβεβαιώθηκε και μ' αυτόν τον τρόπο η «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες να δοθεί χρόνος για διμερείς επαφές και προσεγγίσεις, ώστε άμεσα να υπάρξουν εξελίξεις και στα δυο μέτωπα, πάντα με κριτήριο τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή και την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ