Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ασυλο

Νομική 1973
Νομική 1973
Οταν οι φοιτητές κατέλαβαν τη Νομική, το Φλεβάρη του 1973, ανάμεσα στα αιτήματά τους απέναντι στη χούντα δέσποζε και τούτο:

Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο!

*

«Τρεις χιλιάδες φοιτηταί ως μετέδωσε το Ασσοσιέιτεντ Πρες παρέμειναν και πέραν του μεσονυκτίου εντός του κτιρίου του Πανεπιστημίου επί των οδών Σίνα, Σόλωνος και Μασσαλίας, εις εκδήλωσιν διαμαρτυρίας διά την άρσιν των αναστολών κατατάξεως των συναδέλφων των. Εξω του κτιρίου διενυκτέρευσαν επίσης ισχυραί αστυνομικαί δυνάμεις, αφού προηγουμένως διέλυσαν μικροσυγκεντρώσεις άλλων και αντιφρονούντων φοιτητών εις τας γύρω παρόδους (...). Οι φοιτηταί δεν επέτρεπαν την είσοδο στο κτίριο της οδού Σόλωνος παρά μονάχα στους φοιτητάς με την επίδειξη ταυτότητος. Κατά τις 2 το μεσημέρι οι φοιτηταί που ευρίσκοντο στους διαδρόμους του κτιρίου και στην ταράτσα της Νομικής έδωσαν όρκο, ο οποίος επανελήφθη και από τους φοιτητάς που ευρίσκοντο στις σκάλες και στους κάτω ορόφους του κτιρίου.

Στον όρκο αναφέρεται: "Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων". Ολίγον προ του μεσονυκτίου οι εντός του κτιρίου φοιτηταί ανήγγειλαν ότι αρχίζουν απεργίαν πείνης (...). Πέραν επίσης του μεσονυκτίου συνεχίζοντο συσκέψεις αρμοδίων παραγόντων εις την διεύθυνσιν της αστυνομίας ως και συνεδρίαση της Συγκλήτου εις το κεντρικόν κτίριον του Πανεπιστημίου».

Νομική 2009. Το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου (από τα «Νέα»)
Νομική 2009. Το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου (από τα «Νέα»)
(Από το «ΒΗΜΑ» της 22.2.1973).

*

Ο όρκος των φοιτητών της κατάληψης της Νομικής

- η πρώτη μαζική αντιπαράθεση του αντιδικτατορικού κινήματος με τη χούντα, που άνοιξε το δρόμο προς το Πολυτεχνείο -

μιλούσε για την κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

*

Σήμερα, 36 χρόνια μετά, με βάση το «νόμο - πλαίσιο», της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ταράτσα της Νομικής, απ' όπου οι φοιτητές ζητούσαν ελευθερία, δεν εμπίπτει στην έννοια του Πανεπιστημιακού Ασύλου!

Σήμερα, το Πανεπιστημιακό Ασυλο, για την υπεράσπιση του οποίου οι φοιτητές πολεμούσαν ενάντια στη χούντα, υπονομεύεται, συκοφαντείται, ζητείται η κατάργησή του!

Βέβαια, οι εποχές έχουν αλλάξει. Τότε είχαμε χούντα. Σήμερα έχουμε δημοκρατία...

***

Αλλά σε τι εμποδίζει μια δημοκρατία η ύπαρξη του ασύλου;

Στο να συλλάβει παρανομούντες ή να τους προλάβει; Μα - έχει ειπωθεί τόσες φορές - ούτε η Σκουφά, ούτε η Πανεπιστημίου, ούτε η Συγγρού έχουν άσυλο.

Εκεί τι εμπόδιζε τους χτεσινούς «Πραίτορες» και σημερινούς «Προστάτες του Πολίτη» να μας ...προστατέψουν;

*

Το άσυλο έχει τη δική του ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Και αυτή ακριβώς την ιστορία θέλουν να «συλήσουν» οι «ασυλοφάγοι».

Η συντονισμένη επίθεση εναντίον του ασύλου είναι εμφανώς προσχεδιασμένη:

Χρόνια τώρα, δεκαετίες, μετά από κάθε σχεδόν πορεία ή διαδήλωση, οι δυνάμεις καταστολής φροντίζουν να «σπρώχνουν» μέσα στα Πανεπιστήμια τους συμπαίχτες τους στο σικέ παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι», στο Πολυτεχνείο κατά προτίμηση. Και αφού τους οδηγούν μέσα, μετά διαμαρτύρονται γιατί τους εμποδίζει το άσυλο να τους ...βγάλουν έξω.

Κάπως έτσι έφτασαν στην «προληπτική» (!) κατάλυσή του, με κείνη την απόφαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης παραμονές του Πολυτεχνείου το 2007 (όταν έδρασαν οι ...«ζαρντινιέρες») και τώρα πια στην απροσχημάτιστη αξιοποίηση της δράσης των προβοκατόρων για την κατάργησή του.

*

Το Ασυλο είναι ένα σύμβολο που εμπεριέχει και συμπυκνώνει μέσα του όλα εκείνα που οι «νόμοι της αγοράς» και το «κράτος του νόμου» επιδιώκουν να καθυποτάξουν:

Την Ιστορία, δηλαδή, ενός τόπου που

δεν υποτάσσει τους αγώνες του για τη μόρφωση στις δημαγωγίες περί ιδιωτικών ...«μη κερδοσκοπικών» ΑΕΙ,

δεν αναγορεύει τους «πραίτορες» και τους «προστάτες» σε εγγυητές της ελευθερίας του,

δεν εννοεί στην πορεία του για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων να ανεχτεί ούτε την «προληπτική» καταστολή ούτε τους ένστολους «Γκοτζαμάνηδες»,

δεν «συναινεί» να βαφτίζεται «εθνική κυριαρχία» η βαρβαρότητα της λιτότητας και «εθνικό έμβλημα» τα δρεπανηφόρα του Ασφαλιστικού.

***

Το άσυλο, η προϋπόθεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής ελευθερίας στα πανεπιστήμια, είναι ένα αξιακό σύμβολο που ξεπερνά το χώρο των ΑΕΙ.

Που οξυγονώνει το σώμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας με το πνεύμα της αντίστασης στην αυθαιρεσία, στον αυταρχισμό και στη δεσποτεία της «κυρίαρχης» σκέψης.

Αυτό το συμβολισμό θέλουν να καταλύσουν. Να στείλουν ένα μήνυμα ότι για την «ευνομία», για την κρατική επιβουλή, για τους μηχανισμούς του κατεστημένου δεν υπάρχουν «άβατα», δεν υπάρχουν «όρια».

Αλλά αυτή ακριβώς η «οριοθέτηση» πέραν της οποίας το σύστημα παύει να έχει την τυπική «νομιμοποίηση» να αποφασίζει και να διατάζει, είναι μια δημοκρατική κατάκτηση αναπαλλοτρίωτη που κάθε γενιά την κληροδοτεί στην επόμενη.

Είναι χρέος της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατέψει αυτή την κληρονομιά και να την κληροδοτήσει ατόφια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομική, Φλεβάρης '73...(2007-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ