Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μεθοδεύονται... περίεργες προσλήψεις

Καταγγελία της Αχτίδας ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποτελεί εδώ και καιρό το πιο κραυγαλέο παράδειγμα πανεπιστημιακού ιδρύματος πλήρως υποταγμένου στα κελεύσματα της αγοράς και στις κυβερνητικές πολιτικές του δικομματισμού, που οδηγούν σε αυτή την υποταγή. Οπως καταγγέλλει η Αχτίδα ΑΕΙ ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, «πόροι και υποδομές του πανεπιστημίου αναλώνονται αφειδώς σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα στερούνται από τους φοιτητές και την εκπαίδευσή τους καθώς και από την αφιλοκερδή επιστημονική έρευνα. Την ίδια ώρα όμως η πρυτανεία επιδεικνύει ένα βαθύτατο αυταρχισμό, με στόχο την κατάπνιξη κάθε αντίθετης φωνής και ιδιαίτερα κάθε συλλογικής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης εργαζομένων και πανεπιστημιακών του ιδρύματος. Προσπάθειά της είναι να σιωπήσει κάθε αμφισβήτηση των πεπραγμένων της, και ακόμη και μη σύννομων ενεργειών της, καθώς και να δημιουργήσει κλίμα φόβου και συνδιαλλαγής μέσα στο πανεπιστήμιο, με σκόπιμες και εκ του πονηρού αλλαγές στην υπηρεσιακή θέση πολλών διοικητικών υπαλλήλων και πολλά άλλα. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλει στο να ελέγξει ουσιαστικά με δοτούς "εργοδοτικούς" εγκάθετους στα συνδικαλιστικά όργανα που υπάρχουν στο χώρο του πανεπιστημίου».

Οπως εξηγεί, αυτό γίνεται μέσα από την προσπάθεια της πρυτανείας να προσλάβει με μη σύννομες ενέργειες και με έωλες διαδικασίες επιστημονικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό (ΕΤΕΠ) που θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη διοικητικών αναγκών. Διευκρινίζουμε ότι για την πρόσληψη μελών ΕΤΕΠ απαιτείται απόφαση Τμήματος, ενώ η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού πρέπει να γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Η πρυτανεία μεθοδεύει προσλήψεις περίπου 40 ατόμων για θέσεις που δεν προβλέπονται από το νόμο και φαλκιδεύοντας δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει την αντιδραστική πολιτική και την αυθαιρεσία της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Καλεί τους εργαζόμενους και τους πανεπιστημιακούς που σέβονται το ρόλο τους «να μην υποκύψουν στις πιέσεις και στους εκφοβισμούς. Να αντισταθούν υπερασπιζόμενοι το δημόσιο πανεπιστήμιο που πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά, να είναι απαλλαγμένο από επιχειρηματικά συμφέροντα και να προσφέρει αφιλοκερδώς παιδεία και έρευνα προς όφελος του λαού και του τόπου. Ιδιαίτερα, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους πανεπιστημιακούς να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα από όλα αυτά και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη του δικομματισμού και των εξαρτημάτων του αλλά και της ΕΕ στη δημιουργία επιχειρηματικών και αυταρχικών κλικών εξουσίας μέσα στα πανεπιστήμια. Πάνω απ' όλα να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη όλων των παραπάνω στη μετάλλαξη του πανεπιστημίου σε όργανο επιχειρηματικών συμφερόντων και εργασιακό κάτεργο.

Η συλλογική πάλη των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων μαζί με το φοιτητικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει αυτές τις ζοφερές προοπτικές. Το ΚΚΕ θα σταθεί όπως πάντα ενεργός υποστηρικτής και συμπαραστάτης της πάλης αυτής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ