Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «διάλογο» έρχεται η νέα λαίλαπα

Σχεδιάζει φιέστα των «κοινωνικών εταίρων» για να γιορτάσουν το νέο γύρο πετσοκόμματος των λαϊκών δικαιωμάτων

Με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο» προσπαθεί η κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που απαιτεί η υπεράσπιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, είτε απέναντι στις συνέπειες της κρίσης, είτε απέναντι στις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος. Σε μια προσπάθεια να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση στην επιβολή αντιδραστικών μέτρων που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση τσακίζοντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πλήττοντας το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται μέσα στη βδομάδα (μπορεί ακόμα και αύριο) να εγκαινιάσει τον περιβόητο «εθνικό κοινωνικό διάλογο» σε μια εκδήλωση - φιέστα με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων».

Οπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής,«από τον πρωθυπουργό της χώρας θα γίνει η έναρξη και θα οριστεί και η διαδικασία του μεγάλου αυτού εθνικού κοινωνικού διαλόγου». Ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και προσδοκώντας στη «συναίνεση» της ΝΔ - ήδη ο Αντ. Σαμαράς έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις - ετοιμάζει να ρίξει στο τραπέζι του «διαλόγου» το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης.

Στην κορωνίδα των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκονται οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση με το «διάλογο» ήδη να έχει ξεκινήσει, ενώ θα ακολουθήσουν οι «αλλαγές και τομές» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις (μετά το «διάλογο» θα ακολουθήσει σχετικό νομοσχέδιο). Στόχος των κυβερνώντων είναι να ενισχύσουν το κλίμα της «ταξικής συνεργασίας» και να διαποτίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις με τη δήθεν «αναγκαιότητα» των «αλλαγών», ώστε να αποτραπούν μαζικές αντιδράσεις και να προχωρήσουν στο τσάκισμα ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εξαγγείλει και «κοινωνικό διάλογο» για την Υγεία και την Παιδεία με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους. Παράλληλα, θα υπάρξει ...συζήτηση και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές που θα επιβάλει, αλλά, έχοντας δεσμευτεί ότι δε θα αυξήσει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, φανερώνει ότι στο στόχαστρό της θα μπει για μια ακόμα φορά το εισόδημα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ