Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα όρνεα καραδοκούν...

Ελληνες και ξένοι οικονομικοί παράγοντες με συνεχείς παρεμβάσεις τους επιχειρούν να πείσουν τον ελληνικό λαό περί της... αναγκαιότητας σκληρών μέτρων

Η προβολή τρομοκρατικών και εκβιαστικών διλημμάτων, με επίκεντρο την οικονομική κατάσταση της χώρας, με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων και να επιβληθούν τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα που επεξεργάζονται κυβέρνηση και ΕΕ, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Αξονες των πιέσεων - όπως και τις προηγούμενες ημέρες - αναδεικνύονται Κοινοτικοί αξιωματούχοι, κυβερνητικά στελέχη και ...«διαχειριστές κεφαλαίων», που εκδίδουν πορίσματα στο όνομα των αγορών. Κοινός στόχος όλων αυτών, είναι να πείσουν τα λαϊκά στρώματα, περί της... αναγκαιότητας επιβολής σκληρών μέτρων για το καλό μας. Οτι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη διέξοδος, πέραν της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ανεξάρτητα αν αυτές, όπως έχει αποδειχθεί και ιστορικά, εντείνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ενισχύουν τις τάσεις συγκέντρωσης του πλούτου, ενώ ωθούν την εξάπλωση της φτώχειας και της ανέχειας για εκατομμύρια πολίτες της χώρας. Ανάλογα με τη θέση που κατέχει κάθε «σωτήρας», διατυπώνει τις απόψεις του είτε χρησιμοποιώντας ωμή και κυνική γλώσσα (Κοινοτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι αγορών), είτε επιστρατεύοντας τη διπλωματία (κυβερνητικά στελέχη).

Το Σαββατοκύριακο, αλλά και χτες, ήταν πλούσια σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, πάντα με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το δέον γενέσθαι. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ημερησία» ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε έτοιμος να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να ανατάξει την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας στις ξένες αγορές. Αφού, για μία ακόμη φορά, απέδωσε την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, πρόσθεσε: «Η νέα κυβέρνηση καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα από ένα συντεταγμένο πρόγραμμα τομών και αλλαγών». Πάντα με στόχο να πείσει τον εξωτερικό παράγοντα για τις κυβερνητικές προθέσεις, υποστήριξε ότι «...χρειαζόταν να πετύχουμε μια προσωρινή άρση της δυσπιστίας για να συνταχθεί ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που συγκεκριμενοποιούν το πρόγραμμα και τους στόχους μας» (το σύνολο δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων). Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη στάση νομιμοφροσύνης που επέδειξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες και στους ξένους κεφαλαιούχους. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Πλέον έχουμε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής μας, τόσο με τον προϋπολογισμό του 2010, αλλά και μία σειρά παρεμβάσεων, που ήδη έχουμε θέσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου».

Στην ίδια συνέντευξη επισήμανε την ετοιμότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό (νέα μέτρα) στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι, ενώ σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα κατατεθεί μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το Γενάρη του 2010.

Αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα για να περιγράψει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, οι Ζ. Κ. Γιούνγκερ (πρόεδρος του Γιούρογκρουπ) και Ζ. Κ. Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ), διατύπωσαν τις ίδιες θέσεις, με ιδιαίτερη όμως ωμότητα. Σε συνέντευξη του πρώτου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για μία ακόμη φορά αναφέρεται ότι για να βγει η Ελλάδα από τη σημερινή κατάσταση πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα. Ακολουθώντας την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου», ανέφερε: «Ναι, υπάρχει ανάγκη να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα», ενώ ως προς τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, μας... καθησύχασε, δηλώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση (η Ελλάδα) δεν βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης»! Εστειλε μάλιστα εκ νέου μήνυμα στους Ελληνες, τους οποίους προτρέπει «να είναι υπομονετικοί. Να μην πιστεύουν αυτά που γράφονται στο διεθνή Τύπο, αλλά να γνωρίζουν ότι χρειάζονται σκληρά μέτρα. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να έχουν για το μέλλον μεγάλα αποθέματα από κουράγιο»! Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε με δηλώσεις του και ο Ζ. Κ. Τρισέ. Μιλώντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε, ότι για να διορθωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας «...αυτό απαιτεί, πολύ δύσκολα, πολύ τολμηρά, αλλά απολύτως απαραίτητα μέτρα». Εξέφρασε επίσης τη σιγουριά του «ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα...».

Εκτός όμως από τις παρεμβάσεις σε επίσημο επίπεδο είχαμε και τις παρεμβάσεις των... αγορών. Στα πλαίσια αυτά το αμερικάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», σε χτεσινές του αναφορές για την Ελλάδα... παροτρύνει τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει και τις πενιχρές προεκλογικές του δεσμεύσεις «που του έδωσαν τη νίκη στις εκλογές, προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας». Στη γραμμή της πλήρους ευθυγράμμισης με τις αγορές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο επενδυτές (τα τρωκτικά των χρηματιστηρίων) υποστηρίζει ότι... ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αντιστρέψει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που έχει υποσχεθεί και να «πουλήσει» τα συνδικάτα, τους ψηφοφόρους του και αρκετούς συμμάχους του προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ