Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Σηματοδοτεί το νέο αντιλαϊκό «σάρωμα»

Συνεχίζεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ξεκάθαρα ταξικός και αντιλαϊκός είναι και ο φετινός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την προσπάθεια που γίνεται να φανεί ότι είναι φιλολαϊκός με την προβολή των διαφόρων επιδομάτων φτώχειας. Αυτό τόνισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαφήμισε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως ο υπουργός δεν είπε κουβέντα ότι επί των δικών τους κυβερνήσεων καθηλώθηκαν οι μισθοί, που έφτασαν στα επίπεδα του 1985, καθιερώθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε μείωση των συντάξεων μέσα από τους γνωστούς αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα και χαμήλωσε ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τους φόρους που επιβάρυναν τα λαϊκά στρώματα.

Ολα τα παραπάνω, είπε ο βουλευτής, δείχνουν ότι διαχρονικά και από τα δύο κόμματα ασκείται μια ξεκάθαρη πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου.

Συζητάμε, συνέχισε, έναν προϋπολογισμό ο οποίος όμως το Γενάρη θα αλλάξει, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στην ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση με την κατάθεση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας. Ηδη, είπε, είναι προαποφασισμένη η πολιτική που θα ακολουθηθεί και θα προβλέπει σάρωμα στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι εκφοβίζονται με την προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να σκύψουν το κεφάλι τα λαϊκά στρώματα και να αρκεστούν στα ψίχουλα των διαφόρων επιδομάτων ελεημοσύνης.

Είναι σίγουρο, είπε ο Α. Τζέκης, ότι και με τη σημερινή κυβέρνηση θα έχουμε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και χτύπημα των κοινωνικών δαπανών όπως φαίνεται από τα μειωμένα ποσά που δίνονται στο ΙΚΑ (150 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα) ή στον ΟΑΕΕ (480 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα), κάτι που δείχνει ότι έχει προαποφασιστεί η μείωση των συντάξεων ενώ ανάλογη καρατόμηση θα υποστούν και όλες οι κοινωνικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν έχει να κάνει με την οικονομική κρίση αλλά με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάτι που το αναγνωρίζει η ίδια η ΕΕ. Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο προϋπολογισμός του 2010 είναι «το ξεκίνημα μιας προσπάθειας αποκατάστασης της αξιοπιστίας και του κύρους της οικονομικής πολιτικής της χώρας». Συντάχθηκε, είπε, σε μια συγκυρία με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2009 και έχει στόχο να ρίξει το έλλειμμα κατά 3,6% μονάδες ή κατά 8,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2010. Η μείωση του ελλείμματος, ανέφερε, προέρχεται κατά το μισό από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ενώ επανέλαβε ότι θα αυξηθούν οι φόροι σε ποτά και τσιγάρα. Για πρώτη φορά, είπε, έχουμε «μείωση πρωτογενών δαπανών και καταναλωτικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ και συγκράτηση δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία που επί ΝΔ είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο». Ο υπουργός είπε ότι θα ανασταλούν οι προσλήψεις στο δημόσιο για το 2010 με εξαίρεση την Παιδεία και την Υγεία.

Κατά τ' άλλα επανήλθε στο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι για τα ψεύτικα στοιχεία που έδινε η ΝΔ για το έλλειμμα και το χρέος και είπε ότι «από τα 250 δισ. ευρώ του χρέους των τελευταίων 20 ετών, για τα 150 ευθύνεται η ΝΔ κατά 50 δισ. στην τριετία Μητσοτάκη και 100 δισ. στην πενταετία Καραμανλή».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org