Την επέκταση της προσωρινής απασχόλησης και στο Δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πολλαπλασιάσει τους «απασχολούμενους» αποτυπώνει το νέο ν/σ |
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «ύστερα από πρόταση του οικείου φορέα και γνώμη του ΑΣΕΠ εξειδικεύονται, ανά υπηρεσία και φορέα, οι εποχικές ανάγκες και προσδιορίζεται ο αριθμός του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απαιτείται για την κάλυψή τους» (άρθρο 9). Τι εννοεί ως εποχικές ανάγκες φαίνεται σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι επιτρέπεται η αύξηση της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου «προσωπικού σχολείων, εκπαιδευτηρίων και βρεφονηπιακών σταθμών του Δημοσίου», πέρα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η διάρκεια «μπορεί να είναι ίση με την αντίστοιχη σχολική περίοδο». Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι προσωπικό που απασχολείται στη γραμματειακή υποστήριξη, την καθαριότητα, τη φύλαξη των σχολείων εξυπηρετεί εποχικές ανάγκες. Και για να είναι σίγουρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι οι συμβασιούχοι αυτοί δεν θα εγείρουν ζήτημα μονιμοποίησής τους το νομοσχέδιο ορίζει: «Αποκλείεται η αναγνώριση των συμβασιούχων αυτών, ως συμβάσεων αορίστου χρόνου».
Επίσης το νομοσχέδιο διατηρεί τις συμβάσεις έργου που δήθεν δεν θα υποκρύπτουν, πλέον, «εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτές πάγιες και διαρκείς ανάγκες» (άρθρο 10). Μάλιστα, τη «βεβαίωση» ότι δεν συμβαίνει αυτή θα τη δίνει πλέον το ΑΣΕΠ..!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το νομοσχέδιο απαγορεύει τις συμβάσεις έργου για συγκεκριμένες υπηρεσίες και εργασίες, από την άλλη δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται τέτοιες συμβάσεις γι' αυτές τις υπηρεσίες «ύστερα από πρόταση του ΑΣΕΠ» μέχρι τα τέλη του 2010 γενικότερα για το Δημόσιο και, μέχρι τα τέλη του 2011, ειδικότερα για τους ΟΤΑ. Ακόμα για συμβάσεις έργου που λήγουν ή θα λήξουν μέχρι το Γενάρη-Φλεβάρη του 2010, προβλέπεται η παράτασή τους μέχρι τα τέλη Απρίλη του 2010 με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των συμβασιούχων έργου «είναι μεγαλύτερος του 50% του συνολικού προσωπικού» που υπηρετεί στον φορέα. Ανάλογες εξαιρέσεις προβλέπονται και για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οι υπόλοιπες αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της προσαύξησης μοριοδότησης λόγω εργασιακής εμπειρίας, η διατήρηση της διαδικασίας της συνέντευξης για θέσεις που «σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής», η αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης των ανέργων, των κατόχων τίτλων σπουδών και άλλα.