Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο κόντρα στη «διαχείριση»

Την ανάγκη αξιοποίησης και ανάπτυξης της επιστημονικής πείρας προς όφελος του λαού και των αναγκών του αναδεικνύει η κατάσταση που εξελίσσεται εν μέσω πανδημίας της «νέας γρίπης», όπως επισημαίνει με προχτεσινή του ανακοίνωση και το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και παράγεται άφθονος πλούτος από τους εργαζόμενους ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά, πολύ περισσότερο, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία, που είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό και μόνο. Η αξιοποίηση όμως των επιστημονικών επιτευγμάτων προς όφελος των εργαζομένων, η υποταγή της επιστήμης αποκλειστικά στην υπηρεσία του ανθρώπου, μπορεί να γίνει μόνο αν κοπεί ο ομφάλιος ρόλος με την «αγορά», «τα κέρδη», τα μονοπώλια που κυριαρχούν και στην Υγεία. Μπορεί να γίνει με μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, που στο κέντρο της θα έχει αποκλειστικά τις ανάγκες του ανθρώπου και ακριβώς σε αυτό θα βρίσκονται και οι ανεξάντλητες δυνάμεις της.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στον εκβιασμό που επιχειρείται στη βάση τετελεσμένων εκ μέρους της κυρίαρχης πολιτικής, που πορεύεται στο δρόμο της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης και της Υγείας, σαν μιας ακόμα πηγής άφθονου και ζεστού κέρδους. Απαιτείται εγρήγορση, διεκδίκηση και αγώνας για να παρθούν, έστω και τώρα, μέτρα πρόληψης της παραπέρα διασποράς της νόσου. Εδώ και τώρα, να εξασφαλιστούν άδειες απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, για ένα μέλος της οικογένειας σε περίπτωση που έχουν άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, είτε παραμένουν κλειστά το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Το ίδιο για τις έγκυες και όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για όλο το διάστημα της έξαρσης της νόσου. Να εξασφαλιστεί με μέτρα και προσωπικό η καθαριότητα σε σχολεία, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά στους δημόσιους χώρους. Να αυξηθούν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να αποφεύγεται ο συνωστισμός ανθρώπων, να παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς και ειδικά στις μονάδες Υγείας.

Στο «μέτωπο της πανδημίας», τα συνδικάτα, οι μαζικοί και επιστημονικοί φορείς, οι λαϊκές οργανώσεις, να απαντήσουν με ένα μέτωπο διεκδίκησης άμεσων μέτρων αλλά και με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αντιμετώπισης των προβλημάτων του τομέα Υγείας. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να αφήσουν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους στη μεγαθυμία και στα σχέδια της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να επιτρέψουν τη χειροτέρευση και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της αλλά και να παλέψουν για ένα σύστημα δημόσιας καθολικής και δωρεάν Υγείας, που στο φόντο της πανδημίας αποδεικνύεται ακόμα πιο δραματικά ο αναντικατάστατος ρόλος του. Προβάλλοντας διεκδικήσεις που θα στηρίξουν άμεσα την εργατική - λαϊκή οικογένεια, το λαϊκό κίνημα πρέπει να πιέσει κράτος και εργοδότες να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της «νέας γρίπης». Να παλέψει για μέτρα πρόληψης αλλά και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για τη ριζοσπαστικοποίηση και κινητοποίηση όλο και περισσότερων εργαζομένων ενάντια στη λογική της «διαχείρισης» που προσαρμόζονται ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ