Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Στημένη φιέστα» για το διαφοροποιημένο σχολείο

Μια «κουβεντούλα» για το διαφοροποιημένο σχολείο ήταν η σαββατιάτικη φιέστα του Συνηγόρου του Παιδιού με την υπουργό Παιδείας, με αφορμή το θέμα των εσωτερικών κανονισμών στα σχολεία

Σ' έναν πρώτο «διάλογο» για το διαφοροποιημένο σχολείο εξελίχθηκε η συζήτηση της υπουργού Παιδείας με την «Ομάδα Εφήβων Συμβούλων» του Συνηγόρου του Παιδιού για τους «Σχολικούς Κανονισμούς και τη Δημοκρατική Διοίκηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Για το θέμα του σχολικού κανονισμού η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να δοκιμαστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση. Πολλοί απ' τους συνομιλητές της Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξαν τη δημιουργία κανονισμού στα σχολεία, σε μια λογική «κοινωνική συμβολαίου» μεταξύ μαθητών και καθηγητών.

Η υπουργός υποστήριξε ότι τα αναλυτικά προγράμματα θα αλλάξουν συνολικά, ενώ στη συζήτηση με τους μαθητές είπε ότι πρέπει το σχολείο να αποκτήσει τη δική του λειτουργία και αυτονομία, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στο εσωτερικό του με πιλοτικά προγράμματα.

Δεν ήταν λίγες φορές που οι έφηβοι έδιναν «πάσα» στην υπουργό για να μιλήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό ήταν όταν μια μαθήτρια ζήτησε μέσα απ' τους σχολικούς κανονισμούς να συμπεριληφθούν μαθήματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές. Η υπουργός έσπευσε να ...διευκρινίσει ότι «ο σχολικός κανονισμός δεν μπορεί να εμπλέκεται με τα μαθήματα», για να επισημάνει αμέσως μετά ότι πρέπει να υπάρχει η «βασική λογική του ενιαίου εθνικού προγράμματος», αλλά το πρόγραμμα θα πρέπει να «επιτρέπει σε κάθε περιοχή να υπάρχει και μια ευελιξία που θα βασίζεται σε τοπικά χαρακτηριστικά, σε ιδιαιτερότητες του σχολείου». Τελικά, ανακοίνωσε ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει απ' το Γενάρη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται αυτά τα σχέδια. Το «αποκεντρωμένο» ή «ανοιχτό» σχολείο, το οποίο θα διαχειρίζονται η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς (παρέα με τις επιχειρήσεις), είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενταγμένη στη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπει και το ζήτημα του διαφοροποιημένου προγράμματος στα σχολεία της χώρας, καταργώντας το ενιαίο της εκπαίδευσης.

Ανάκληση αδειών λειτουργίας των κολεγίων

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας των κολεγίων που είχαν δοθεί στα τέλη Σεπτέμβρη, μετά και από αρνητική γνωμοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα της διαδικασίας αδειοδότησης. Το υπουργείο ενημερώνει ότι θα επανεξετάσει όλους τους φακέλους και ότι θα προχωρήσει το θέμα σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ και την κοινοτική οδηγία 36/05, την οποία εξάλλου έχει δηλώσει ότι θα ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θυμίζουμε ότι η οδηγία προβλέπει την πλήρη αναγνώριση των ψευτοκολεγίων. Η υπουργός διαμήνυσε ότι θα θέσει το θέμα των αμοιβαίων αναγνωρίσεων σπουδών στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ