ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Βέτο άσκησε στο νέο εκλογικό νόμο ο σουνίτης αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ αλ Χασεμί ζητώντας από το Κοινοβούλιο να επανεξετάσει το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου προκειμένου να ληφθεί μνεία έτσι ώστε οι, εκτός χώρας, Ιρακινοί να μπορούν, με την ψήφο τους, ν' αποφασίσουν για περισσότερες έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Ο Χασεμί υποστήριξε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ιρακινών είναι, από το 2003 και μετά, πολύ μεγαλύτερος και κατά συνέπεια πρέπει να έχει «τρόπο έκφρασης» στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας του.
Το βέτο Χασεμί έρχεται να προστεθεί στην κουρδική απειλή, πριν από ένα 24ωρο, να μποϊκοτάρει ο κουρδικός πληθυσμός τις εκλογές αν δεν υιοθετηθεί στον εκλογικό νόμο πρόβλεψη για αύξηση των βουλευτικών εδρών από 275 σε 323, προκειμένου να αυξηθεί η κουρδική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αν και η κουρδική πλευρά δεν έχει καταλήξει στη θέση της, ήδη η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις προετοιμασίες για τις εκλογές, καθώς η νέα συζήτηση στο Κοινοβούλιο μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να χρειαστεί, όπως υπογραμμίζεται, ν' αναβληθούν οι εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν μεταξύ 18 - 23 Γενάρη. Εντονα αντέδρασε στο βέτο Χασεμί ο σιίτης πρωθυπουργός αλ Μάλικι κατηγορώντας τον ότι «δεν έλαβε υπόψη του τα εθνικά συμφέροντα».