Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτο το Τελ Αβίβ, εντείνει τον εποικισμό

Αρχισαν, χτες τα ξημερώματα, οι εργασίες επέκτασης του εποικισμού Γκίλο στην αν. Ιερουσαλήμ, παρά τις αντιδράσεις
Αρχισαν, χτες τα ξημερώματα, οι εργασίες επέκτασης του εποικισμού Γκίλο στην αν. Ιερουσαλήμ, παρά τις αντιδράσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Παρά τις αντιδράσεις, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν, χτες, στην έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης 900 νέων κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις καθημερινές κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών στην ίδια πλευρά της πόλης με το πρόσχημα ότι δεν έχουν «τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα». Τόσο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, όσο και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για διάλογο και ότι το Ισραήλ επιδιώκει να δημιουργήσει δεδομένα τέτοια που να μην είναι δυνατή η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Για «δημιουργία επικίνδυνης κατάστασης που θα οξύνει τα πνεύματα με τους Παλαιστινίους και δε θα συμβάλλει στην ασφάλεια του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, που ζήτησε, ανοιχτά πλην ματαίως, από την ισραηλινή ηγεσία να μην προχωρήσει στην απόφασή της για επέκταση του Γκίλο. Τη «θλίψη» της εξέφρασε, εκ μέρους της ΕΕ, η σουηδική προεδρία, καταδικάζοντας τόσο την εποικιστική δραστηριότητα όσο και τις κατεδαφίσεις και τις απελάσεις Παλαιστινίων από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Συμπλήρωσε ότι «με τον τρόπο αυτό υποσκάπτεται το τελικό καθεστώς της πόλης» και υπενθύμισε ότι «δεν έχει αναγνωριστεί η προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ».

Την ισραηλινή απόφαση κατήγγειλαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, η Γαλλία, η Βρετανία. Αξιωματούχοι της Π. Αρχής, πάντως, σχολίαζαν ότι «καλά είναι τα λόγια, όμως χρειάζονται πράξεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ