Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες!

Συνεδρίαση και συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, χτες, στη Λάρισα

Να προετοιμαστούν για τους νέους αγώνες που έρχονται καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, που συνεδρίασε, χτες, στη Λάρισα. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνουν, το επόμενο διάστημα, συσκέψεις, περιοδείες στα χωριά, τοπικές και περιφερειακές συγκεντρώσεις με στόχο πανελλαδικές συγκεντρώσεις για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ταυτόχρονα, η ΠΑΣΥ καλεί σε ανασύνταξη και δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος, επισημαίνοντας ότι αυτό προϋποθέτει ζωντανή και ουσιαστική λειτουργία και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στις διαδικασίες του κινήματος, το δυνάμωμα των αγωνιστικών Ομοσπονδιών και των τοπικών επιτροπών της ΠΑΣΥ. Υπογραμμίστηκε, δε, η ανάγκη συμπόρευσης και κοινής δράσης με το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, καθώς έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο, ώστε να μπει φρένο στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, να υπάρξει ένα διακριτό και δυνατό ρεύμα σύγκρουσης με την ΚΑΠ με στόχο την ανατροπή της, γιατί καλύτερη ΚΑΠ μέσα στην ΕΕ των πολυεθνικών και των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια, μιλώντας ο Γ. Γκικόπουλος, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκε στα άμεσα προβλήματα που αυτό το διάστημα «καίνε» τους μικρομεσαίους αγρότες όπως:

  • Μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • «Κατακλυσμός» της αγοράς από εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.
  • Τεράστιες ποσότητες απούλητης και απλήρωτης παραγωγής.
  • Αποδεκατισμός των επιδοτήσεων και καθυστέρηση της καταβολής τους.
  • Διόγκωση του κόστους παραγωγής με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Ολα αυτά, επισημάνθηκε, έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και να εντείνεται ο ρυθμός ξεκληρίσματός τους. Και υπογραμμίστηκε ότι μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει «πιστή» στην ΚΑΠ και γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, η οποία είναι ο βασικός υπεύθυνος για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την εγκατάλειψη βασικών καλλιεργειών, την ερήμωση της υπαίθρου, τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, τονίστηκε, η κυβέρνηση για να κοροϊδέψει τους αγρότες ανακοίνωσε δήθεν μέτρα στήριξης των αγροτών, όπως, π.χ., αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, επίδομα αλληλεγγύης και «αύξηση» της σύνταξης κατά 1 ευρώ την ημέρα κ.ά, που στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν ψίχουλα ελεημοσύνης.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να μη δώσουν καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους, προβάλλοντας, ανάμεσα στ' άλλα, τις διεκδικήσεις για προστασία της εγχώριας παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής. Και υπογράμμισε την ανάγκη το συνεπές αγροτικό κίνημα να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και την εφαρμογή μιας άλλης, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού, η οποία θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ