Μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στη διάσκεψη του Οργανισμού που έγινε στη Βιέννη
Τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους στρατούς κατοχής όπου Γης στηρίζει ο ΟΑΣΕ |
Αναφερόμενος στους σύγχρονους στόχους του ΟΑΣΕ ταυτίστηκε με τις στρατηγικές στοχεύσεις του ιμπεριαλισμού, επισημαίνοντας: «Η ασφάλεια των ενεργειακών πηγών, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η τρομοκρατία, η απολυταρχία και ο φονταμενταλισμός, αλλά και το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι προβλήματα που προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλους μας».
Θέτοντας το πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, μίλησε για «ευημερία και περιφερειακή σταθερότητα», που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μάλιστα έφθασε στο σημείο να επαναφέρει στο όνομα της «ασφάλειας της Ευρώπης» τη θεωρία περί ζωτικού χώρου. «Η αστάθεια, είπε, ανάμεσα σε γειτονικά μας κράτη, άρα και η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ασφάλεια των γειτονικών μας περιοχών».
Και συνέχισε: «Η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελούν το θεμέλιο της βασικής αρχής του ΟΑΣΕ για ενιαία ασφάλεια. Η συνεργασία μας, που βασίζεται σε αυτές τις αρχές, καλύπτει όλες τις συνιστώσες, τις καθαρά στρατιωτικές, τις οικονομικές, τις περιβαλλοντικές και τις ανθρώπινες». Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Πρέπει να σημειωθεί ότι η πεμπτουσία των προσπαθειών μας είναι η πολιτική θέλησή μας να διατηρήσουμε μια ενιαία ασφάλεια στην ευρύτερη Ευρώπη, μέσα από τη συνεργασία μας».
Βάζοντας τους στόχους δράσης του ΟΑΣΕ, περιέγραψε στην ουσία το νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα. Επισήμανε: «Είμαστε ακόμα ευάλωτοι στις απειλές των όπλων μαζικής καταστροφής. Επίσης, είμαστε ευάλωτοι στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στις κλιματολογικές αλλαγές».
Αναφερόμενος στους στόχους της ελληνικής προεδρίας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την «πράσινη ανάπτυξη». Στόχος είπε είναι «η προώθηση ενός Οργανισμού περισσότερο φιλικού προς το περιβάλλον, με τη σκέψη να γίνει ο ΟΑΣΕ πιο "πράσινος", με μια νέα γενιά περιβαλλοντικών έργων και με την ανάπτυξη "πράσινης" διπλωματίας. Τελικά, οι κλιματολογικές αλλαγές μπορεί να επισκιάσουν πλήρως όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και που προσπαθούμε να επιλύσουμε».