Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Ούτε Δημοτικό... ούτε θέατρο»!

Σκληρή κριτική στο ΥΠΠΟ, με αφορμή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και την έκθεση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΑΝΣΜ) του ΥΠΠΟ, με θέμα την παλιά σκηνή του θεάτρου, ασκεί ο ιστορικός τέχνης, Ν. Αξαρλής, που έχει ασχοληθεί με το σημαντικό μνημείο.

Σε κείμενό του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά «δεν πραγματώνονται οι προμελέτες της ΔΑΝΣΜ, αλλά η "μελέτη ερφαρμογής", την οποία εκπόνησε η ιδιωτική εργολαβική εταιρεία. Δεν πραγματοποιείται "αποκατάσταση", όπως αναφέρει το Υπουργείο, αλλά "αναστήλωση - ανακαίνιση" σε καταφανή παραβίαση των νόμων και της επιστημονικής μεθοδολογίας και πρακτικής. Με την "επίβλεψη" της ΔΑΝΣΜ η εταιρεία αλλοτριώνει το μνημείο».

Προσθέτει ότι οι εργασίες που γίνονται στο θέατρο «οδήγησαν στην καταστροφική αφαίρεση της περίφημης ξύλινης σκηνής», την οποία η ΔΑΝΣΜ χαρακτηρίζει «μοναδική». «Πράγματι», σχολιάζει ο Ν. Αξαρλής, «"μοναδικό" φαινόμενο κυνικά να ομολογείται ότι δεν έχει προβλεφθεί η αποκατάσταση της Σκηνής του ΔΘΠ, του πιο σημαντικού μέρους ενός θεάτρου!». Αναφερόμενος και στην ημερίδα που οργάνωσε η ΔΑΝΣΜ με αφορμή την έκθεσή της, σημειώνει ότι αυτές οι εκδηλώσεις «προσπαθούν να καλύψουν την απάτη και την παρανομία που εξελίσσεται» στο Δημοτικό Θέατρο, αφού, «δεν υπάρχει "αποκατάσταση" αλλά εργολαβική ανακαίνιση».

Σημειώνει, επίσης, ότι «οι εργολαβικές εργασίες» στο θέατρο πραγματοποιούνται «χωρίς να υπάρχει δημοτικός Οργανισμός Θεάτρου», διότι «οι κυρίαρχες απόψεις στο υπουργείο και στο Δήμο Πειραιά είναι η "ανεξαρτητοποίηση" του θεάτρου από το Δήμο και η λειτουργία του ως "καλλιτεχνικού κέντρου"». Δηλαδή, «δεν προσβλέπει στην αποκατάσταση του θεάτρου ως ιστορικού θεατρικού θεσμού, αλλά στην εργολαβική ανακαίνιση ενός "διατηρητέου νεοκλασικού" και στη μελλοντική λειτουργία του ως "ενοικιαζόμενης αίθουσας"». Ετσι, το μνημείο, «ούτε Δημοτικό θα είναι, ούτε θέατρο (...)».

Θυμίζουμε ότι στις πολλές παρεμβάσεις του για το ΔΘΠ, το ΚΚΕ έχει εκφράσει την ανησυχία του, τόσο για τη σωστή αποκατάσταση του μνημείου, όσο και για τη χρήση του. Για παράδειγμα, η Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ το 2005 κατέληγε στο ερώτημα: τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση «ώστε να αποσυνδεθεί» η λειτουργία και αποκατάσταση του θεάτρου «από ενδεχόμενη συμφωνία παραχώρησης της λειτουργίας του σε οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό ή επιχειρηματικό καλλιτεχνικό οργανισμό, πλην του Δήμου Πειραιά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απραξία και μετάθεση ευθυνών για την αναγκαία αποκατάστασή του(2021-04-07 00:00:00.0)
Από του χρόνου η αποκατάσταση(2004-08-04 00:00:00.0)
Αναστηλώνουν το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας(2003-05-09 00:00:00.0)
Αναστήλωση του θεάτρου του Διονύσου(2002-09-20 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις στο Ασκληπιείο(2002-02-23 00:00:00.0)
"Ασκήσεις" επί των μνημείων μας(1999-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ