Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φουντώνει» ο θεατρικός χειμώνας

«Αλέξης Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία»
«Αλέξης Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία»
Το έργο του Τσέζαρις Γκραουζίνις «Αλέξης Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία», που βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» θα παρουσιάσει (29/10-3/1/2010), η Νέα Σκηνή - «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. Εννιά πρόσωπα ανακαλύπτουν έναν απίθανο χώρο, όπου όλα είναι πιθανά: Διαφορετικές ιδεολογίες συνυπάρχουν αρμονικά, όνειρα και παρορμήσεις υλοποιούνται και το αίνιγμα της ζωής αποκαλύπτεται. Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις, γνωστός από τις παραστάσεις «Δάφνις και Χλόη» και «Περιμένοντας τον Γκοντό» που σκηνοθέτησε στην Αθήνα, ασχολείται με την ελληνική λογοτεχνική παράδοση, δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Στην παράσταση αυτή, το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί «πηγή» μιας πρωτότυπης δραματουργικής σύνθεσης, που διαμορφώθηκε στις πρόβες, με τη συνεργασία σκηνοθέτη - ηθοποιών. Σκηνικά - κοστούμια: Βίταουτας Ναρμπούτας. Μουσική: Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Εύα Κεχαγιά, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Δέσποινα Κούρτη, Μανώλης Μαυροματάκης, Μάρω Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πασσάς, Απόστολος Πελεκάνος.

  • Το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» παρουσιάζει (30/10) το αριστούργημα του Λουίτζι Πιραντέλο «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή», σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, μουσική Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Αριέττα Μουτούση, Πασχάλης Τσαρούχας, Χριστίνα Βαρζοπούλου, κ.ά. Είναι η μοναδική φάρσα του Ιταλού δραματουργού, που διεύρυνε τα όρια της ευρωπαϊκής δραματουργίας, φέρνοντας στη σκηνή τις πνευματικές και ψυχολογικές ανησυχίες του καιρού του. Τα ιλαροτραγικά γεγονότα δημιουργούν φαινομενικά αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα τα έντονα ηθογραφικά στοιχεία δημιουργούν κλίμα ψυχικής ευφορίας, χωρίς να χάνονται τα βασικά θέματα του πιραντελικού ερωτήματος για την υποκειμενικότητα της αλήθειας.
  • Το έργο των Παπαθανασίου - Ρέππα «Αττική οδός» ανεβαίνει (30/10), στο θέατρο «Εμπορικόν». Είναι ένα έργο συνόλου για δέκα ρολίστες. Είναι η ιστορία δυο σημερινών ελληνικών οικογενειών και ταυτόχρονα μια αστυνομική περιπέτεια που καταλήγει σε έναν προσυμφωνημένο φόνο. Το έργο διαπερνούν οι ρόλοι της κυρίας Αθηνάς, της υπηρέτριας Ντίνας, μητέρες των δυο οικογενειών, αντίστοιχα. Αυτές συγκρατούν τη συνοχή των δυο οικογενειών και χρησιμοποιούν τα πάντα για να επιβιώσουν οι οικογένειές τους. Για να λύσουν τα πολλαπλά προβλήματα των οικογενειών τους, φτάνουν μέχρι τη θυσία. Για να ζήσουν όλοι καλύτερα, κάποιος πρέπει να θυσιαστεί. Ενα έργο με το ρεαλισμό του έργου «Ο Εβρος απέναντι», αλλά και το χιούμορ και την τρυφερότητα του έργου «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός». Παίζουν: Τζένη Ρουσσέα, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Τζώρτζης, Σταύρος Ζαλμάς, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Σταύρος Μερμήγκης, Σταύρος Καραγιάννης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Βίβιαν Κοντομάρη, Κατερίνα Τσάβαλου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επτά επί Θήβας» στην Πάτρα(27/7/2016)
Ο «Ζορμπάς» στο Παναθηναϊκό Στάδιο(26/6/2014)
Βραβεία Θεάτρου - Μουσικής(12/12/2007)
ΑΤΙΤΛΟ(23/10/2004)
Ο «Ελληνας» Μ. Κακογιάννης(23/2/2002)
"Ζορμπάς" με μπαγκέτα Μίκη(8/7/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org