Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10514

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιδραστική θωράκιση ενάντια στους λαούς

ΣΕΛ.  6  -  7

Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ απαίτηση και διεκδίκηση των εργατών

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με μια φωνή: Να καταργηθεί η ενοικίαση εργαζομένων εδώ και τώρα. Καμιά συζήτηση για το πώς θα εφαρμόζεται και πώς θα γενικεύεται η προσωρινή, ελαστική εργασία

Χτες συνεδρίασε η λεγόμενη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ενώ άρχισε και ο ευρύτερος «διάλογος» με τους «κοινωνικούς εταίρους», στον οποίο συμμετέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για την αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων σε πιο ευέλικτη κατεύθυνση, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ που αίρει τα όποια εμπόδια και περιορισμούς είχαν οι εργοδότες μέχρι σήμερα από την εθνική εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις. Με την εφαρμογή της, στην ουσία, νομιμοποιείται πλήρως η μαύρη εργασία. Η εργατική δύναμη όχι μόνο γίνεται ακόμα φθηνότερη, αλλά και εντελώς απροστάτευτη, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων. Αυτή την οδηγία συνδιαμόρφωσαν σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, ανταποκρινόμενες στο αίτημα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και βάθεμα της εκμετάλλευσης. Οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι τεράστιες. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο χρειάζεται τώρα πιο επιτακτικά και αποφασιστικά να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση κατά των απολύσεων, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ και στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  8   -   9

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «STAGE»
Συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα

Στη συγκρότηση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη φορείς και συντονιστικές επιτροπές εργαζομένων με «stage» στο Δημόσιο Τομέα. Προάγγελο των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα πραγματοποιήσουν στις 5 και 6 Νοέμβρη, αποτελεί η επιτυχία της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα από τους εργαζόμενους με «stage» στον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ.


ΣΕΛ.  8

Η «αξιοκρατία»

Η κυβέρνηση καταδικάζοντας σε μαζική ανεργία τους εργαζόμενους με stage στο δημόσιο, προβάλλει ως επιχείρημα για την ενέργειά της την «αξιοκρατία» που δήθεν δεν υπήρχε, ενώ το εγχείρημά της εντάσσεται καθαρά στη μείωση των ελλειμμάτων και στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως προκύπτει και από τη συζήτηση προσαρμογής της ευρωενωσιακής οδηγίας για τους ενοικιαζόμενους. Κάλπικο επιχείρημα η «αξιοκρατία» αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Είναι σαν να υπάρχουν 100 θέσεις εργασίας σε έναν τομέα, να τις διεκδικούν 1.000 εργαζόμενοι και να αποφαίνονται διάφορα κονκλάβια για τους 100 καλύτερους. Οι άλλοι στον Καιάδα της ανεργίας. Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αξιοκρατία, θέλει να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα παντού ως μόνιμο καθεστώς. Απαίτηση, η μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομοσχέδιο διασφάλισης των τραπεζιτών

ΣΕΛ.  21
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΥΒΑ
Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της άρσης του αποκλεισμού

ΣΕΛ.  23
3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αξιοποίηση των μεταναστών προς όφελος των μονοπωλίων

ΣΕΛ.  16
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝ. ΤΜΗΜΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ