Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προπαγανδιστικός κινηματογράφος

Στο ...«γάνωμα» του προφίλ του Γεωργιανού προέδρου, Σαακασβίλι, επιδίδεται το Χόλιγουντ, που έσπευσε να εκμεταλλευθεί τον περσινό πόλεμο Γεωργίας - Ρωσίας, για μια ακόμη κινηματογραφική υπερπαραγωγή.

Το ότι ο κινηματογράφος θα αποτελούσε προπαγανδιστική «συνέχεια» του θερμού ιμπεριαλιστικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών ήταν αναμενόμενο. Και στη Ρωσία προβλήθηκαν σχετικά ντοκιμαντέρ και γυρίζονται ταινίες. Ομως, ο «εκλεκτός» των ΗΠΑ, Σαακασβίλι, θέλει κάτι πιο «ηχηρό», δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της Γεωργίας, που δεν αντέχει πολυέξοδες παραγωγές.

Εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς το περιεχόμενο του σεναρίου, αφού σκηνοθέτης της είναι ο Ρένι Χάρλιν (αυτός «γύρισε» και τη χολιγουντιανή ταινία... «Πολύ σκληρός για να πεθάνει ΙΙ»), ενώ τον Σαακασβίλι θα υποδυθεί ο χολιγουντιανός «σταρ», λατινοαμερικανικής καταγωγής... Αντι Γκαρσία! Παρότι όλο «καστ» παραπέμπει ...σε κωμωδία, προφανώς θα πρόκειται για πολεμική περιπέτεια χολιγουντιανού τύπου, με έντονη δόση αντιρωσικής προπαγάνδας, που είναι άκρως απαραίτητη στο σημερινό καθεστώς της Γεωργίας, όχι μόνο γιατί έχασε τον περσινό πόλεμο, αλλά και για τη διαχρονική ανάγκη της εξουσίας να «αντικαθιστά» τον «άρτο» με «θεάματα».

Ο Χάρλιν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Γεωργία για τα γυρίσματα (μεταξύ άλλων και στο προεδρικό μέγαρο), μιλώντας σε δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι η ταινία του θα είναι μια «μεγάλη, τραγική, ανθρώπινη ιστορία»!!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ