Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Φρένο στην τσιμεντοποίηση της παραλίας

Η Δημοτική Παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» που αποκάλυψε την υπόθεση και η επιτροπή κατοίκων για την προστασία της παραλίας με σειρά κινητοποιήσεών τους και με τη νομική οδό ζητούν την ανάκληση της άδειας και τη διακοπή κάθε εργασίας στην παραλιακή ζώνη της Νέας Κρήνης

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για την παραλία
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για την παραλία
Φρένο στην οικοδόμηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς που άρχισε με ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου (ΠΑΣΟΚ) και του ΥΠΕΧΩΔΕ επί κυβέρνησης ΝΔ, βάζουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής. Η Δημοτική Παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» που αποκάλυψε την υπόθεση αυτή και η επιτροπή κατοίκων για την προστασία της παραλίας που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα, με σειρά κινητοποιήσεών τους και με τη νομική οδό ζητούν την ανάκληση της άδειας και τη διακοπή κάθε εργασίας, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντική αλλοίωση της παραλιακής ζώνης της Νέας Κρήνης. Πρόσφατα, το αρμόδιο δικαστήριο εξέδωσε οριστική απόφαση για την αναστολή των εργασιών, γεγονός που θα συμβάλει να δρομολογηθούν και οι εξελίξεις για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας.

Ο δρόμος για την οικοδόμηση άνοιξε έπειτα από απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο συγκεκριμένο σημείο και έκδοση οικοδομικής άδειας από το Δήμο Καλαμαριάς για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στην παραλία της Νέας Κρήνης. Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο «Παναγία» - Β' ΙΚΑ. Το καλοκαίρι είχαν ήδη αρχίσει οι εργασίες ανέγερσης τριών διώροφων κατοικιών, οι οποίες και σταμάτησαν μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσωρινής αναστολής των εργασιών που κατέθεσε η επιτροπή κατοίκων.

«Ουσιαστικά, με την έκδοση αυτής της οικοδομικής άδειας από το Δήμο Καλαμαριάς ανοίγουν οι ασκοί για να αρχίσει η ανοικοδόμηση όλης της παραλίας», τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά», Δαμιανός Παπαδόπουλος. Προσθέτει ότι άρχισαν ήδη να ζητάνε οικοδομική άδεια ο ένας μετά τον άλλο και οι ιδιοκτήτες των γειτονικών οικοπέδων στην παραλία της Νέας Κρήνης. Ο Δαμ. Παπαδόπουλος περιγράφει την υπόθεση, καταγγέλλοντας τη διοίκηση του δήμου και το ΥΠΕΧΩΔΕ για μια σειρά ενέργειες και παραλείψεις τους.

Ο Δήμος Καλαμαριάς είναι αυτός που κίνησε τη διαδικασία και το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε απόφαση τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου χωρίς να προηγηθεί όμως έγκριση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης που είναι αρμόδιο για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Πράγματι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του παραπάνω υπουργείου είχαν συντάξει εισηγητική έκθεση μαζί με την Εφορία Νεότερων Μνημείων και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, και χαρακτήριζαν την παραλιακή ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς ως «χώρο, τόπο, τοπίο και ως ζώνη ιδιαίτερου κάλλους που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία».

Πώς ξεκίνησε η ανέγερση συγκροτήματος

Για να γίνει όμως δυνατή η ανέγερση του συγκροτήματος, η Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης χρειάστηκε προηγούμενα να αποδώσει στους ιδιώτες μια λωρίδα 210 τ.μ. Δεν άργησε να γίνει αυτή η παραχώρηση και ο φάκελος κατατέθηκε στην πολεοδομία.

Χρειάζεται να σημειώσουμε ακόμη ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς του 1999 που ισχύει και σήμερα προβλέπει «τον καθορισμό χώρων πρασίνου ...και τη διατήρηση υφισταμένων παλαιών αναψυκτηρίων - ταβερνών» στην παραλιακή ζώνη από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Μίκρα. Ακόμη, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει κτίρια του μεσοπολέμου που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης ως «έργα τέχνης», ενώ το οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται η έκταση για την ανέγερση των τριών κατοικιών, γειτνιάζει με περιοχή που με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί να πολεοδομηθεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού προστατευτικού καθεστώτος.

Παρ' όλα αυτά, ο Δήμος Καλαμαριάς εξέδωσε την οικοδομική άδεια και μόνο μετά την επιχειρούμενη καταστροφή, θέλησε να δείξει «ευαισθησία» για την παραλία: Ζήτησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συνδράμει για την «προστασία - ανάδειξη της παραθαλάσσιας περιοχής του Δήμου Καλαμαριάς»!!

Ηδη, από το 2003 η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» καταψήφισε και κατήγγειλε ανοιχτά το θέμα της τροποποίησης ρυμοτομίας στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο και κατέθεσε πρόταση χαρακτηρισμού του «ως πρασίνου». Ο δήμαρχος από την αρχή υποστήριζε ότι έχει ήδη διαμορφώσει συγκεκριμένη θέση για το ποιους χώρους μπορεί οικονομικά και πρέπει να απαλλοτριώσει, προσθέτοντας ότι ο δήμος αδυνατεί να απαλλοτριώσει όλα τα οικόπεδα. Με αυτό το σκεπτικό, η διοίκηση του δήμου αρνήθηκε να υπερασπιστεί από την οικοπεδοποίηση την παραλία.

Δυναμικές αντιδράσεις

Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, τονιζόταν ότι «την κατάσταση αυτή τη δημιούργησε η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στα πλαίσια της ΕΕ παραδίδει σε επιχειρηματικά συμφέροντα ελεύθερους χώρους - φιλέτα, ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα του λαού της περιοχής».

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά και η επιτροπή κατοίκων για να σωθεί από τη δόμηση το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αλλά και όλη η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκαναν το θέμα γνωστό με δημοσιεύσεις κλπ.

«Η Δημοτική Παράταξη «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ» πήρε δραστικά μέτρα αμέσως μετά την έναρξη εργασιών για την ανέγερση συγκροτήματος τριών διώροφων κατοικιών σε οικόπεδο δίπλα από την πρόσφατα καμένη ψαροταβέρνα ΜΑΡΙΔΑ!!», τονίζει η Ερμιόνη Τσακιρίδου, γραμματέας της Παράταξης. «Εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε για να σωθεί το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς από τη δόμηση και να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας ''ως ζώνη ιδιαίτερου κάλλους''. Πέραν των άλλων ενεργειών της η Παράταξη, προκάλεσε δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις κατοίκων στο χώρο των εργασιών από τις οποίες προέκυψε συγκρότηση επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Νέας Κρήνης για την αναστολή των εργασιών και την ακύρωση της οικοδομικής αδείας, προκειμένου να μην καταστραφεί η συγκεκριμένη περιοχή η οποία βρίσκεται σε ζώνη διατηρητέων κτιρίων. Ηδη μετά από τις πρώτες ενέργειες των κατοίκων εκδόθηκε αρχικά προσωρινή αναστολή των οικοδομικών εργασιών και στη συνέχεια οριστική αναστολή παρά την αλαζονική θέση της διοικούσας παράταξης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ... ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτε».

«Το Σεπτέμβρη η επιτροπή κατοίκων με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ ζητά να χαρακτηριστεί η επίμαχη περιοχή "ως ιδιαίτερου κάλλους" και να ακυρωθεί τόσο η υπουργική απόφαση για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου όσο και η οικοδομική άδεια. Παράλληλα, η παράταξή μας αποφάσισε στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις», τονίζει ο Δαμ. Παπαδόπουλος.


Λ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο έγκλημα της οικοδόμησης του παραλιακού μετώπου(2024-01-10 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στην τσιμεντοποίηση της παραλίας(2009-03-06 00:00:00.0)
Απέκλεισαν συμβολικά τη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ»(2008-06-04 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα της παραλίας(2005-09-21 00:00:00.0)
Οχι βίλες σε παραλίες και δάση(2003-06-14 00:00:00.0)
Αποφασίζει για κλινικές σε περιοχές κατοικίας(1998-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ