Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ελεύθερη επιλογή» της φτώχειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Το αλιεύσαμε στην ελληνική και διεθνή ειδησεογραφία. Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, εθελοντές γιατροί κάποιας οργάνωσης αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν ορισμένες οδοντιατρικές και άλλες βασικές ιατρικές εξετάσεις. Στα πρόχειρα ιατρεία που στήθηκαν σε ένα γήπεδο μεγάλης χωρητικότητας, η προσέλευση των ανθρώπων ήταν τόσο μεγάλη, που σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων. Με αυτές τις συνθήκες, ο χρόνος αναμονής για την εξέταση, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούσε ακόμα και το ένα 24ωρο! Ωστόσο, το πλήθος των Αμερικανών πολιτών που συγκεντρώθηκε για τη δωρεάν ιατρική εξέταση, περίμενε υπομονετικά στις ατέλειωτες ουρές. Ορισμένοι, πάντως, κάνοντας χρήση του θεμελιώδους αμερικανικού... προνομίου της «ελεύθερης επιλογής», επέλεξαν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους, αντί να περιμένουν στις ουρές, ενώ κάποιοι άλλοι αποχώρησαν. Για το πραγματικό αυτό συμβάν μπορεί να υπάρχουν πολλές και ποικίλες «αναγνώσεις», ανάλογα με την αντίληψη του καθενός. Ωστόσο, η μια και μοναδική «ανάγνωση», που δεν είναι δυνατόν να δεχτεί αμφισβήτηση, είναι ότι οι πολίτες της πλουσιότερης χώρας του κόσμου μπορούν μόνο θεωρητικά να απολαμβάνουν το προνόμιο της «ελεύθερης επιλογής», αφού η συγκεκριμένη περίπτωση με τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις επιβεβαιώνει ότι στον καπιταλισμό, αν δεν έχεις οικονομική δυνατότητα, όχι μόνο δεν απολαμβάνεις προνόμια, αλλά αντίθετα στερείσαι κάθε δυνατότητας, ακόμα και να επισκεφτείς ένα νοσοκομείο.

Ο αυριανός «πλούτος» των μονοπωλίων

«Η έρευνα τού σήμερα είναι ο πλούτος τού αύριο». Τα λόγια ανήκουν στον υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας της Σουηδίας Tobias Krantz και τα απηύθυνε στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Δουλεύοντας μαζί για να δυναμώσουμε την έρευνα στην Ευρώπη». Ο υπουργός επεξηγεί παρακάτω ανάμεσα σε άλλα πώς και για ποιον εννοεί τον «πλούτο»: «Στην Ευρώπη, κάνουμε μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα, όμως πολύ λίγα ευρήματα από έρευνα εμπορευματοποιούνται ώστε να γεννούν την ανάπτυξη και τα οφέλη που θέλουμε. Η εξάλειψη αυτού του ερευνητικού παράδοξου είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξή μας, τον πλούτο και την ευημερία». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός μεγαλώνει, με τις αναδυόμενες οικονομίες εκτός ΕΕ να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Από τα λεγόμενά του αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι σήμερα στόχος είναι ακόμα περισσότερο η έρευνα να αναπτυχθεί για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία και ο ανταγωνισμός του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί είναι φανερό ποιος κερδίζει όταν η έρευνα εμπορευματοποιείται και απομακρύνεται από την πραγματική ανάγκη: Να αναπτύσσεται για να δίνει λύσεις στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, να δουλεύει για την προκοπή και την ευημερία του λαού κι όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών και τη μακροημέρευση του συστήματος.

«Καθαρή» ενέργεια και κέρδη

Προσοχή, προσοχή! Ενεργειακοί κολοσσοί, «προφήτες» της «πράσινης ανάπτυξης» κυκλοφορούν ανάμεσά μας και απαιτούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να... προστατέψουν το περιβάλλον.

Μπορεί η ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ - αιολικά, φωτοβολταϊκά) να είναι χαμηλή στην Ελλάδα και να μην αρκεί για να πιαστούν οι στόχοι της ΕΕ, ωστόσο η εγγυημένη αγορά της παραγωγής σε υπέρογκες τιμές απειλεί να τινάξει το σύστημα!

Το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουμε όλοι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φαίνεται ότι δεν αρκεί για να πληρωθούν οι ιδιώτες παραγωγοί ΑΠΕ. Πού θα βρεθούν τα λεφτά και ποιος θα πληρώσει την «πράσινη» ανάπτυξη;

Το ερώτημα είναι ρητορικό, καθώς έχει απαντηθεί εδώ και καιρό. Ολοι εμείς θα πληρώσουμε τη «νύφη».

Για έναν παράξενο, ανεξήγητο λόγο, που κανείς δεν μπαίνει και στον κόπο να ξεδιαλύνει, οι εταιρείες που κάνουν μπίζνες με την ηλεκτροπαραγωγή γενικώς και ειδικώς με τις ΑΠΕ, μένουν στο απυρόβλητο, «καταδικασμένες» και «υποχρεωμένες» σε τεράστια κέρδη!

Ετσι, η «καθαρή» - που λέει ο λόγος - ενέργεια, η οποία είναι τόσο απαραίτητη για το περιβάλλον και την οικονομία, «πρέπει» να πληρώνεται αδρά από τους εργαζόμενους και να αποφέρει μεγάλα κέρδη για τους επιχειρηματίες....

Πώς τα κατάφεραν πάλι, ε;

Τα κεκτημένα των τραπεζών

«Κάθε άλλο», δήλωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλία,ς Λ. Κατσέλη, σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ανοίγει... μέτωπο με τις τράπεζες. «Οι τράπεζες είναι ένας από τους σημαντικούς αναπτυξιακούς φορείς», είπε, δίνοντας προς κάθε κατεύθυνση το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής προς... αποφυγήν παρεξηγήσεων. Οτι, δηλαδή, οι όποιες ρυθμίσεις συντάσσονται υπό τον τίτλο «προστασία δανειοληπτών από την υπερχρέωση» και οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να αφορά τη δραστηριότητα των τραπεζών, σε κάθε περίπτωση δεν έχουν στόχο να θίξουν τα «κεκτημένα» και τα «ιερά και τα όσια» του τραπεζικού κεφαλαίου. Τα όσα διοχετεύονται τις τελευταίες μέρες, μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων περί του αντιθέτου αποσκοπούν.

Η ελπίδα για το φοιτητικό κίνημα

Ενα από τα συμπτώματα του εκφυλισμού που κυριαρχεί στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, αυτό της αδυναμίας διεξαγωγής Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, ξετυλίχτηκε το προηγούμενο διάστημα και φανέρωσε για άλλη μια φορά ανάγλυφα την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης, την ανάγκη οι φοιτητές και οι σπουδαστές να αφήσουν πίσω τους τα συμπτώματα της διάλυσης και τους υπεύθυνους γι' αυτά και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση ανασυγκρότησης του κινήματός τους. Το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο για την εκλογή Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ έγινε πριν από 19 χρόνια. Πολύ περισσότερα χρόνια μετρούν οι πρακτικές του ρουσφετιού, της συνδιαλλαγής με μέλη ΔΕΠ ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, της υποκατάστασης λειτουργιών διοικητικού προσωπικού, της νοθείας στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές, της απώθησης φοιτητών - σπουδαστών από τη συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες... Ολα αυτά από τις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που συνεχίζουν να έχουν με το μέρος τους, τους συσχετισμούς στους συλλόγους.

Κάθε χρονιά, ακόμα και κάθε μέρα που περνάει, αποδεικνύει ότι φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορούν να περιμένουν, δεν έχουν λόγο να δίνουν άλλη πίστωση χρόνου και ελπίδων. Η κατάσταση δεν αλλάζει από μόνη της. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να την αλλάξουν οι υπεύθυνοι γι' αυτήν, αυτοί που τη δημιούργησαν και τη συντηρούν, ακριβώς επειδή δε θέλουν ένα ρωμαλέο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, που να αντιπαλεύει την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, που να παλεύει αποφασιστικά για τις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες φοιτητών και σπουδαστών. Ακριβώς αυτό, οι σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών, ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που να «πατάει» σε αυτές, είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει μια μεγάλη μάζα των φοιτητών και σπουδαστών, που έχουν κοινά και όχι αντικρουόμενα συμφέροντα.

Και αυτό το πρώτο βήμα το έχουν κάνει οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν στηθεί και συσπειρώνουν πλήθος φοιτητών - σπουδαστών σε σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Μέσα στις επιτροπές, οι νέοι εκφράζονται γνήσια, έχουν λόγο, συζητούν και συναποφασίζουν. Οργανώνουν την πάλη τους μέσα και έξω από τις σχολές. Συνδέονται με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τους γονείς τους για τις κοινές τους ανάγκες. Συνδέονται με τα Συντονιστικά των μαθητών, με τα αδέλφια τους για τα κοινά τους «θέλω». Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει (και συμβαίνει και σήμερα, κόντρα στο καθεστώς του εκφυλισμού) ακόμα και κάποιοι σύλλογοι να έχουν αυτό το χαρακτήρα και αυτή τη δράση. Αντίστοιχα, μεμονωμένοι φοιτητές, ακόμα και συνδικαλιστές φοιτητές - σπουδαστές, διάφορα ενδεχομένως ανεξάρτητα σχήματα, μπορεί να εντοπίζουν τα προβλήματα και τους υπεύθυνους, να αναζητούν μορφές και τρόπους δράσης.

Το επόμενο βήμα είναι ο συντονισμός όλης αυτής της δράσης, η ενιαία έκφρασή του. Στις 6 Νοέμβρη, στην Αθήνα, προγραμματίζεται πανελλαδική συνάντηση συντονισμού σε αυτό το πλαίσιο. Την καλούν οι 180 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, που ήταν οι μόνοι που εμφανίστηκαν εκεί τη μέρα που είχε οριστεί να ξεκινήσει το συνέδριο. Την καλούν δεκάδες Επιτροπές Αγώνα από σχολές όλης της χώρας. Εκεί βρίσκεται η πραγματική ελπίδα για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Πού χρωστάνε;;;

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ θα τη θυμηθούμε τη μεγαλειώδη ατάκα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή που έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή: «Δε χρωστάω σε κανέναν» είπε, εννοώντας αυτόν και την κυβέρνησή του...

Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας - όπως θα ξέρετε - πήγε στις Βρυξέλλες για να κανονίσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος σύγκλισης και - ενός ακόμη - μεγάλου δανεισμού της χώρας.

Η υπουργός Ανάπτυξης θα ασχοληθεί επίσης εκτενώς με τη «ρευστότητα στην αγορά», δηλαδή το ζεστό χρήμα που θέλουν οι τραπεζίτες για να βγάλουν κι άλλα κέρδη.

Ο υπουργός Αμυνας ασχολείται - εξ αντικειμένου - με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, Ευρωστρατός) και στα χρήματα και τους στρατιώτες που οφείλουμε να παρέχουμε.

Αυτά, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εργασίας υπόσχεται ότι κάποτε θα μπορέσουμε να δίνουμε «εντός τριμήνου» τις συντάξεις στους συνταξιούχους, χωρίς ουδείς να ασχολείται πώς ζουν χωρίς σύνταξη...

Κι αυτά μόνο ενδεικτικά, γιατί αν τα πιάσουμε ένα ένα τα υπουργεία, έχουμε να πούμε μπόλικα...

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση «δε χρωστά σε κανέναν» και στέκεται περήφανα ως ένας ...φάρος δημοκρατίας και ευημερίας στα Βαλκάνια, μια και όπως μας δήλωσαν θα παίξει «σημαντικό ρόλο» στην περιοχή.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Για λεπτομέρειες σχετικά με το «ρόλο» μπορείτε να μάθετε στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Αν και δε θέλει ...τεράστια φαντασία για να τον καταλάβει κανείς.

Αλλωστε ο ίδιος είναι (πάνω - κάτω) τα τελευταία χρόνια. Ιδίως από τότε που ο αμερικανικός στρατός πέρναγε από τη χώρα και βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία!

Και μια και το θυμηθήκαμε: Μια ...συμβασούλα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Νέα Δημοκρατία (σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ μπορεί να φέρει στρατό όποτε θέλει για επιχειρήσεις σε ελληνικό έδαφος) καταργείται;

Γιατί δεν ακούσαμε τίποτε επ' αυτού...

Επιχειρηματικός «πόλεμος» για τα ... σκουπίδια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την εντατικοποίηση της μάχης μεταξύ των ...«πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων που ασχολούνται με τις διάφορες τεχνολογίες διαχείρισης των απορριμμάτων, προκαλεί ήδη η πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη ότι τους πρώτους μήνες του 2010 θα δημοπρατηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για το Γραμματικό και την Αττική συνολικά.

Το πεδίο για τη διαμάχη μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δημιουργήθηκε καθώς η υπουργός δε διευκρίνισε αν εννοεί τις μονάδες μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» στις μονάδες αυτές να συμπεριληφθούν ακόμη και αυτές της καρκινογόνου καύσης ή της βιολογικής ξήρανσης.

Ηδη με δημοσιεύματα στον Τύπο αρχίζει να γίνεται έμμεση προπαγάνδιση της μιας ή της άλλης μεθόδου, ενώ - κατά ...σύμπτωση - την ίδια μέρα των ανακοινώσεων της υπουργού, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα η invest in Greece (εταιρεία για την προώθηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα) μαζί με το Σουηδικό Εμπορικό Συμβούλιο, παρουσιάστηκαν οι τεχνολογίες 7 σουηδικών εταιρειών που ασχολούνται με έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημερίδας αναφέρθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο, καθώς και οι διευκολύνσεις (βλέπε κρατικές επιδοτήσεις) από τον αναπτυξιακό νόμο, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ...

Και οι εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων μυρίστηκαν «ψητό» μέσω της «πράσινης» ανάπτυξης και εφορμούν, εκμεταλλευόμενες την πολιτική ιδιωτικοποίησης που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά την προηγούμενη της ΝΔ. Κι όλα αυτά άσχετα αν η πολιτική αυτή είναι ιδιαίτερα επιβλαβής και για την υγεία και για το περιβάλλον (με την εκπομπή διοξινών και διοξειδίου του άνθρακα), ενώ θα επιφέρει πρόσθετα χαράτσια, αφού οι τεχνολογίες αυτές κοστίζουν πολλαπλάσια και θα προκαλέσουν αντίστοιχη αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών... Αλλο ένα ακόμη ζήτημα που αναδεικνύει την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων αποκλειστικά από το κράτος με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία. Αλλά αυτό απαιτεί κοινωνία χωρίς επιχειρηματίες και αντίστοιχη πολιτική.

Στην Ελλάδα, τα μεταλλαγμένα... απαγορεύονται

Χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (γ.τ.ο.) αποκτούν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ανάλογη άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή αγορά από το αρμόδιο Συμβούλιο υπουργών. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι μέχρι σήμερα ρυθμοί έγκρισης μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών, δεν ικανοποιούν την ΕΕ αφού όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία της στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Γεωργίας, Μ.Φ. Μπόελ, η καθυστέρηση που παραρατηρείται στην χορήγηση αυτών των εγκρίσεων, «αποτελεί μία πραγματική οικονομική απειλή». To αιτολόγησε, λέγοντας ότι η ΕΕ αναγκάζεται να εισάγει ζωοτροφές από τις ΗΠΑ, επιμολυσμένες με γ.τ.ο, αλλά σε τόσο χαμηλό ποσοστό που δεν αποτελούν καμία απειλή. Με λίγα λόγια ζήτησε να αρθούν τα εμπόδια που μπαίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κοινότητας ή ορισμένων κρατών - μελών, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούμε να εισάγουμε ζωοτροφές από άλλες χώρες με πολύ υψηλότερο κόστος, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλιστεί στο κόστος της ζωικής παραγωγής, με ανάλογες συνέπειες σε παραγωγούς και καταναλωτές. Ηταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική σχετικά με τους εγκεκριμένους γ.τ.ο, λέγοντας ότι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την ΕΕ - προφανώς και στην Ελλάδα - και δεν πρέπει να μπαίνει ούτε καν ως ερώτημα η «αποδιάρθρωση της αγοράς στον τομέα αυτό»! Κατά τα λοιπά στην χώρα μας, σύμφωνα με όλους τους υπουργούς που περνούν κατά καιρούς από τα αρμόδια υπουργεία, ισχύει η «απαγόρευση» διακίνησης, εμπορίας και καλλιέργειας μεταλλαγμένων...

Το εργασιακό τοπίο στον ΟΤΕ

Με την αποχώρηση και των τελευταίων 600 εργαζομένων στον ΟΤΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη (με τα αποκαλούμενα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου»), ανοίγει πλέον ο δρόμος για την περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης από τη ΔΕΘ. Στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ, η μείωση του «εργατικού κόστους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, είναι πρώτιστο μέλημα της γερμανοελληνικής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στον ΟΤΕ επεξεργάζονται το νέο σχέδιο μείωσης του προσωπικού, με βάση την «αποδοτικότητα». Το σχέδιο αυτό, όπως λένε τα στελέχη του Οργανισμού, αφορά σε μια πιο «εξατομικευμένη προσέγγιση, με βάση την ποιοτική αξιολόγηση των εργαζομένων» και προσθέτουν ότι ήδη έχουν συνταχθεί μελέτες ανά διεύθυνση που προσδιορίζουν σε ποιους συγκεκριμένους εργαζόμενους μπορούν να δοθούν κίνητρα, ώστε να αποφασίσουν να φύγουν οικειοθελώς. Με αυτά και αυτά, το εργασιακό τοπίο στον ΟΤΕ αλλάζει άρδην τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε διάστημα ενός χρόνου (Οκτώβρης 2005 - Οκτώβρης 2006) το προσωπικό του ΟΤΕ συρρικνώθηκε κατά 4.795 άτομα, με την υπογραφή και της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ! Για δε την κάλυψη των κενών θέσεων, προγραμματίζονται ορισμένες προσλήψεις, με ατομικές συμβάσεις εργασίας και όρους «αγοράς». Και ο νοών νοείτω. Το βέβαιο είναι ότι στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», όλο και θα θυσιάζονται όποια ακόμα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει στον ΟΤΕ. Η μείωση εργαζομένων με ταυτόχρονη αύξηση δραστηριοτήτων σημαίνει εντατικοποίηση, επομένως και αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ταυτόχρονα προσφορά κακών υπηρεσιών στο λαό, αφού το μέλημα για παροχή καλών υπηρεσιών θα είναι οι μεγάλοι πελάτες, δηλαδή οι επιχειρήσεις. Να γιατί χρειάζεται κοινωνικοποίηση, δηλαδή τομέας τηλεπικοινωνιών λαϊκή περιουσία. Σημειώστε, τέλος, ότι σε πρόσφατη έκθεση της «Citιgroup» (τραπεζικό μονοπώλιο), αναφερόταν ότι αναμένει μείωση των εργαζομένων του ΟΤΕ κατά 1.500 άτομα μέσα στη διετία 2010 - 2011.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ως τώρα με ελιγμούς να εμφανίσει διαφορετική πολιτική από της ΝΔ, αλλά η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων δείχνει ετοιμότητα να επιβάλλει αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Πυρήνας τους, οι αποφάσεις που έχουν συνδιαμορφώσει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στα όργανα της ΕΕ. Επιδίωξη είναι νέα κέρδη για το κεφάλαιο από τη μια, βάθεμα της εκμετάλλευσης και των συνθηκών ανέχειας, στις οποίες ζει η μεγάλη πλειοψηφία τους λαού, από την άλλη. Αυτή είναι η γενική τάση, η στρατηγική γραμμή την οποία υπηρετούν όλα ανεξαρτήτως τα κόμματα του κεφαλαίου. Γι' αυτό επιλέγονται από την πλουτοκρατία να υπηρετήσουν τα συμφέροντά της.

Απέναντι στις συνέπειες αυτής της πολιτικής, είναι δεδομένο ότι θα εκφραστούν αντιδράσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ένταση, τη μαζικότητα, το περιεχόμενο και τη διάρκεια που αυτές θα έχουν. Αγώνες είχαμε στο παρελθόν, θα έχουμε και στο μέλλον. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμά τους και πού κατέληξαν; Είναι γεγονός ότι οι εργατικές κινητοποιήσεις τα περασμένα χρόνια κατάφεραν ορισμένες φορές και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να καθυστερήσουν προσωρινά κάποια αντιδραστικά μέτρα. Η γενική πολιτική γραμμή όμως της εκάστοτε κυβέρνησης, ο πυρήνας των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στην πλουτοκρατία, δεν ανατράπηκε, δεν ανακόπηκε. Αλλοτε με ελιγμούς, άλλοτε με κατασταλτική πυγμή, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού πέτυχαν να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να καθηλώσουν μισθούς και συντάξεις, να εκτινάξουν τα κέρδη του κεφαλαίου (ακόμα και σε συνθήκες κρίσης), να ιδιωτικοποιήσουν την Υγεία και την Παιδεία.

Το ίδιο θα επιδιώξει να κάνει και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ. Και είναι βέβαιο ότι θα πετύχει στο αντιλαϊκό της έργο, αν οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν κάνουν ένα ουσιαστικό ποιοτικό βήμα στον τρόπο που οργανώνουν την άμυνά τους. Χωρίς να υποτιμά κανείς ακόμα και την πιο μικρή κατάκτηση, το ζητούμενο σήμερα για το εργατικό λαϊκό κίνημα φτάνει πολύ πιο μακριά από το να διεκδικεί μια πενιχρή αύξηση, να αναλώνεται σε ένα συντεχνιακό αγώνα με χαμηλές προσδοκίες και αιτήματα. Ενας τέτοιος αγώνας είναι καταδικασμένος να αποτυγχάνει, ακόμα και στον κοντοπρόθεσμο στόχο του, όσο ο εργαζόμενος στην πάλη του δε συνειδητοποιεί τον πραγματικό αντίπαλο. Οσο δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό το οποίο έχει απέναντί του είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μακριά και ενάντια στα δικά του πραγματικά συμφέροντα.

Αυτό υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και τα κόμματα εκείνα που δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο. Από αυτή την άποψη, σήμερα, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η ανάγκη να διευρυνθούν οι στόχοι πάλης της εργατικής τάξης, να πολιτικοποιηθούν. Να συνειδητοποιήσει ο εργατοϋπάλληλος ότι οι διεκδικήσεις του στον καπιταλισμό έχουν «οροφή» που συμπιέζεται ακόμη περισσότερο, από τα αντιλαϊκά μέτρα που συσσωρεύονται από τη μια κυβερνητική θητεία στην άλλη. Το μπόλιασμα ολοένα και περισσότερων εργατικών συνειδήσεων με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και η πάλη για την κατάκτησή του, μπορεί να δώσει δύναμη στους σημερινούς αγώνες. Μπορεί και πρέπει να ανοίξει δρόμους για πραγματικές, ριζοσπαστικές, πραγματικά φιλολαϊκές αλλαγές, που θα φτάνουν μέχρι και στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ