Θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πρώτη και προληπτικά τα πυρηνικά της όπλα
Associated Press |
Ρωσικά στρατεύματα στον πρόσφατο πόλεμο στη Γεωργία |
Υπενθύμισε πως αυτό προβλέπεται στην εκδοχή του στρατιωτικού δόγματος της σύγχρονης Ρωσίας, με την αλλαγή του το 1993 και με το σημερινό δόγμα, που εγκρίθηκε το 2000, που προϋποθέτει τη χρήση του πυρηνικού όπλου της Ρωσίας ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή κατά τη διάρκεια πολέμου μεγάλων διαστάσεων κατά της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, το νέο σχέδιο στρατιωτικού δόγματος, που θα δοθεί στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έως τα τέλη του χρόνου, προβλέπει πως η Ρωσία μπορεί να προβεί σε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, όπως άλλωστε και το ανάλογο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ, που πλέον δεν αποκλείει τέτοιο «προληπτικό» χτύπημα. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση του στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας δείχνει πως αυτή «αντιγράφει» στο θέμα τις ανάλογες κινήσεις των ΗΠΑ, που κινούνται στη λογική των «προληπτικών» πολέμων και στρατιωτικών επεμβάσεων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Κάτω Βουλή της Ρωσίας επικύρωσε χτες τροποποιήσεις σε νόμο που επεκτείνει τη χρήση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, τροποποιήσεις που είχε καταθέσει για συζήτηση ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορεία «Ρία Νόβοστι», με βάση αυτές τις τροποποιήσεις, τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό για να αποκρούσουν μια επίθεση ενάντια σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες ή άλλα στρατεύματα που αναπτύσσονται έξω από τη χώρα, να αποκρούσουν ή και να προλάβουν μια ένοπλη επίθεση ενάντια σε ένα άλλο κράτος που έχει ζητήσει από τη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια, να υπερασπιστούν Ρώσους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, να αντιμετωπίσουν την πειρατεία και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων.
Μέχρι τώρα, ο νόμος του 2006 επέτρεπε στον Πρόεδρο της χώρας να αποστέλλει στρατεύματα στο εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν «τρομοκρατικές» επιχειρήσεις ή σε διεθνείς αποστολές.