Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολονύκτιες συγκρούσεις κλιμακώνουν την ένταση

Την αποδοχή του  Ισραήλ, για να  προστατεύσει διεθνής δύναμη τον παλαιστινιακό λαό, θέτουν ως προϋπόθεση  οι ΗΠΑ!

Νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί να προστατευτεί από τους ισραηλινούς πυροβολισμούς

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί να προστατευτεί από τους ισραηλινούς πυροβολισμούς
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΖΕΝΙΝ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με αλλεπάλληλες ανταλλαγές πυρών, με βολές από τανκς και ελικόπτερα κύλησε η χτεσινή νύχτα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο κατάλογος των νεκρών και των τραυματιών μεγαλώνει με ανατριχιαστική ταχύτητα, ενώ οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του. Η έκκληση του Παλαιστινίου ηγέτη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για αποστολή διεθνούς δύναμης προσκρούει στην άρνηση του Ισραήλ και στην απροκάλυπτη στήριξή του από τις ΗΠΑ.

Η νύχτα έγινε μέρα στις πόλεις Χεβρώνα, Ραμάλα και Τζενίν της Δυτικής Οχθης, όπου η δύση του ηλίου δε σήμανε, όπως συνήθως, και την παύση των εχθροπραξιών. Στη Ραμάλα, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα έβαλλαν ακατάπαυστα κατά κτιριακών συγκροτημάτων των προαστίων της παλαιστινιακής πόλης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο ένοπλοι. Στην Τζενίν οι ανταλλαγές πυρών διήρκεσαν όλη τη νύχτα, όπου άλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε.

Στη Χεβρώνα έχασε τη ζωή του, μέσα στο αυτοκίνητό του, ο Ράεντ Μέκχσεντ, γιος υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος, επίσης, επέβαινε στο μοιραίο όχημα. Η πρόσφατη επίθεση με ρουκέτες ενισχύει την παλαιστινιακή πεποίθηση ότι ο θάνατος του Μέκχσεντ δεν είναι τυχαίος, αλλά στόχος ήταν ο πατέρας του. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι το αυτοκίνητο βρέθηκε στο μέσο του πεδίου μάχης. Σύμφωνα με ιατρικές παλαιστινιακές πηγές, οι νεκροί από το 24ωρο που ολοκληρώθηκε, χτες τα ξημερώματα, έφθασαν τους 5, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 151 σε όλη τη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πλήγματα, όπως η επίθεση κατά του στελέχους της Φατάχ, του Χουσεΐν Αμπαγιάτ, θα επαναληφθούν και θα γίνουν συχνότερα» δήλωνε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, προοιωνιζόμενος κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Είμαστε αποφασισμένοι να πλήττουμε άμεσα όποιον μας πλήττει» συμπλήρωσε ο Μπάρακ, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον μην κρύβοντας την απαισιοδοξία του.

«Ανάγκη η συγκατάθεση του θύτη για την προστασία του θύματος»

Στο κενό φαίνεται να έπεσε, προς στιγμήν τουλάχιστον, η επίμονη έκκληση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για αποστολή διεθνούς δύναμης, 2.000 ανδρών, στη Μέση Ανατολή προκειμένου να προστατευτεί από τα ισραηλινά πυρά ο άοπλος παλαιστινιακός λαός. Την πρόταση Αραφάτ αποδέχτηκαν θετικά όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με εξαίρεση, φυσικά, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και, την, πιστά ακολουθούσα, Βρετανία.

Η λογική, μάλιστα, στην οποία στηρίχτηκε η αμερικανική θέση είναι ιδιαίτερα «ενδιαφέρουσα». Οπως τόνιζε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η πρόταση Αραφάτ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο λαός του δολοφονείται και χρειάζεται προστασία, δεν μπορεί να υιοθετηθεί «επειδή δε γίνεται αποδεκτή από το Ισραήλ», δηλαδή από την πλευρά που εμφανίζεται να διαπράττει το έγκλημα! Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και η «ενδιάμεση» λύση που πρότεινε η Γαλλία για αποστολή άοπλων παρατηρητών του Οργανισμού.

Με δεδομένη την κλιμάκωση της βίας, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Αχμέντ Κουρέια υπογράμμιζε, χτες, ότι η απόσταση που χωρίζει, πια, τις δύο πλευρές από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τεράστια. Ο Κουρέια τόνισε ότι, μετά από τόσα χρόνια υποχωρήσεων, «θέτουν πλέον και οι Παλαιστίνιοι όρους για επανέναρξη των συνομιλιών». Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος συνέπτυξε τους παλαιστινιακούς όρους σε 4 σημεία: στην άμεση αποστολή διεθνούς προστατευτικής δύναμης, στο άμεσο πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, στην ενεργό διαμεσολαβητική εμπλοκή του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, και στη διεξαγωγή της οποιαδήποτε συζήτησης αυστηρά και μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στην «ανακάλυψη» ότι «υπάρχουν πράγματι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι «η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να βασιστεί στο σεβασμό των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης και της επιστροφής των προσφύγων» προχώρησε, τελικά χτες, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία, στην τρίτη ημέρα της περιοδείας της στην περιοχή, βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζα. Η Μέρι Ρόμπινσον διαπίστωσε, επισκεπτόμενη τους εκατοντάδες Παλαιστινίους τραυματίες, ότι «υπάρχει υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας» και εκτίμησε ότι η «κατάσταση πλέον είναι τραγική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και νέα φονική κλιμάκωση (2004-10-14 00:00:00.0)
Αναβολή εκλογών και αναμονή του «οδικού χάρτη» (2002-12-24 00:00:00.0)
Εσωτερικές αναταράξεις εκατέρωθεν (2002-07-09 00:00:00.0)
Υπό κατοχή η πλειοψηφία της Δυτικής Οχθης (2002-06-22 00:00:00.0)
Αντίθετες εικόνες σε Ισραήλ και αυτόνομα μετά την αποτυχία (2000-07-27 00:00:00.0)
Προσπάθεια συμβιβασμού (1995-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ