Associated Press |
Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι Παλαιστίνιοι στον Αραφάτ |
Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι Παλαιστίνιοι στον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίον εξήραν για την επιμονή που επέδειξε στο θέμα του μέλλοντος της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της ισραηλινο-παλαιστινιακής Συνόδου Κορυφής, που στέφθηκε με αποτυχία. Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπος με συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, ήρθε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στον οποίο προσάπτουν ότι προχώρησε σε πολλές παραχωρήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους. Πάντως, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν και οι δύο πλευρές, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια βίας.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν, χθες, διαδηλώσεις στη Ραμάλα, στην Τζενίν, στη Χεβρώνα, αλλά και στην πόλη της Γάζα. Στη Χεβρώνα σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, οι οποίες, όμως, δεν πήραν διαστάσεις. Χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές που υποδέχτηκαν με συνθήματα, τραγούδια και πανηγυρισμούς τον Παλαιστίνιο ηγέτη κατά την επιστροφή του από την πολυήμερη, πλην αποτυχημένη, Σύνοδο Κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ. Με συνθήματα υπέρ του Αραφάτ, που χαρακτηριζόταν ως «ο ήρωας πολέμου, αλλά και της ειρήνης», οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές δήλωναν έτοιμοι «να δώσουν το αίμα και την ψυχή τους για την ανατολική Ιερουσαλήμ» και ζητούσαν τη δικαίωση των αιτημάτων της Ιντιφάντα.
Ο Αραφάτ, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει καθόλου από τις θέσεις του για την ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι υπερασπίζει τα δικαιώματα, όχι μόνο του λαού του, αλλά και όλων των αράβων και των μουσουλμάνων. Δήλωσε έτοιμος να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις, αλλά υπογράμμισε ότι μετά την 13η Σεπτέμβρη, όπως ορίζεται από τις υπάρχουσες συμφωνίες, οι Παλαιστίνιοι έχουν, πλέον, το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους και θα το πράξουν «κατά προτίμηση μετά από συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται και το αντίθετο». Ο Αραφάτ πρόκειται να μεταβεί σε αρκετές αραβικές πρωτεύουσες, προκειμένου να ενημερώσει για τις συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ, ενώ, ήδη, συναντήθηκε, χθες, στην Αλεξάνδρεια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του.
Αντιμέτωπος με γιουχαΐσματα ήρθε, αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του στο Τελ Αβίβ, καθώς η ισραηλινή αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι ήταν έτοιμος να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους. Ο Μπάρακ, αν και δήλωσε αποφασισμένος να επιμείνει στην «ειρηνευτική διαδικασία», εκτίμησε ότι η εξέλιξη της συνόδου οδήγησε «όλη την περιοχή σε μια περίοδο σοβαρότατης αστάθειας». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πότε, αλλά και για το αν θα επαναληφθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες και απέφυγε να σχολιάσει την έκκληση για πρόωρες εκλογές του ηγέτη του «Λικούντ», Αριέλ Σαρόν.
«Το σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν, για πρώτη φορά, ανοιχτά όλα τα σοβαρά ζητήματα», εκτίμησε για τη Σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ η Μόσχα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η δήλωση του Χαβιέ Σολάνα, εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τη σθεναρή στάση του Αραφάτ στο θέμα της Ιερουσαλήμ προς όφελος όλων των Αράβων εξήρε, σε ανακοίνωσή του, ο Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, γγ του Αραβικού Συνδέσμου, καλώντας, όμως, τις δύο πλευρές, αλλά και τις ΗΠΑ να επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις.