Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Μέρα της Επανάστασης και «διαδήλωσης των μαχητών»

Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές

Associated Press

Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές
ΑΒΑΝΑ.-

26 Ιούλη 1953 και οι πρώτες ομάδες των Κουβανών επαναστατών, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτίθενται στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγκο δε Κούμπα. Η ημέρα αυτή θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, με οδηγό τις επαναστατικές δυνάμεις του κινήματος της 26ης Ιούλη, που κατέληξε στη νίκη της επανάστασης, την 1 Γενάρη του 1959.

41 χρόνια μετά, τα εκατομμύρια των Κουβανών ετοιμάζονται να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» στην επέτειο της Μέρας της Επανάστασης.

Η φετινή επέτειος αποκτά νέα σημασία, καθώς όπως τόνισε τόσο η εφημερίδα «Γκράνμα», όσο ο ραδιοφωνικός σταθμός Ρελόχ, είναι η «διαδήλωση των μαχητών», τονίζοντας τις δηλώσεις του Κάστρο ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στο νησί της Επανάστασης. «Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Αβάνας θα διαδηλώσουν απαιτώντας ένα οριστικό τέλος στο δολοφονικό εμπάργκο»...

Παραμονή της μεγαλειώδους διαδήλωσης - που ήταν προγραμματισμένη για χτες το μεσημέρι- άλλη μία διαδήλωση έγινε, στην πρωτεύουσα όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αβάνας συγκεντρώθηκαν στο τμήμα της παλιάς πόλης και ένωσαν τη φωνή τους σε μία αποφασιστική απαίτηση, να τερματιστεί το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Παρών ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο που μάλιστα πορεύτηκε μαζί τους όλη τη λεωφορείο Μαλεκόν μέχρι τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.

Η σημαία της Κούβας μαζί με τη σημαία του Κινήματος της 26ης Ιούλη

Associated Press

Η σημαία της Κούβας μαζί με τη σημαία του Κινήματος της 26ης Ιούλη
Η Κούβα βρίσκεται υπό το καθεστώς απόλυτων εμπορικών κυρώσεων από το Φεβρουάριο του 1962. Ο ασφυκτικός και θανατηφόρος εναγκαλισμός έγινε ακόμη ισχυρότερος από το 1963, ενώ η χαριστική βολή θέλησε να δοθεί με το νόμο Χελμς - Μπάρτον του 1993, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις ακόμη και σε τρίτες χώρες που επισυνάπτουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κούβα.

Στο μεταξύ μόλις την προηγούμενη Πέμπτη τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και η Γερουσία υπερψήφισαν διπλό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, όπου άρει μερικώς το καθεστώς των κυρώσεων, όσον αφορά τα φάρμακα και τα τρόφιμα. Ομως, όπως τονίζουν οι Κουβανοί αξιωματούχοι, αν και η μία τέτοια κίνηση χαρακτηρίζεται καταρχήν θετική, δεν είναι φυσικά αρκετή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ